Sametinpehmeä kasvissosekeitto

Eräänä syksyisenä päivänä sain päähäni ajatuksen, että nyt tehdään kasvissosekeittoa! En ymmärrä mistä sen keksin, edellisestä kerrasta on yli kymmenen vuotta aikaa. Soseita tässä keittiössä toki on usein tehty, nimittäin vauvoille. Tämä sose on aikuisempaan makuun, eikä meillä ole vauvoja edes.

Kaupassa haalin kärreihin komean kukkakaalin ja pussillisen porkkanoita. Sulatejuustoista valitsin Koskenlaskijan, koska sehän siinä mainoksessakin oli kovasti nuorukaisen mieleen - kosimaan juoksutti. No minä olen jo naimisissa, joten kosintaa en mieheltäni odottanut, mutta ajattelin että tykkäisi.

Siinä kasvisruuan huumassa sain toisenkin kuningasidean: kaalilaatikkoa! Voi sitä terveellisen ruuan ilosanomaa, kun lounaaksi vetää kasvissosekeittoa ja päivälliseksi kaalilaatikkoa. Tiedätte varmaan, että se ilosanoma muuttuu illalla hieman toisenlaiseksi. Haisevammaksi. Pierettävät mokomat, mutta ei puhuta siitä nyt...

Sitten aiheeseen, eli siihen keittoon.

Tarvitset:

Kokonainen kukkakaali

4 - 5 porkkanaa

Pari perunaa

Kasvisfondikuutio (Knorr Fond "du chef")

1 pkt sulatejuustoa (Koskenlaskija, perinteinen)

Pese ja pilko kukkakaali, kuori ja paloittele muut kasvikset. Keitä kypsäksi vähässä vedessä, johon olet lisännyt kasvisfondin. Kasvisten kypsyttyä lisää sekaan paloiteltu sulatejuusto ja sekoittele kunnes sulaa. Käytin sauvasekoitinta soseuttamiseen. Tässä vaiheessa on hyvä olla vieressä vedenkeitin, josta voit kaataa kuumaa vettä sekaan, jotta keitosta ei tule liian paksua. Ylimääräistä suolaa ei tarvitse lisätä, fondista ja juustosta tulee tarpeeksi. Valmis!

Koristele valmis annos tuoreella persiljalla ja ruohosipulilla.

Tuliko sosekeitosta suunnaton suksee? No jaa. Mies ei rynnännyt kosimaan minua eikä ketään muutakaan. Kuopus ei suostunut edes maistamaan, kai saanut vauvana kasvissoseista kyllikseen. Kysyttäessä miltä maistuu, sain hetken pohdinnan päätteeksi siipalta vastauksen: "No onhan tää vähän... Erilaista." Lautasen söi tyhjäksi. Minun mielestä keitto oli erittäin hyvää, juusto antoi siihen ihanan pehmeän maun. Piti oikein santsata.

Katariina <3