Niskajumin lempeä, lääkkeetön hoito

Jos naisen lisäksi on liekeissä myös niska ja hartiaseutu, ovat hyvät neuvot tarpeen. Itse olen koko ikäni kärsinyt niska-hartiaseudun vaivoista ja niihin liittyvistä ajoittaisista päänsäryistä. Joskus liki kolmekymmentä vuotta sitten lääkäri minulle totesi, että "sinä olet päänsärkyihminen". Sen onnellisen tiedon kanssa tässä on sitten porskuteltu - välillä myös migreenistä kärsien. Viisas lääkäri.

Kiputiloihin tarjotaan hyvinkin hanakasti ensiavuksi särkylääkkeitä. Ibuprofeeni (kauppanimeltä esimerkiksi Burana) auttaa todella hyvin. Tai siis auttaisi, jos voisi käyttää. Itse olen allerginen. Niinpä hädän hetkellä on turvauduttava parasetamoliin, siihen samaan, jota lapsilla kuumelääkkeenä käytetään. Vaikutus muhkeaan, lihasjumista johtuvaan särkyyn on usein sama, kuin sokeripalaa imeskelisi. Toki lääkkeitä on olemassa muitakin, useimmat reseptillä, mutta ei puhuta nyt niistä. Kerron teille omat lääkkeettömät keinoni.

Silloin, kun hartiaseutu on oikein jumissa, olisi kunnon hieronta paikallaan. Harvemmin sitä on juuri sillä hetkellä saatavilla, joten täytyy keksiä muuta. Itse voi vähän yrittää painella kipeitä kohtia ja erilaiset venyttelyt ovat kaikille tuttuja. Pahitteeksi ei myöskään ole sulkea silmiä ja hengittää syvään, jos paikka sille on otollinen.

Niskan rentoutus

Istu tai seiso suorassa, laske hartiat alas rentoina. Laita toinen kätesi otsalle ja työnnä otsaasi kättä kohti. Kyseessä on aivan pieni liike, sen ei ole tarkoitus näkyä ulospäin - pää ei siis liiku. Työnnä, rentouta, työnnä, rentouta... Tämä liike rentouttaa tiettyjä lihaksia tuolla kallonpohjan suunnalla, juuri niitä, jotka niin usein ainakin minulla kiristävät. Hirveän vaikea selittää tätä liikettä, mutta kokeile itse.

Vaakatasoon ja musiikkia korville

Täydellinen rentoutus auttaa myös jumituksen aiheuttamaan päänsärkyyn. Siispä sänkyyn selälleen ja tyyny pään alle. On tärkeää vetää ne tyynyn kulmat pois sieltä hartioiden alta, jotta niska saa hyvän asennon. Ja musiikit soimaan. Itse tykkään kuunnella kuulokkeilla, jolloin taustan metelit vaimenevat. Uskokoon ken tahtoo, mutta valitsen usein tähän klassista musiikkia. Beethovenin Kuutamosonaatti on erityisen toimiva.

"Marsut" korville ja vaakatasoon.

Vehnätyyny

Mikrossa lämmitettävä vehnätyyny tekee hyvää ja rentouttaa. Muutaman minuutin lämmitys, tyyny kipualueelle ja relax. Minulla on myös kauratyyny, kissan näköinen. Se on aika jännä laittaa mikroon... Näiden lämmitettävien tyynyjen kanssa täytyy kuitenkin olla varovainen, sillä ne voivat oikeasti syttyä tuleen liian suurella teholla lämmitettäessä. Ylikuumentuneet jyvät voivat myös jäädä kytemään. Olethan varovainen. Oikeasti.

Emendon vehvätyyny ja joskus vuonna miekka ja kirves joulupuodista ostettu kaurakissa.

Hierontapallot

Törmäsin ihan sattumalta Prismassa nystyräisiin hierontapalloihin ja päätin kokeilla. Hyvä päätös olikin. Pallon avulla pystyy itse hieromaan hartioita joko kättä käyttäen tai niin, että laittaa pallon seinän ja kropan väliin ja siinä omalla keholla liikutellen tulee hierotuksi. Nystyrät jättävät lihaksiin mukavan tunteen, kun veri kiertää jälleen. Pakkasin yhden palloista työlaukkuun. Kuormaa odotellessa on hyvä rentouttaa lihaksia. Ei pidä siis ihmetellä miksi Hostikan rouva tekee epämääräisiä liikkeitä kuormurin kabiinissa. Tämä siis apukeino ihan parhaimmasta päästä, lämpimät suosittelut.

Punainen nystyräpallo tositoimissa.
Nystyräpallot, keltainen on pehmein. Toisen noista punaisista pitäisi olla selkeästi oranssi, mutta aika samalta näyttää. Punainen on palloista kovin, itse käytän sitä.

Siinä minun käyttämiä, hyväksi todettuja keinoja. Kun seuraavan kerran kiristää, aloita tuolla niskan rentoutusharjoituksella ja mene sen jälkeen pitkälleen kuulokkeet korvilla.

Katariina <3