Kilpakenttien sankarit - verta, hikeä ja kyyneleitä

Oletko urheiluihmisiä? Ei se mitään, nimittäin en minäkään ole. Ei tarvitse olla urheilutietäjä eikä edes penkkiurheilija mennäkseen tutustumaan Kouvolan Poikilo -museoiden Kilpakenttien sankarit -näyttelyyn, joka tarjoaa erittäin kattavan paketin Kouvolan urheiluhistoriaa.

Pääset katsomaan alkuperäiseltä olympiafilmiltä Suomen legendaarisen kolmoisvoiton 10 000 metrin juoksussa Berliinissä vuonna 1936, kun Kouvolan Ilmari Salminen ja Kuusankosken Arvo Askola juoksivat itsensä historian kirjan sivuille. Tiesitkö, että Kouvolassa on urheiltu toden teolla jo 1800-luvun lopulta lähtien? Näyttely kertoo sinulle mistä lähdettiin ja mihin on tultu.

Pelipaidat. Kuva: Kasperi Hostikka

Minulla oli ilo ja kunnia saada kutsu kyseisen näyttelyn avajaisiin, jotka olivat 23.11. Paikalla oli runsain mitoin väkeä Kouvolan urheiluhistoriasta, entisiä urheilijoita ja heidän jälkeläisiään. Tervetuliaissanat lausui museonjohtaja Elina Bonelius ja avauksen suoritti urheilutoimittajana tunnettu Mika Saukkonen. Näyttelyn kuraattori Jani Loijas kertoi vaihe vaiheelta projektista, joka kaiken aikaansaamiseksi oli viety läpi. Hänen kertoman mukaan kasaamiseen meni aikaa puolitoista vuotta, esineistöstä suurin osa on saatu yksityisistä kokoelmista. Ja sen kyllä huomaa, että näyttelyyn todella on panostettu. Saimme myös kuulla jalkapalloilija Sami Hyypiän puheenvuoron. Esityksistä vastasivat Kotkan Wanhan ajan miesvoimistelijat Möljän Pöljät sekä ihastuttavat KooKoon cheerleaderit Go Go Girls.

Mika Saukkonen ja Sami Hyypiä. Kuva: Kasperi Hostikka
Sami Hyypiä.

Ja seuraavaksi siihen näyttelyyn.

Näyttelytilaan mennään portaita pitkin. Nuo portaat ovat samalla alustana museon pysyvälle näyttelyelementille. Joki-niminen teos virtaa vuolaana portaita pitkin alaspäin. Välillä villin pyörteisenä, seuraavaksi hidastaen, kunnes taas voimakkaana virtana. Ei, ei siellä vettä valuteta, voit jättää kumisaappaat kotiin. Kyseessä on tietokoneohjattu mediateos, jossa virtaa Kouvolan historia kuvina, merkkeinä ja sanoina.

Joki.

Näyttelykierros starttaa tietenkin lähtömerkin alta, sillä onhan nyt urheilusta kyse.

Kierros koostuu lukuisista elementeistä. Esillä on valokuvia, vaatteita, urheiluvälineitä ja mitaleja. Jokainen urheilulaji on koottuu omaan osastoonsa ja voi pojat niitä on PALJON! Vaatteet ja esineet ovat vitriineissä. Valokuvat suurennettuina lajikohtaisilla seinämillä, tarinoita täynnä jokainen. Nähtävää ja koettavaa on niin paljon, että tutustumiseen kannattaa varata ihan kunnolla aikaa.

Jalkapalloa.
Lisää jalkapalloa. Kuva: Kasperi Hostikka
Pesäpalloa.
Yleisurheilua.

Minä tykkäsin kovasti katsella vanhoja urheiluvaatteita ja -välineitä. Kauas on tultu noista alkuaikojen tamineista. Ei ollut ennen teknisiä tekstiilejä ja virtaviivaisia välineitä. Silti mentiin kovaa verenmaku suussa, huimia tuloksia saavuttaen.

Vitriinin täydeltä retroa.

Yksi suosikeistani oli pesäpalloaiheinen vitriini. Siitä seuraavaksi pari kuvaa:

Tässä suorastaan kuulee historian siipien havinan.
Tämä on kyllä soma!

Ihan jouten ei museossa tarvitse olla. Nimittäin löytyy sieltä perinteinen pöytäjääkiekko sekä -jalkapallopeli ja pelikonsolikin. Myös tarkkuusammuntaa pääsee kokeilemaan.

Kisakatsomo.

Talviurheiluosastolla on eräs näkemisen arvoinen seinä. Nimittäin kyseinen tila on tarkoitus täyttää urheiljoiden nimikirjoituksilla, avajaisillan aikana niitä siihen alkoi lupaavalla tahdilla tulemaankin.

Nimikirjoituksia.
Sivakat siististi seinällä.

Näyttelykierros päättyy maaliin, kirjaimellisesti. Ennen sitä voi istahtaa palkintokorokkeelle.

Ykköskorokkeella. Kuva: Kasperi Hostikka

En tiennyt, että Kouvolan urheiluhistoria on niin mittava! Urheilu yhdistää suomalaisia - siinä missä minä ihastelin vanhoja vaatteita ja välineitä, toisaalla iäkkäämmät rouvat kiiruhtivat katsomaan Roope Tonterin mitalia.

Tässä näit vain osan kattavasta tarjonnasta, mene ihmeessä itse museoon. Aloita lähdöstä, nauti näkemästäsi ja saavu maaliin. Voin luvata, että tuolla urheilukierroksella ei tule hiki.

Kilpakenttien sankarit -näyttely on esillä 8.10.2017 asti tiistaista perjantaihin klo 11-18 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 12-17. Ja jotta ei kävisi kuten minulle joitain vuosia sitten Merikeskuksen ovea nykiessä - huomatkaa, että museot ovat aina maanantaisin suljettu. Ja osoite on Varuskuntakatu 11, Kouvola.

Voit ostaa seinällesi Museokaupasta näyttelyn aihepiirin mukaisen kalenterin vuodelle 2017. Kaikki näyttelyn seinillä olevat tarinat on myös koottu kirjaksi, jonka voit ostaa itsellesi 15e hintaan. Siis kirjan verran tarinoita, ei mikään pieni näyttely. Eikä mikään pieni urheilukaupunki.

Katariina <3