Saako vierasta lasta komentaa?

Kuvan lapsi ei liity postaukseen, tapahtumat on kuvitteellisia.

Äidit lapsineen ovat kokoontuneet leikkipuistoon. Naiset keskustelevat, lapsukaiset leikkivät. Kukaan ei huomaa, että yksi lapsista nakkaa tahallaan toisen naamalle hiekkaa ja uhkaa hivauttaa lapiolla päähän. Sinä istut hiekkalaatikon laidalla, huomaat mitä on tapahtumassa, puututko asiaan?

Ryhmä koululaisia tungeksii takanasi pyörätiellä, kotiin ovat menossa. Metelöivä joukkio ohittaa sinut ja saavuttaa edelläsi kävelevän pienen alakoululaisen. Seuraa nimittelyä, tönimistä ja vaatteiden repimistä. Käveletkö ohi vai menetkö väliin?

Olet kaupassa. Karkkihyllyn luona häärii nuoria, jotka vilkuilevat ympärilleen. Kun kukaan ei näe, vilahtaa karkkipussi reppuun ja suklaapatukka taskuun. Sinä kuitenkin näet. Miten toimit? Sanotko nuorille mitään, kerrotko kassahenkilölle vai kenties sivuutat asian, koska eihän se sinulle kuulu?

Joukko lapsia seisoo joen rannalla. Jää on vielä kovin heikkoa. Selvästi suunnittelevat oikaisevansa. Varoitatko heitä? Jäätkö varmistamaan, että aikomuksesta luovutaan? Vai menetkö ohi, koska eivät ole sinun lapsiasi ja vähän kiirekin on?

Saako vierasta lasta komentaa? Saako sanoa, jos näyttää siltä, että nyt menee pieleen? Saako ohjata toimimaan oikein ja turvallisesti? Minun mielestäni saa ja pitääkin. Valitettavan paljon on sitä ajattelua, että jokainen pitäköön huolta omista asioistaan, jokainen kasvattakoon lapsensa itse. Helppoa on sitten jälkeenpäin kahvipöydässä kauhistella tai jos oikein innostuu, niin tekstaripalstalle kirjoittaa. Aikuisten kuuluu olla aikuisia, aikuisilla on vastuu. Lapsi ei kykene ajattelemaan ja ennakoimaan samoin kuin sinä - koska on lapsi.

Toki se vastuu kattaa myös sen, että miten asiat esitetään. Siitä ei kukaan mene rikki, jos nätisti sanotaan. Ystävällinen ja määrätietoinen asenne tuottaa hedelmää. Ei tarvitse tehdä ohjelmanumeroa asiasta eikä itsestä, sillä siitä ei seuraa mitään hyvää. Räyhäämällä voit päästä Youtubeen risujenjemmaajan lailla.

Ole sinä se turvallinen aikuinen, joka tarvittaessa ohjaa toimimaan oikein. Katso ympärillesi, huomioi ja välitä. Ole esimerkkinä, sillä kasvatat omalta osaltasi uutta sukupolvea, joka toivottavasti osaa ottaa lähimmäisensä huomioon paremmin kuin nykypäivän tallustaja.

Anna hyvän kiertää, uskon, että se tulee aina takaisin - tavalla tai toisella.

Katariina <3