Miksi joistain ihmisistä tulee täysiä m*****ja???

Olen aina lähtenyt siitä perusolettamuksesta, että kaikki ihmiset ovat hyviä. Tämän liki nelikymmenvuotisen taipaleeni aikana elämä on opettanut, että näin ei todellakaan ole. Siperia opettaa, sanovat. Mutta minä tiedän, että ei kannata niin kauas lähteä oppia hakemaan, lähempääkin löytyy. Takkiin on tullut, monestikin - ja liiankin kanssa.

Viime aikojen kohtaamiset ovat saaneet minut perimmäisten kysymysten äärelle. Olen miettinyt mitä ihmiselle tapahtuu, jotta hänestä tulee m*lkku? Sillä eihän kukaan sellaiseksi synny, ei todellakaan. Kyllä sen täytyy olla myöhemmin hankittu ominaisuus. Jos olisi koneesta kysymys, väittäisin, että kyseessä on ohjelmointivirhe. Voiko sellainen virhe olla myös ihmisessä? En tiedä.

Vai onko kyseessä luonteenpiirre, joka otollisissa olosuhteissa puhkeaa kukkimaan kuin voikukat kesän kynnyksellä? Sieltä ne nousee auringon lämmittäessä maata, keltaisina ja terhakkaina. Näyttävät aluksi kauniilta, mutta lopulta niitä onkin joka paikassa tukahduttaen muun kasvuston alleen. Ne ulottavat juurensa laajalle alalle ja vaikka kuinka yrität kitkeä, et onnistu. Sieltä se aina vaan puskee ja osaa pirulainen kasvaa niin matalana ettei ruohonleikkurikaan tapaa. Aivan kuten nuo m*lkut ihmiset...

Omaan empiiriseen tutkimukseen perustuen olen tehnyt havaintoja kolmesta erilaisesta lajityypistä elon yrttitarhassa. Tässä laatimani kasvio:

Kielo

Tämä lajike käyttäytyy edessäsi kaverillisesti. Hymyilee ja juttelee mukavia, haluaa miellyttää. Kun käännät selkäsi, hän iskee puukolla. Häneen ei voi luottaa, rakastaa juoruja. Usein varustettu heikolla itsetunnolla.

Takiainen

Nämä ovat osallisena joka paikassa ja aina rettelöimässä. Ovat oikeassa, vaikka olisivat väärässä. Tarttuvat mielellään asiaan kuin asiaan. Eivät salaa ominaisuuttaan, vaan nauttivat saadessaan herättää pahennusta. Joka-alan asiantuntijoita, jotka puhuvat suurella äänellä, tyhjiä tynnyreitä kolisuttaen.

Jättiputki

Tämä lajityyppi on harvempilukuinen edustukseltaan, mutta jos kohtaat - juokse. Useimmiten tätä tyyppiä et kuitenkaan pääse pakoon, sillä se on ujuttanut itsensä tehtävään, jossa hänen kanssaan on pakko asioida; halusit tai et. Lupaa paljon, antaa vähän. Valehtelee silmää räpäyttämättä ja pyörtää puheensa. Tunnistat omahyväisestä kestovirneestä, älä erehdy luulemaan sitä ystävälliseksi hymyksi.

Asiaa kovastikin pohdittuani en ole löytänyt mitään järkevää selitystä. Sen tiedän, että edellä mainitut ihmistyypit kannattaa siivota kokonaan pois elämästä. Turha heidän takia on yöunia menettää. Onneksi yrttitarhassa on paljon lajikkeita, joista voi poimia omaan maljakkoon sopivimmat.

Kuten alussa kerroin, on uskoni ihmisten hyvyyteen karissut vuosien saatossa. Toisaalta uskon siihen, että kun hyvän laittaa kiertämään, palaa se joskus takaisin. Autat lähimmäistä, tuet ystävää, kuuntelet. Ja kun tulee se päivä, jolloin itse tarvitset apua, tulet saamaan sitä pyyteettömästi takaisin auttamiltasi ihmisiltä. Haluan uskoa, että tämä pätee myös toisinpäin - paha saa palkkansa. Ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella.

Ei ole olemassa muureja,
on vain siltoja.
Ei ole olemassa
suljettuja ovia,
on vain portteja.
-Tommy Tabermann-

Katariina <3