Näin (ehkä) selviät lastenjuhlista - 9 jäätävää vinkkiä

Lapsen kaverisynttärit - tuo jokavuotinen koettelemus. Suurperheen äitinä olen järjestänyt niitä jo viisitoista vuotta putkeen. Monta kertaa vuodessa ja kaikki yhtenä ryppäänä, sillä jokainen meidän pojista on talvella syntynyt lumisateen saattelemana. Vanhemmasta päästä on synttärikemut jo loppuneet, mutta pienemmille niitä edelleen täytyy järjestää.

Miten hulinasta sitten selviää täysijärkisenä? Siihen minulla ei oikeastaan ole vastausta, mutta listasin vinkkejä, joiden avulla ainakin voi yrittää... Meillä juhlittiin viikonloppuna 8-vuotiasta <3

Älä siivoa etukäteen, sillä se on ihan turhaa. Juhlien jälkeen lattiat on kuorrutettu poppareilla ja lelut iloisesti levällään ympäri taloa kuitenkin.

Keittiön lattia.
Keittiön matto.
Eteisen matto. Siis niitä on kaikkialla...

Älä tarjoa kakkua, sillä sekin on turhaa. Tällä kokemuksella voin kertoa, että harvemmin lapset sitä kakkua ottavat. Joten tee se kakku vasta silloin, kun sukulaiset tulevat.

Jämät.

Mikä sitten on sopivaa tarjottavaa? Sipsit, popparit, karkkeja, tikkareita, keksejä jne. Jäätelöannoksilla on myös menekkiä. Tässä kannattaa kiinnittää huomiota juhlijoiden ikään: pienemmille kannattaa laittaa valmiit annokset, tai muuten saat noukkia nonparelleja lattioilta vielä viikkoja juhlien jälkeenkin.

Mokkapalat säilyttävät suosionsa vuodesta toiseen. Ja poppareita on täälläkin...
Kakun tuuraajana muffinit. Näitäkään ei kukaan ottanut...

Kiinnitä huomiota mukeihin ja lautasiin. Kaupasta saa monenmoista rekvisiittaa synttäreille. Monet ostavat hauskasti kuvioidut kertakäyttöiset mukit ja lautaset, niin minäkin tein. Katso kuitenkin, että ostamasi mukit ovat tukevaa ja hyvin pystyssä kestävää tekoa. Tuhoon tuomittu oli se kerta, kun Spiderman-mukit olivat ohuen ohutta muovia ja menivät kasaan pelkästä nostamisesta.

Vastauspyyntö. Laita kutsuun oma puhelinnumerosi ja pyydä ilmoittamaan allergiat ja myös se, jos ei pääse tulemaan. Vältyt ikäviltä yllätyksiltä jos vaan toiset vanhemmat muistavat ilmoittaa...

Määritä juhlille alkamis- ja loppumisajankohdat. Kemujen ollessa hikisimmillään (siis silloin, kun lapset juoksevat sokerihumalassa ja itse yrität tuskanhiki ohimoilla pitää kaikki hengissä ja ehjinä), voit katsoa kelloa ja hiljaa mielessäsi huutaa: jippii, enää puoli tuntia!

Kaverilahjat. Toiset perheet niitä antavat ja toiset ei. Mitään yhtenäistä käytäntöä ei ainakaan täällä meidän suunnalla ole. Minusta on aina tuntunut hassulta, että vieraillekin pitää lahja olla, kun päivänsankari itse on kuitenkin se huomion kohde. Tänä vuonna tein poikkeuksen ja jokainen sai lähtiessään karkkirasian ja pyyhekumin kiitoksena vierailustaan.

Ohjelma. Itse en kuulu innokkaisiin ohjelmanjärjestäjiin, kokemusta on lähinnä onginnasta ja tikkarinpiilotuksesta. Voisin kuvitella paletin kestävän paremmin kasassa ja homman hallinnassa, jos järjestät synttäreille ohjelmaa, mutta kyllä ne lapset tykkäävät, kun saavat porukalla leikkiä mitä haluavat. Isommista lapsista seremoniamestarina toimiva vanhempi saattaa tuntua nololta.

Ole rento ja muista hengittää, hyvin se menee. Synttärit ovat vain kerran vuodessa ja silloin juhlitaan!

Lastenjuhlien jälkeen oli parin tunnin hengähdystauko, jolloin lakaisin enimmät popcornit lattioilta ja haalin suurimman osan leluista kasaan. Illalla saapuivat kummit ja isovanhemmat, nyt oli kakkukin pöydässä.

8-vuotiaan synttärikakku, Caterpillareita täynnä.

Vielä on yhdet kaverisynttärit järjestettävänä parin viikon kuluttua, sen jälkeen on sesonki osaltani ohi. Kunnes koittaa kesäkuu ja alkaa nimipäivien sarjatulitus.

Katariina <3