Hei jalankulkija/pyöräilijä, minulla on sinulle yksi toivomus!

Pari päivää sitten saimme kuulla Jyväskylän suunnalta ikäviä uutisia. Lastenvaunuja työntänyt nainen oli jäänyt kuorma-auton alle ja kuollut. Sen enempää tuota tapahtumaa ruotimatta katson aiheelliseksi muistuttaa eräästä tärkeästä asiasta.

Kuorma-auto, se on iso ja sieltä ratin takaa näkee kauas todella hyvin. Mutta... Iso MUTTA. Siihen ihan lähelle ei sitten kunnolla näekään ja tämä on monet kerrat aiheuttanut vaaratilanteita. Peilejä on paljonkin, mutta siitä huolimatta näkymättömiin pystyy piiloutumaan ihmisiä ja autoja. Sekä raskaan ajoneuvon kuljettajan että kevyenliikenteen kulkijan on syytä tiedostaa katvealueet näkyvyydessä sieltä ohjaamosta käsin.

Mitä sinä voit jalankulkijana/pyöräilijänä tehdä?

Koskaan ei voi liian varovainen olla. Älä mene tarpeettomasti liian lähelle autoa. Muistathan olla työmaiden lähettyvillä erityisen varovainen. Jos auto tukkii ajoradan, johtuu se siitä, että on työhommat kesken - siinä kuormataan tai kipataan. Tai peruutetaan. Jos kulman takaa kuuluu piip-piip-piip, sieltä tosiaan on se auton perä tulossa pian näkyville. Pysähdy. Älä kiitos tunge sinne väliin.

Jos joskus joudut kiertämään raskaan ajoneuvon, noudata erityistä varovaisuutta ja pidä tarpeeksi etäisyyttä. Hyvä muistisääntö on se, että jos et näe kuljettajan kasvoja edes peilin kautta, ei hänkään näe sinua. Tee itsestäsi näkyvä.

Älä koskaan, ikinä etkä varsinkaan milloinkaan kulje siitä ihan keulan edestä. Siinä voi käydä niin, että se auto lähtee liikkeelle eikä kuljettaja olekaan välttämättä havainnut sinua. Siinä käy aina pienemmälle huonosti, valitettava tosiasia.

Ja nyt se toiveeni minulta - kuljettajalta - sinulle, joka ylität tietä tai kierrät sitä edessäsi olevaa kuorma-autoa:

Varmista aina ensin, että olet saanut katsekontaktin kuljettajaan. Silloin tiedät, että sinut on havaittu. Suojatiekin on pelkkiä valkoisia viivoja tien pinnassa, jos yhteispeli ei toimi.

Turvallista matkaa Sinulle ja minulle!

Katariina <3