Sillä jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa!

Pidä huolta itsestäs ja niistä, jotka kärsii
Anna almu sille, joka elääkseen sen tarvii
Muista siellä rakentaa missä koti maahan sortuu
Koeta niitä rohkaista, jotka päätöksissään horjuu

Näillä sanoilla alkaa Pave Maijasen tunnetuksi tekemä Pidä huolta -kappale. Edelleenkään sen kertosäkeessä ei lauleta tajunasantaa, kuten lapsena luulin. Tajuu myös antaa, niin siinä sanotaan. Siihen minäkin uskon, että hän, joka joskus tulee autetuksi, ymmärtää myös vuorollaan antaa apua tarvitsevalle.

Oletteko törmänneet netissä hyväntekeväisyysjärjestöihin? Facebookissa on varmasti monen uutisvirtaan ilmaantunut Brother Christmas sekä Westpro4U, kuulostaako tutuilta? Kyseessä on täysin suomalaiset järjestöt, joiden tarkoituksena on auttaa sekä saattaa avuntarvitsijoita auttajien tietoon.

Espoolainen rakennusalan yritys Westpro perusti vuonna 2013 oman hyväntekeväisyysyhdistyksen Westpro4U:n. Ajatelkaa! Monellako yrityksellä on näin suuri auttamishalu? Seuraava teksti on suoraan yhdistyksen verkkosivuilta:

"Westpro4U kohdistaa apunsa lähiympäristöömme, joka sitä kautta myös reflektoituu omaan arkeemme. Varoilla ja kampanjoilla haluamme tukea lasten ja nuorten hyvinvointia. Pääasialliset lahjoituskohteemme ovat erilaiset harrastustoiminnat, urheiluseurat sekä nuorten yhdistykset. Haluamme myös löytää keskuudestamme ne arjen sankarit, jotka antavat aikaansa ilman suurempia kiitoksia ja tekevät konkreettisesti töitä lasten ja nuorten hyväksi.

Westpro4U ry:n kautta on myös ulkopuolisten lahjoittajien mahdollista ohjata lahjoituksia niitä tarvitseville ja sitä kautta vaikuttaa sekä toteuttaa hyviä ja konkreettisia tekoja nuorten ja lasten hyväksi. Westpro4U etsii aktiivisesti lahjoituskohteita, joiden toiminta edistää lasten ja nuorten hyvinvointia. Kaikki lahjoitukset, jotka yhdistyksemme kerää ohjataan lyhentämättömänä suoraan niitä tarvitseville; ilman välikäsiä."

Westpro4U:lla on omat facebooksivut, joilla avun tarvitsijat tuodaan konkreettisesti muiden tietoon. Olen sivustoa pitkään seurannut ja odottanut, josko sopiva avuntarvitsija osuisi lähelle. Nyt se tapahtui. Tässä suora lainaus julkisesta päivityksestä:

Saimme yhteydenoton äidiltä, jonka perhettä on kohdanneet monet vaikeudet, ja tällä hetkellä perhe elää niin tiukilla, että ruuastakin on jouduttu tinkimään. Äidin viesti kuului näin:

"Myö ollaan perhe Kotkasta, minulla on työkyvyttömyyttä ja nyt yllättäen eläkkeen maksu loppui ja luottotiedot ovat menneet. Minulla on kaksi poikaa joiden synttärit lähestyvät. Meillä ei riitä rahat nyt edes peruselämiseen, laskut laahaa jäljessä ja osa mennyt perintään, että saadaan ostettua ruokaa. Vaatteita&kenkiä tarvisi 9-vuotiaille pojille, kun kasvaneet taas ulos edellisistä".

Me olemme luvanneet auttaa poikien syntymäpäiväjuhlien järjestämisessä ja meiltä saa perheen yhteystiedot, jos haluat tehdä perheelle ruoka-, kenkä-, tai vaatelahjoitusta (kokoa 140cm). Yhdessä rakennamme parempaa! 

Ei tarvinnut kahta kertaa miettiä haluaisinko auttaa. Laitoin välittömästi viestin Westpro4U:lle, jossa kerroin vieväni ruokaa perheelle. Sain äidin yhteystiedot ja kysyin mitä he tarvitsevat. Ihan tavallisia toiveita ne oli. Vihanneksia ja hedelmiä sekä peruselintarvikkeita, jotta olisi jotain mistä ruokaa laittaa. Asioita, jotka monelle meistä ovat itsestäänselvyyksiä. Halusin toteuttaa toiveen lasten lempiruuasta, niinpä kassiin päätyi ainekset pasta carbonaraan. Kysyin myös olisiko heillä jotain, mitä eivät olleet pystyneet tekemään vaikean tilanteen vuoksi. Selvisi, että pojat pitävät pitsasta. Olin itse jo ruoka-apua luvannut ja aloin kuumeisesti miettiä miten voisin toteuttaa tuon pitsatoiveen. Siitä se ajatus sitten lähti.

Peruselintarvikkeita sekä yllätysherkkuja lapsille.

Otin yhteyttä Esa Tirkkoseen, hän on Kotkan ja Karhulan Kotipizzojen yrittäjä. Westpro4U oli hänelle ennestään tuttu ja kerroin, että nyt oli apua tarvitseva kotkalaisperhe, jolle olin viemässä ruoka-apua ja olisi hienoa, jos voisimme myös toteuttaa poikien toiveen päästä pitsalle. Tirkkosen vastaanotto oli lämmin ja hän oli heti valmis auttamaan ja lähtemään mukaan hyväntekeväisyyteen omalla panokselllaan. Hatunnosto yrittäjälle ja isot kiitokset! Niin pääsivät pojat pitsalle Kotkan Kotipizzaan.

Kotipizza uudistuneessa ulkoasussaan.

Tirkkosen luotsaamat Kotipizzat löydät Kotkasta Keskuskadulta ja Karhulasta Karhulantieltä. Heillä on myös omat Facebook-sivut, käy antamassa peukku. Tai vielä parempi - mene pitsalle.

Lihattoman lokakuun kasvispizza. Kuva Kotipizza Kotka & Karhulan Facebooksivulta.
Allekirjoittaneen ehdoton suosikki, Special Opera. Kuva Kotipizza Kotka & Karhulan Facebooksivulta.

Yksi ihminen ei voi koko maailmaa pelastaa, mutta paremman paikan siitä voi saada. Jos voit edes jotenkin kanssakulkijan elämää helpottaa, niin tee se. Pidä korvat ja silmät auki, ole läsnä.

Tapaamani perheenäiti oli ihan tavallinen suomalainen nainen. Joskus vaikeudet seuraavat toisiaan ja taakka käy liian suureksi. Silloin täytyy osata pyytää apua, vaikka se ei aina olekaan helppoa meille suomalaiseen sisuun kasvatetuille selviytyjille.

Aina ei ole kyse isoista asioista, jo sekin riittää, että siellä Facen puolella tykkäät näiden järjestöjen julkisista sivuista ja julkaisuista ja näin sillä omalla toiminnallasi tuot asioita ihmisten tietoisuuteen ja mahdollistat avuntarvitsijan ja auttajan kohtaamisen.

"Ja hetken tie on kevyt kaksin kulkea"

Katariina <3

Lisää tietoa ja peukutettavat sivut:

Westpro
Westpro4U
Westpro4U Facebookissa
Brother Christmas Facebookissa
Kotipizza kotka & Karhula Facebookissa