Näin kohtaat tienhoitoauton - 7 vinkkiä liikenteeseen

Nyt kun tuota lunta on taas tullut ja lämpötila sahaa plussan ja miinuksen väliä saaden tienhoitotoimenpiteet käyntiin, on aiheellista käydä läpi perusohjeita turvalliseen kohtaamiseen tiellä ja piha-alueilla. Itse liikun maantiellä sekä henkilöautoilijana että tienhoitajana kuorma-autolla ja pyöräkuormaajalla, joten olen koonnut nämä vinkit omaan kokemukseeni perustuen.

Kevyt pakkaslumi pöllyää yllättävän paljon. Tuolla keskellä on kuorma-auto auravarustuksella.

Ota rauhallisesti. Työtehtävässä olevan auton tai koneen erotat jo kaukaa oransseista vilkkuvaloista. Vaikka auto on iso, niin älä hätäänny. Jos auto tulee vastaan, on kuljettaja sinut jo huomannut ja ammattitaidolla osaa kyllä kohdata. Muista, että emme me aja sinun päällesi. Tienhoitoauton ajonopeus on enintään 60km/h.

Älä tee äkkijarrutusta äläkä väistä pientareelle. Me mahdumme kyllä molemmat siihen omille kaistoillemme, äläkä suotta pelkää sitä auraa. Se kyntää nätisti keskiviivan tuntumassa, pidä sinä vain oma ajolinjasi. Pientareelle väistäminen aiheuttaa helposti ajoneuvosi hallinnan menettämisen ja silloin ei hyvä heilu.

Hiljennä ajonopeutta tarvittaessa. Kun valmistaudut kohtaamaan, voit rauhallisesti laskea ajonopeuttasi, sillä auraavan auton perässä on otollisten olosuhteiden vallitessa melkoinen lumipölly, joka haittaa sinun näkyväisyyttä kohtaamisen jälkeen. Aurasta lentää lumet pientareen puolelle, ei sinun autosi tuulilasiin tai konepellille.

Älä työnnä väkisin ohi. Harmittaahan se hitaasti kulkeva ajoneuvo siinä edellä, mutta malta mielesi ja odota sitä sopivaa ohituspaikkaa. Se tulee kyllä, ennemmin tai myöhemmin. Väkisin ohittamalla ja kenties pakottamalla toiset väistämään itseäsi vaarannat oman ja muiden turvallisuuden.

Älä tule liian lähelle. Kuljettaja ei näe sinua, jos työnnät keulasi siihen perään kiinni. Henkilöautoilija ei aina edes käsitä kunka paljon sinne auton taakse mahtuu näkymättömiin. Liukkaudentorjuntatehtävissä sieltä auton perästä tulee sitten suolaa tai hiekkaa.

Jos lähelle kuitenkin on tultava, niin muista, että jos et ole nähnyt kuljettajaa, ei hänkään todennäköisesti ole havainnut sinua. Katsekontakti varmistaa turvallisen kohtaamisen, tiedät tulleesi huomatuksi. Älä hiivi autoinesi siihen liian lähelle, vaan odota kauempana, että tulet huomatuksi. Näet kuljettajan eleistä milloin sopii mennä. Jalankulkijoiden on erityisen tärkeää odottaa sitä katsekontaktia. Älä ikinä kävele kuorma-auton tai pyöräkuormaajan taakse, sinua ei kukaan siitä huomaa.

Pidä keskisormi ja nyrkki alhaalla. En minäkään tule sinun työpisteellesi haistattelemaan ja näyttämään keskisormea. Minä en arvostele työtäsi, tiedän, että teet parhaasi. Mikset siis sinäkin kunnioittaisi toisia ja annat työrauhan? Nosta katseesi sinne ylös ohjaamoon, jos allekirjoittanut on ratissa, saat hymyn ja saatanpa myös kättä heilauttaa tervehdykseksi.

Rouva suola-autokuski.

Katariina <3