Kun joulupukki puukon sai - ja muuta lapsen silmille sopimatonta

Sitä on aina ajatellut, että olisi katsastusasemalla turvassa kaikelta pahalta. Jos ei lasketa sitä jännitystä, joka aiheutuu siitä, kun odotat meneekö se ajopeli läpi vai ei. Onneksi tätä koettelemusta on lieventämässä nykyään melkein joka paikassa automaatit, joista saa kahvia ja kaakaota. Yleensä se tosin on niin kuumaa, että auto on jo katsastettu ennen kuin pystyt juomaan, mutta kuitenkin.

Kävin alkuviikolla kyseistä toimenpidettä suorittamassa omalla vakiasemallani. En tällä kertaa juonut mitään, mutta auton katsastutin. Juniori oli mukana, koska kaakaon lisäksi kyseisellä asemalla saa myös piirtää ja värittää kuvia. Asemalla on myös televisio, joka on taustalla auki viihdykkeenä ja kodikkuutta luomassa. Ei sitä nytkään kukaan katsonut, minä sivusilmällä vilkuilin. Juniori keskittyi värityspuuhiin, selkä televisioon päin. Onneksi.

Kello oli jälkeen kymmenen aamupäivällä, televisio ykkösellä. Katsoin, että joulupukkihan se siellä. Pukkia tungettiin savupiippuun väkivaltaisin ottein. Vaistoni sanoi, että nyt ei ole kyseessä mikään kepeä koko perheen jouluelokuva, joten onneksi jätin sanomatta lapselleni "Katsopa kun on joulupukki telkkarissa!" Vaisto oli jälleen kerran oikeassa...

Nimittäin pian ruudussa oli seuraava joulupukki, jolta riistettin henki leikkaamalla kurkku auki partaveitsellä. Näky oli varsin brutaali, parta värjäytyi verestä punaiseksi joulupukin koristessa viimeisiä henkäyksiään. Sain varjeltua lapseni näkemästä tätä, henkilökunnan rientäessä apuun kaukosäätimen kanssa.

Tätäkö Yleisradio oikeasti haluaa näyttää televisiossa keskellä kirkasta päivää? Kuinka moni pieni koululainen oli talviloman myötä kotona ja ohimennen huomasi kivan joulupukkiohjelman, joka ei niin kiva ollutkaan? Moniko näki ja järkyttyi syvästi? Tuntui ikävältä tämmöisestä vähän karaistuneemmastakin kansalaisesta.

Kyseinen ohjelma oli nimeltään Murhia ja kantrimusiikkia ja jakson nimenä Kun joulupukki puukon sai. Ikäsuositukseltaan 12 sisältämänsä jännityksen ja väkivallan takia. Linkkejä en todellakaan tähän laita, etsiköön itse, jos joku haluaa kyseisen ohjelman välttämättä nähdä.

Nettiä kaivelemalla löytyy Ylen sivuilta, että Suomen tv-yhtiöt ovat sopineet minkä kellonajan jälkeen eri ikäisille suositeltuja ohjelmia siellä lähetetään. 12-ohjelmille ei siellä suositusta ole, mutta eikö oikeasti voisi edes vähän harkintaa käyttää siinä mitä näytetään ja mihin aikaan. Minun mielestäni tässä mentiin metsään pahemman kerran.

Kenen on vastuu?

Kuka vastaa sitten siitä mitä lapset televisiosta katsovat ja kuinka paljon sen ääressä aikaa viettävät? Päävastuu tässä on ehdottomasti vanhemmilla ja muilla lapsen kasvatukseen osallistuvilla - meillä aikuisilla siis. Mutta voisiko valtamedia edes hieman avittaa tätä ja tarkastaisi ohjelmiensä sisällön ja sen sopivuuden lähetysajankohtaan huolellisemmin?!

Kyllä minä niin mieleni pahoitin.

Katariina <3