Rinnat, tissit, daisarit, melonit, ryntäät...

Kuten otsikosta näkee, rakkailla lapsilla on monta nimeä. Rinnat. Pinkki lokakuu on täällä taas.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksen tuotoilla tuetaan rintasyöpätutkimusta sekä Syöpäjärjestöjen maksutonta neuvontapalvelua. Kampanja-aika on 22.9.-31.10.2016 ja näkyvimpänä osana on Roosa nauha, jota myydään mm. päivittäistavarakaupoissa sekä kauppakeskuksissa kolmen euron hintaan. Myyntipaikat näet täältä. Nauhan suunnittelija vaihtuu joka vuosi. Tänä vuonna sen on suunnitellut muusikko Michael Monroe. Kuvia ja tunnelmia nauhan lanseeraustilausuudesta pääset lukemaan Kitin Kirsikankukkia-blogissa.

Nauhojen lisäksi kampanja-aikana on myynnissä monenlaisia tuotteita, joita ostamalla voit tukea tärkeää asiaa. Kampanjatuotteisiin pääset tutustumaan tästä. Ostin oman nauhani heti kun myyntiin tulivat. Sen lisäksi olen ostanut kukkia, koristevalot sekä pullaa. Olisin niin halunnut kampanjaan kuuluvan pinkin pysäköintikiekon, mutta ne oli myyty loppuun. Jos joku tietää mistä löytää, niin vinkatkaa ihmeessä!!

Myös Lindex on mukana tässä kampanjassa. Torstaina tuli myyntiin heidän mallistonsa ja sen takia ajelin Kotkaan, jotta tutustumaan pääsisin. Vaatteista menee 10% osuus kampanjaan ja nahkarannekkeen tuotto ohjautuu sinne kokonaan. Kotkan myymälään oli tullut aika pieni määrä vaatetta, vaaleanpunaista takkia ei tullut ollenkaan (ja juuri sitä olisin halunnut sovittaa).

Kauppakeskus Pasaati, jossa siis Lindex sijaitsee, oli ääriään myöten täynnä ihmisiä. Syykin siihen myöhemmin selvisi: markkinapäivä! Tähän päivään ja sen tuomaan ihmismassaan oli selvästi valmistauduttu huolella. Oli ilo huomata, että Roosaa nauhaa myytiin lippaat kädessä heti ovella. Tuote-esittelijöitä näkyi olleen markkinateeman mukaisesti paikalla, mutta oli siellä käytävällä myös Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen piste, jossa kaksi erittäin ystävällistä naista pinkit paidat yllään jakoivat tietoa rintasyövästä ja oli heillä myynnissä niitä nauhojakin. Ihmisiä kävi heidän luonaan juttelemassa jatkuvasti ja tunnelma oli todella positiivinen. Harmittavasti itsellä oli tässä vaiheessa jo kiire autolle, kun pysäköintiaika oli juuri sillä minuutilla päättymässä.

Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen esittelypisteen pinkkiä tunnelmaa

Palataanpa asiassa takaisinpäin. Nyt siis sinne Lindexiin ja kampanjavaatteiden pariin. Pääsette taas sovituskoppiin minun kanssa...

Vaaleanpunainen paita
Pinkki pörröneule. Ihanan pehmoinen päällä. Tämä lähti mukaani.
"Together Fighting Breast Cancer" Tämän rannekkeen myyntihinta menee kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen. (9,95e)
Nahkainen ranneke käytössä. Tarkkasilmäiset voivat huomata mitä tuolle Pandora -rannekorulle on tapahtunut...

Roosa nauha -kampanjan vaaleanpunaisessa positiivisuudessa ei pidä unohtaa, että kyseessä on kuitenkin vakava sairaus. Tosiasia on se, että vuosittain rintasyöpään sairastuu Suomessa yli 5000 naista ja kaikkiaan se koskettaa valtavaa määrää ihmisiä - sairastuneen läheiset ovat myöskin tuen tarpeessa. Tänä päivänä rintasyövän hoitoennuste on erittäin hyvä, meillä Suomessa aivan huippuluokkaa, uusia hoitoja sekä lääkkeitä kehitetään koko ajan.

Se, mitä jokainen nainen voi oman terveytensä eteen helposti tehdä, on rintojen säännöllinen tutkiminen. Moni nuori saattaa ajatella, että ei koske minua, syöpä on vanhempien ihmisten sairaus. Totta on se, että rintasyöpä yleistyy 45 ikävuoden jälkeen, mutta on sitä kyllä nuoremmillakin. Aina jollakin on se huono tuuri elämän lottoarvonnassa, joku kuuluu väkisinkin siihen pieneen prosenttiin. Lupaa se ei kysy. Rinnat kannattaa tutkia aina kuukautisten jälkeen, sillä kuukautiskierron loppupuolella niissä voi olla turvotusta muutenkin. Muistakaa, että kaikki kyhmyt eivät merkitse automaattisesti syöpää! Jos havaitset poikkeavan muutoksen, tarkistuta se terveydenhuollon ammattilaisella. Gynekologisi tutkii myös rinnat käynnin yhteydessä. Jos ei, niin pyydä, se kuuluu hänen työhönsä. Kun rintojen tutkiminen kuuluu sinulla jo nuoresta lähtien rutiineihin, tulevat ne sinulle tutuiksi ja havaitset helpommin mahdolliset muutokset.

Hyvät ohjeet rintojen tutkimiseen löydät täältä.

Olen seurannut erästä mielenkiintoista ja hauskasti kirjoitettua blogia jo vuosia. Siinä kirjoittaa nainen, joka sairastui rintasyöpään neljä vuotta sitten, vain 27-vuotiaana. Melkoisesta mankelista hän on läpi tullut, kokenut paljon, mutta tänä päivänä nauttii elämästä täysin rinnoin ja terveenä. Tosin nuo rinnat ovat implantit, sattuneesta syystä, mutta se ei vauhtia hidasta. Hänen tavastaan elää täysillä voi ottaa oppia ihan jokainen. Käykää lukemassa Nunnuliinan blogi Pikkusen pilkottu.

Pinkin lokakuun jälkeen seuraa Movember, eli kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, jonka tarkoituksena on kerätä varoja ja lisätä tietoisuutta miesten terveysongelmista kuten eturauhassyövästä. Kampanjaan osallistuvat kasvattavat itselleen viikset, tämä osio koskee siis miehiä.

Joko sinä olet ostanut oman Roosan nauhasi? Jos et, niin vielä ehtii.

Pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta!

Katariina <3

(Lähde: Syöpäsäätiö)