Rikotut lupaukset...

Tervetuloa vuosi 2019. Olethan meille hyvä ja kohtelet hellin käsin, lämmöllä.

Taas on se aika vuodesta, jolloin tehdään lupauksia. Lupauksia itselle ja lupauksia toisille. Astuitko sinäkin siihen samaan miinaan kuten niin moni muukin? Luvataan liikoja ja petytään, kun ei pystynytkään.

Minulta kysyttiin vuodenvaihteen kynnyksellä mitä lupaan tulevalle vuodelle. Vastasin sen enempiä miettimättä, että en yhtään mitään. Siihen oli syynsä. Elämä opettaa, joskus kantapäänkin kautta.

Uusi vuosi, uudet kujeet?

Uusi luku vuosikalenterissa tuo monesti tarpeen tarkastella elämäänsä - asettaa tavoitteita. Se on hyvä, että mietitään miten elää terveellisemmin, miten vähentää stressiä ja kuinka sitä saisi enemmän sisältöä elämäänsä. Seuraavaksi iskee tarve laihduttaa ja aloittaa uusi harrastus. Lehdet ja netti pullistelevat ohjeita terveellisempään ruokavalioon, on jumppaohjetta ja laihdutusniksiä. Ja sitten se tapahtuu: tehdään lupaus.

Luvataan laihduttaa kymmenen kiloa, lenkkeillä, lopettaa tupakointi, viettää tipatonta tammikuuta tai jätetään alkoholi jopa kokonaan. Vähintäänkin sokerista luovutaan, valkoinen vilja jätetään pois, popsitaan porkkanoita. Ansa on viritetty.

Älä vanno mitään...

Lupaus on käsitteenä voimakas ja rikottuna se pahoittaa mielen. Älä siis lupaa mitään, älä itsellesi äläkä toisille. Mutta sen sijaan yritä. Yritä tehdä elämästäsi itsesi näköistä, oli tavoitteena sitten laihdutus tai liikuntaharrastus.

Yritä syödä terveellisemmin ottamatta siitä stressiä. Yritä käydä lenkillä, mutta älä tee siitä pakollista. Yritä olla itsellesi hyvä ja lempeä, se riittää.

Jos et onnistu siinä mitä tavoittelit, niin voit silti taputtaa itseäsi olkapäälle - sinä sentään yritit. Hyvä niin.

Minun tämän vuoden yrityksen aiheet on tässä: nuku enemmän, liiku enemmän, syö enemmän kasviksia, muista juoda vettä. Aika helppoa! Nyt vaan pitää miettiä miten tuon saa itselleen sisäistettyä...

Katariina <3