Runeberginkakku - helppo ja maistuva vaihtoehto tortuille

Maanantaina 5.2. vietetään Runebergin päivää. Kaikki tietävät runebergintortut, ne korkeat leivonnaiset, joissa on vadelmahillosilmä ja sokerikuorrutetta siinä ympärillä. Minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että ne ovat aika kuivia eivätkä niinkään suunmukaisia. Asialle piti siis jotain tehdä, eli kehitellä itse jotain parempaa. Syntyi runeberginkakku. Voi olla, että moni muukin on vastaavanlaisen tehnyt, mutta tämä yksilö syntyi minun keittiössäni.

Ohje on helppo ja nopea, ehdit hyvin valmistaa vielä. Ja jos et ehdi, niin tämä sopii hyvin tarjottavaksi muulloinkin.

Runeberginkakku

200 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
3 tl piparkakkumaustetta
vadelmamarmeladia
koristeluun sokerikuorrutetta ja nonparelleja

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan siivilän läpi. Sekoita tasaiseksi.

Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan vajaa puolet taikinasta. Tee taikinaan lusikan avulla ura ja täytä se vadelmamarmeladilla. Kaada loput taikinasta vuokaan. Paista uunin alatasossa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa. Koristele jäähtyneenä.

Tämä on se hilloviiva...

Tosiaan ensimmäistä kertaa ikinä tällaista kokeilin tehdä. Vähän hirvitti miten marmeladi käyttäytyy siellä kakun sisällä. Olin niin rohkea, että laitoin tuotoksen suoraan vieraille tarjottavaksi kahvipöytään ja ensimmäisen palasen maistoi joku muu kuin minä.

Pala kakkua. Marmeladi jättää kakun sisälle reiän, ei haittaa mitään.

Oli kuulkaa hyvää ja kehuja tuli. Mehevää ja sopivan kosteaa, maku kovin kohdallaan. Se on selvä, että tässä huushollissa ei enää runebergintorttuja tehdä, kakusta tuli täydellinen korvaaja.

Kokeilkaa toki!

Katariina <3