Milloin viimeksi tutkit rintasi? Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä

Se on taas täällä - pinkki lokakuu ja Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanja.

Anna Puun suunnittelema Roosa nauha.

Nainen, milloin viimeksi tutkit rintasi?

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu elämänsä aikana joka kahdeksas nainen. Aika moni siis. Ja mieti kuinka montaa ihmistä se lopulta koskee, kun lasketaan mukaan sairastuneen perhe ja ystävät ja ne tutun tutut, jotka tietävät aina sen yhden, joka on sairastunut.

Se, mitä jokainen nainen voi itse tehdä, on tutkia rintansa kerran kuussa aina kuukautisten jälkeen. Tavaksi kun ottaa, niin kyllä sen muistaa. Hyvät ohjeet itsetutkiskeluun löydät vaikkapa täältä.

Entäs jos jotain löytyykin?

Useimmiten rintasyöpä ilmenee aristamattomana kyhmynä. On hyvä muistaa, että kaikki kyhmyt eivät kuitenkaan ole pahanlaatuisia. Eli jos jotain löytyy tai rinnassa tuntuu epämääräistä oiretta, mene lääkäriin ja saat varmuuden asiasta. Ole rohkea. Tänä päivänä rintasyövän ennuste on erinomainen ja varhainen toteaminen parantaa ennustetta entisestään.

Miten voit auttaa syöpätutkimusta?

Jakamalla kiertoviestiä? Laittamalla salaperäisen sydämen Facebookiin? Vaiko jotenkin muuten? Henkilökohtaisesti minua ärsyttää nuo sydämet, mutta toisaalta, jos se sydän saa laittajansa tutkimaan omatkin rintansa niin ei se silloin hukkaan mene. Konkreettisesti voit osallistua Roosa nauha -keräykseen ostamalla nimikkonauhan, jonka on tänä vuonna suunnitellut Anna Puu. Nauha maksaa kolme euroa ja koko summa menee lyhentämättömänä keräykseen, jolla siis rahoitetaan syöpätutkimusta. Kaikkea muutakin on kaupan Roosa nauha -keräyksen puitteissa, mutta oman havaintoni mukaan näiden ostohinnasta eteenpäin menevä summa ei aina järin suuri ole. Vaan pienistä puroista ne suuret virrat kasvavat, ostakaa niitä kampanjatuotteita. Tehdään uusi ennätys - viime vuonna keräys tuotti huikeat kaksi miljoonaa euroa.

Roosa nauha -ruukkuruusu.
Arabian erikoisvärinen Esteri -muki, kampanjan henkeen vaaleanpunaisena.
Airamin pinkki termosmuki. Tämä oli sitä ihanpakkosaada -sarjaa...

Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 12.10. Hae viimeistään silloin oma nauhasi, löydät sen lähikauppasi kassalta.

Katariina <3