Helpot lohkoperunat suoraan kotiuunista

(Tämä kirjoittamani teksti on julkaistu maakuntalehtien Keskiviikko-liitteessä 1.5.2018)

Perunasta on moneksi

Peruna, tuo suomalaisen ruokavalion perusraaka-aine, taittuu monenlaiseksi ruuaksi.

Perunan kotimaista, uutta satokautta saadaan vielä jokunen tovi odotella. Viime kauden satoa on edelleen paljon tarjolla monipuolisin lajikkein, joten nyt on oiva hetki hyödyntää nuo jokaiselle kotikokille niin tutut ja terveelliset mukulat.

Peruna on aina kuulunut suomalaiseen ruokavalioon. Kukapa ei olisi syönyt perunaa jauhelihakastikkeen kera, joka on muuten yksi suosituimmista arkiruuista. Perunaruoka ei kuitenkaan ole synonyymi ruskealle kastikkeelle. Ei pidä unohtaa patoja, laatikoita keittoja eikä muusia. Perunasta on moneksi. Myös lajikkeita on paljon ja oikea lajike kannattaakin valita aina käyttötarkoituksen mukaan.

Etenkin lapsiperheissä moni arjen perusruoka aiheuttaa huudahduksen: ”Eikä, taas perunaa!!” Monesti perunaruuista parhaiten maistuvatkin nuoremmalle sukupolvelle ranskalaiset tai lohkoperunat, mikä ei luonnollisestikaan ole se terveellisin vaihtoehto. Ei välttämättä ensimmäisenä tule mieleen, että lohkoperunat voisi tehdä itse. Et tarvitse rasvakeitintä, erinomaiseen tulokseen pääset ihan tavallisella uunilla.Lohkoperunat valmistat hyvinkin helposti, työläin vaihe taitaa olla kuoriminen.

Erilaisilla mausteilla ja yrteillä saat muokattua lohkoperunoita lähes rajattomasti. Mikä parasta, nämä sopivat lisäkkeeksi melkeinpä mille tahansa – suosittelen kokeilemaan lihamurekkeen, grillipihvien tai kalan kanssa. Jos oikein helpolla haluaa päästä, niin murekkeet ja kalat kypsyvät siellä uunissa samaan aikaan ja sekaan voi laittaa juureksia, kuten kukkakaalia, porkkanaa ja parsakaalia. Jälleen kerran vain ruuanlaittajan mielikuvitus asettaa rajat.

LOHKOPERUNAT

perunoita (valitse kiinteä lajike)
1,5 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa,
paprikajauhetta, mustapippurirouhetta, valkosipulijauhetta

Leikkaa pestyt ja kuoritut perunat pituussuunnassa lohkoiksi. Mittaa suureen kulhoon rypsiöljy, suola ja mausteet. Paprikajauhetta saa olla 1 tl ja muita mausteita oman makusi mukaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada lohkot kulhoon ja pyöräyttele perunat mausteisiksi kauttaaltaan. Onnistuu parhaiten käsin.
Kaada lohkot uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä 200 asteessa noin puoli tuntia. Sekoita paistamisen aikana pariin otteeseen ja tarkista kypsyys haarukalla.
Tarjoile esimerkiksi grillipihvin sekä raikkaan salaatin kera.

Katariina <3

Iloa alkavaan viikkoon, älä anna maanantain masentaa :)