Joukkopapat terveytesi tukena

Ne on täällä taas - joukkopapat! Ei, kyseessä ei ole lauma seniori-ikäisiä miehiä, vaan paikkakunnalla käynnistyi jokavuotiset kohdunkaulan syöpää ehkäisevät seulonnat. Kunta järjestää seulontoja viiden vuoden välein ensimmäisen käynnin ollessa kolmekymmentävuotiaana. Ne on meikäläiselläkin tasavuodet taas käsillä, joten kutsu kolahti postilaatikkoon. Pienellä paikkakunnalla se on sikäli hassu juttu, että se näytteenottaja on yleensä tuttu. Niin tässäkin tapauksessa, mutta se ei ole huono asia ollenkaan.

Kutsu tuli.

Seuraavaksi faktatietoa, lähteenä Suomen Syöpäyhdistys:

Kohdunkaulan syöpä on maailman toiseksi yleisin naisten syöpä. Vaikka kohdunkaulan syöpä kehittyy yleensä hyvin hitaasti, tautiin voivat sairastua myös nuoret, hedelmällisessä iässä olevat naiset. Seulonnan ansiosta kymmenien tuhansien naisten terveys ja hedelmällisyys on säilynyt.

 

Kohdunkaulan syövällä on esiasteita, jotka voidaan löytää seulonnassa ja hoitaa ennen kuin varsinainen syöpä pääsee kehittymään. Tehokkaan seulonnan myötä kohdunkaulan syöpä on Suomessa vähentynyt: nykyään neljä viidestä syövästä saadaan kokonaan ehkäistyä! Kehittyvä kohdunkaulan syöpä voi olla täysin oireeton. Vaikka suuri osa seulonnassa todetuista muutoksista on harmittomia ja itsestään paranevia, osalla todetaan hoitoa vaativa esiastemuutos tai syöpä.

Seulonnassa otettu irtosolunäyte on korkealaatuinen ja siitä etsitään nimenomaan esiaste- ja syöpämuutoksia. Organisoituun seulontaan osallistuminen on todistetusti tehokkain keino välttää kohdunkaulan syöpä!

Minun vuoroni kiivetä tiskille oli viime viikolla. Oman jännityslisän operaatioon toi yllättävät käänteet matkassa. Nimittäin tapahtui niinä päivinä, että kävi käsky hiekoittamaan. Ei auttanut muu kuin vetää Dimexit niskaan ja ottaa pyöräkuormaaja kauniiseen käteen. Katsoin kellosta aikaa ja laskeskelin ehtiväni ajoissa terveysasemalle, ehkä. Takaraivossa kyti kuitenkin koko ajan pelko siitä, että joudun menemään paikalle likaisissa työvaatteissa ja turvakengät jalassa. Kypärän suunnittelin jättäväni koneeseen.

Liukkautta etsimässä.
Työväline.
Huomiokeltainen virka-asu.

Kun on kätevä ja näppärä, niin ehtiihän sitä vaikka mitä. Ehdin jopa niinkin paljon, että kävin kotona vaihtamassa huomiokeltaisen virka-asuni siviilivaatteisiin. Lopulta olin kuitenkin myöhässä pari minuuttia, kuten aina.

Joukkopapat huoneessa 6. Aina niin hilpeyttä herättävä opaste.

Kopisuttelin saapikkaissani paikalle, ovi oli auki ja siellä hyvä ystäväni Jenni jo odotteli minua. Näytteenotto on aina yhtä kurjaa ja tilanne vähintäänkin hämmentävä, mutta ystävän kohtaaminen ja iloinen puheensorina tekivät siitä huomattavasti mukavamman. Uskallan väittää, että meidän neuvolan hoitajat on Suomen parhaimmistoa.

Jännän äärellä Jennin kanssa.

Intiimiasiat on aina hyvin henkilökohtaisia eikä niistä ole helppo puhua. Kannattaa muistaa, että äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolan hoitajat ovat juuri sinua varten ja he tekevät sitä työkseen. Perisuomalaisen häveliäisyyden voi jättää kotiin ja puhua kaikesta avoimin mielin. Heille mikään ei ole vierasta ja voin luvata, että he ovat nähneet ja kuulleet uransa aikana jo ihan kaiken.

Tutkimuspöytä. Ei se ihan niiiiiin kamala ole miltä näyttää.

Näytteenotossa ei montaa hetkeä mene. Ei se satu, mutta tuntuu kyllä. Jälkeenpäin voi tulla vuotoa parin päivän ajan, se on ihan normaalia. Vastauksen saat kotiisi parin viikon kuluttua. Käynnin yhteydessä puhutaan myös toisesta naisen terveyden kannalta tärkeästä asiasta: rintojen tutkimisesta. Tarvittaessa saat opastusta tähän omalta terveydenhoitajaltasi.

Siispä kun kutsu sinunkin postilaatikkoosi joskus kolahtaa, mene ihmeessä. Kyseessä on sinun terveytesi.

Olkoon joukkopapat kanssanne!

Katariina <3