Jämistä herkkuja tuunaamalla - ohje mehevään banaanikakkuun

*Julkaistu maakuntalehtien Keskiviikko -liitteessä 17.10.2018

Jäikö ruokaa taas yli? Löytyikö jääkaapista ruoka-aines, jonka viimeinen käyttöpäivä meni viime viikolla? Ostitko liikaa, vaikka ei olisi tarvinnut, mutta kun sai halvalla?

Taloudellisten menetysten lisäksi ruokahävikki on myös ympäristöongelma. Tällä hetkellä ruokaketjussa heitetään miljoonia kiloja syömäkelpoista ruokaa pois. Rahassa mitattuna summa on melkoinen. Vuotuisesta ruokahävikin määrästä tavalliset kuluttajat ovat poisheittäjinä noin kolmanneksessa. Koko kansan kesken tasattuna luku on noin 20-30 kiloa syömäkelpoista ruokaa per henkilö suoraan roskikseen. Aika karua.

Yleisin syy poisheittämiseen on ruuan pilaantuminen ja päiväysten vanhentuminen. Muita syitä on lautasille jääneet tähteet, liian suuren määrän valmistus tai se, ettei samaa ruokaa haluta syödä enää seuraavana päivänä.

Jokainen on itse vastuussa hävikistään ja sen vähentämiseen voi vaikuttaa jo pienilläkin teoilla. Osta ruokaa vain tarpeeseen, suunnittele, ennakoi. Jos Sulo Vilen –syndrooma kuitenkin nostaa päätään, eli ostat kun halvalla saa, niin käytä pakastinta. Ja muista myös katsoa sinne pakastimeen, sielläkin säilyvyys on rajallinen.

Kaikesta suunnittelusta huolimatta tulee eteen se tilanne, että ruokaa jää yli. Joskus ylijäämä on niin pieni, ettei siitä ole koko porukalle lounaaksi seuraavana päivänä, mutta kuitenkin niin suuri, ettei sitä raaskisi poiskaan heittää. Silloin voi tuunata vanhasta uutta, mielikuvitusta vain mukaan.

Jauhelihakastikkeen jämät taipuvat kasvisten lisäyksellä pastakastikkeeksi. Tähteeksi jääneet perunat voi paistaa pannulla sipulin, paprikan ja makkaran kera ja kas – pyttipannu on valmis. Kokeiltu on myös paistaa pannulla perunoiden lisukkeena makaronilaatikkoa, yllättävän hyvää! Vaihtoehtoja löytyy yhtä monta kuin kokkejakin.

Tumma- tai kovin pilkkukuoriset banaanit eivät suinkaan ole syömäkelvottomia, vaikka moni niin ajatteleekin. Tällainen ylikypsä banaani on maultaan makea ja hedelmäliha erittäin pehmeä. Sopii siis erityisen hyvin leivontaan. Pari kappaletta parhaat päivänsä nähnyttä banaania saa uuden elämän banaanikakussa. Ohje on, kuinkas muuten, äidiltä saatu.

(Lähde: Kuluttajaliitto)

BANAANIKAKKU

100 g margariinia
3 dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
½ dl kylmää kahvia
2 ylikypsää banaania

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, hyvin sekoittaen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon kylmä kahvi sekä hienoksi soseutetut banaanit.
Kaada taikina voideltuun ja hyvin jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti. Kumoa hieman jäähtyneenä.
Banaanikakku onnistuu aina eikä tartu vuokaan kiinni.

Katariina <3