"Naurattakaa yleisöä tai teidät ammutaan!" - Suomen hauskin mies nyt elokuvateattereissa

Kun olen teattereiden makuun päässyt, niin kävinpä myös elokuvissa. Sain kutsun 16.3. ensi-iltansa saavan Suomen hauskin mies -elokuvan ennakkonäytökseen Kotkan Kinopalatsiin. Taitaa olla edellisestä kerrasta ihan liian pitkä aika, nimittäin en muistanutkaan miten ihanan pehmeät ne teatterin istuimet ovat. Ettei vaan tavaksi vielä tulisi - käydä kerran viiteen vuoteen elokuvissa. Myönnän, Tuntematon sotilaskin on siis vielä näkemättä. Se uusin versio, muut sentään olen nähnyt.

Martti Suosalo. Kuva: Inland Film Company

Suomen hauskimman miehen on ohjannut Heikki Kujanpää ja käsikirjoituksesta vastaavat Heikki Kujanpää yhdessä Mikko Reitalan kanssa.

Sami Ristiniemi (Kaakon elokuvakomissio), Heikki Kujanpää (ohjaaja/käsikirjoittaja), Mikko Reitala (käsikirjoittaja) sekä Klaus Heydemann (tuottaja)

Suomen hauskin mies -elokuva vie ajassa sata vuotta taaksepäin, ollaan siis vuodessa 1918. Olen sitä ikäluokkaa, jonka koulun historiankirjassa asia sivuutettiin yhdellä lauseella. Nykyään tapahtumista jo puhutaan enemmän, mutta asian kipeyden takia kuitenkin edelleen hyvin varovaiseen sävyyn.

Kansalaissota oli kuitenkin tosiasia ja ihmisiä kuoli nälkään, sairauksiin sekä toisen suomalaisen luoteihin. Eihän noista kokemuksista ihan vähällä toivu, mutta se on osa meidän suomalaisten historiaa. Halusimme tai emme. Suomen hauskin mies -elokuva sijoittuu punaisten vankileirille, aikaan, jolloin sota oli jo päättynyt.

Paavo Kinnunen. Kuva: Inland Film Company

Suomen hauskin mies on mustan huumorin sävyttämä elokuva elämänhalusta ja naurun voimasta. Siinä jo kerran kuolemaan tuomitut vangit valmistavat näytelmän vartijoidensa ja saksalaisjoukkojen komentajan viihdyttämiseksi. Jos he ovat hauskoja, heitä ei ammuta. Teatterilaisten joukkoa johtaa Suomen hauskimmaksi mieheksi mainittu Toivo Parikka.

Kuva: Inland Film Company

"Jos lähdetään, niin lähdetään komeasti saappaat jalassa ja peruukki päässä!"

Elokuvan Pääosassa nähdään Martti Suosalo. Mielestäni loistava valinta. Muissa rooleissa nähdään mm. Jani Volanen, Leena Pöysti, Paavo Kinnunen sekä Vesa Vierikko. Hetken aikaa näin valkokankaalla myös kovasti nuortuneen Heikki Kinnusen, mutta tajusin sitten, että kyseessä on edellä mainittu Paavo, joka on Heikin poika. Ihan ilmetty isänsä!

Paavo Kinnunen ja Jani Volanen. Kuva: Inland Film Company
Vesa Vierikko ja Jussi Nikkilä. Kuva: Inland Film Company

Elokuva on kuvattu kokonaan täällä Kymenlaaksossa - Haminassa ja Kotkassa. Tämä aiheutti katsojassa monta hienoa fiilistä paikkoja bongatessa. Haminan ympyrät sekä Kyminlinnan vanhat linnoitukset saivat elokuvassa arvoisensa huomion. Täydet pisteet kuvauspaikkojen valinnasta.

Karri Miettinen aka Paleface ja Paavo Kinnunen. Kuva: Inland Film Company
Kuva: Inland Film Company
Leena Pöysti. Kuva: Inland Film Company

Ei olisi reilua täräyttää tähän loppuun elokuvan loppuratkaisua, joten käykää itse katsomassa. Suosittelen, leffa on oikeasti hyvä.

Kuva: Inland Film Company

"Suomen hauskin mies osallistuu Suomen satavuotisjuhlaan sen juhlahankkeiden viimeisenä, mustana hevosena. Se ei pyri vähimmässäkään määrin pönkittämään kansakuntamme nationalistista itsetuntoa, vaan tuomaan lisää ymmärrystä Suomessa yhä vallitsevasta kahtiajaosta ja sen seurauksista. Se ehdottaa, että ahdistavissakin olosuhteissa mikä tahansa yhteisö selviää, kun se osaa käsitellä asioitaan huumorin keinoin."
-Heikki Kujanpää

Sata vuotta on loppujen lopuksi todella lyhyt aika.

Katariina <3