Nämä kauraleipäset valmistuvat nopeasti ja vähällä vaivalla

Kirjoitus on julkaistu Kaakon Viestinnän maakuntalehdissä 28.2.2018. Sisältää kauraleipästen leivontaohjeen.

Lisävirtaa välipalasta

Hiihtolomakauden ollessa kuumimmillaan (tai oikeastaan kylmimmillään), lisääntyy ulkoilun määrä ihan huomaamatta. Hehkuva aurinko houkuttelee hiihtoladulle, vaikka kirpeä pakkanen nipisteleekin posket punaisiksi. Ei haittaa, nyt nautitaan. Lapsiperheissä pulkkamäki kutsuu ja luistelukin tuntuu ihan mukavalta pitkästä aikaa, kun se talvi meillä viimeinkin kunnolla on. Tätä on odotettu.

Ulkoilu tunnetusti lisää ruokahalua, joten välipalaan on syytä kiinnittää huomiota, jotta virtaa riittää aina iltaan asti. Toisinaan on hyvä päästä helpolla myös keittiössä. Se ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että otetaan jotain valmista kaapista. Myös leipoa voi helposti ja nopeasti, jos ohje on tarpeeksi yksinkertainen.

Kauraleipäset ovat astetta ruokaisampi välipala ja ne syntyvät käden käänteessä. Yleiskoneet ja vatkaimet voi nyt jättää kaappiin. Sopii siis mainiosti taaperon kanssa yhdessä valmistettavaksi. Isompi koululainen suoriutuu näistä itsenäisesti, ohje on omiaan sytyttämään keittiöinnostusta pieneen ihmiseen.

Kauraleipäset

3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
2 dl juustoraastetta
50 g margariinia
2,5 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää juustoraaste, sulatettu rasva sekä maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Helpoiten saat tehtyä leipäset kaatamalla taikinan kahteen kasaan leivinpaperi päälle uunipellille. Ripota jauhoja päälle ja taputtele käsin ohuiksi, pyöreiksi leipäsiksi. Jaa leipäset taikinapyörällä kuuteen osaan (älä paina pohjaan asti) ja pistele haarukalla.
Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes leipäset ovat kauniin kullanruskeita.
Maistuvat parhaimmilta tuoreen lämpiminä, kevyesti voideltuina.

Katariina <3