Kotirannan joutsenet - katso kauniit kuvat!

Halk' illan ruskon auermaan
käy lento joutsenen.
Se laskee lahden hopeaan
ja soutaa laulellen.

Tämä postaus alkaa J.L.Runebergin Svanen -runon ensimmäisen säkeistön sanoin. Piti lainata, kun ei oma runosuoni suostu pulppuilemaan riiminkään vertaa.

Meillä on tässä kotona ihan omat "kotijoutsenet". Tuon pariskunnan tapasin ensimmäisen kerran viime syksynä - silloin, kun olimme tämän uuden kodin ostaneet. Poikasiakin niillä oli, en muista kuinka monta. Syksyn kääntyessä talveksi lähtivät myös joutsenet.

Meni talvi ja saapui kevät. Eräänä päivänä töistä tullessani olivat jäät alkaneet lähteä ja siellä seassa lipui jotain kauniin valkoista. Joutsenet olivat tulleet takaisin. Menin rantaan katselemaan ja yllätyksekseni toinen linnuista alkoi päättäväisesti läpsyttelemään jäitä pitkin kohti minua. Puolisonsa jäi kauemmas katselemaan tilannetta. Näytti ihan siltä, että nyt sieltä oltiin tulossa moikkaamaan. Siihen se tuli, parin metrin päähän minusta ja jäi katselemaan. Sanoin kaverille morjens ja tuumasin, että tässä me sitten kesällä yhdessä paistattelemme päivää ja nostamme maljaa.

Kevät kääntyi kesäksi ja joutsenpariskunta katosi pesintäpuuhiin. Lentoäänet ja laulelu kantautuivat aina välillä jostain kauempaa. Muuten oli hiljaista.

Kunnes sitten eilen...

Olin lasten uimavahtina rannalla ja jotain valkoista lipui näkyville heinikon takaa. Joutsenhan se sieltä tuli. Hieman kaartaen purjehti suoraan kohti meidän rantaa. Mietin itsekseni, että mitähän sillä on mielessä. Pienimmät pojat hoputin pois vedestä, uimataitoinen sinne vielä jäi. Tuumasin, että kun lintu tuolla tavalla kaukaa tulee ja ihan varta vasten, niin tuskin sillä kovin pahat mielessä on. Että olisi tottunut ihmisiin ja tulisi tervehtimään kuten silloin alkukeväästä teki. Ja väärässä olin. Taas.

Päättäväisesti joutsen ajoi uimarin pois vedestä. Nimittäin siinä vaiheessa, kun iso lintu alkaa olla vähän turhan lähellä ja sähisee nokka auki, on parempi ottaa ritolat. Näyttää vahvasti siltä, että me emme vietä joutsenperheen kanssa kesää yhdessä, vaan uitamme poikasiamme vuorotellen. Mutta silti - ei tartte tulla toisten rantaan äksyilemään.

Ruokahommia
Pyllistys
Ja heippa...

Kyseinen joutsen siis esiintyy tämän postauksen kuvissa. Kuvattu piiiiiitkällä putkella kaukaa. Ja kuten kunnon luonto-ohjelmissa konsanaan, niin mainittakoon, että kyseistä rauhoitettua lintua ei vahingoitettu eikä muutenkaan häiritty. Häiriköivä osapuoli oli hän itse.

Joutsenen lähdettyä pikkuinen västäräkki lennähti paikalle. Eväät suussa silläkin.

Iloa viikkoosi!

Katariina <3