Tapaus Avicii - musiikkimaailma menetti niin paljon

Huhtikuun 20. päivä suru-uutinen tavoitti maailman. Elektronisen musiikin mestari, dj Avicii oli kuollut. Itse luin uutisen netistä puoli yhdeksän aikaan illalla, järkytyin. Päässäni vain yksi kysymys - voi miksi?! Avicii, oikealta nimeltään Tim Bergling oli kuollessaan vain 28-vuotias. Nuorestä iästään huolimatta hän oli ehtinyt saavuttaa paljon ja oli yksi arvostetuimmista dj:stä. Moni jättihitti on hänen käsialaansa.

"He said, "One day you'll leave this world behind
So live a life you will remember."
My father told me when I was just a child
These are the nights that never die"

Miten sitten minä raskaammankin musiikin ystävänä olen päässyt sotkeutumaan elektroniseen musiikkiin? No täällä kotona sattuu olemaan nuorisoa, heidän kauttaan se on tutuksi tullut. Radiosta ei ole aina tullut pelkkää iskelmää ja rokkia - usein se on käännettynä nuoremmalle kuulijakunnalle suunnatulle kanavalle. Ja minäkin tykkään, vaikka ikää on jo yli neljäkymmentä. Varhaisin muisto Aviciista minulla on vuodelta 2013, jolloin julkaistiin biisi Wake Me Up. Kappale soi usein radiossa. Seisoin mökillä yläkerrassa ikkunan äärellä, katse merelle. Sylissäni nuorin poikamme, tuolloin 1,5-vuotias. Kyseinen biisi soi taustalla, nupit kaakossa tietenkin. Siinä kuuntelin ja hämmästelin miten voikin olla noin tarttuva teos. Sitä se on edelleen, yhä radiokanavien soittolistoilla.

"So wake me up when it's all over
When I'm wiser and I'm older
All this time I was finding myself,

and I Didn't know I was lost"

Samasta syystä, eli perheen nuorison takia, sitä on joutunut myös Weekend Festivaleille Helsinkiin. Senioriksi nuorten joukkoon. Ensimmäisen kerran olin kyseisessä tapahtumassa vuonna 2015. Arvaatteko kuka oli pääesiintyjänä? Kyllä, Avicii se oli. Avicii räjäytti yleisön liekkeihin ilotulituksen räiskyessä kohti korkeuksia. Kyseinen keikka oli hänen viimeisensä Suomessa ja seuraavana vuonna hän lopetti keikkailun kokonaan, terveys ei kestänyt.

Aviciin kuolinsyytä ei virallisesti ole kerrottu julkisuuteen. Perheen antamassa lausunnossa todettiin näin: – Hän tuskaili elämän tarkoituksen ja onnellisuuden kanssa. Hän ei jaksanut enää elää. Hän halusi löytää rauhan. Niin. Rivien välistä on helppo lukea. Avicii ei jaksanut enää, hänellä oli ollut ongelmia päihteiden sekä mielenterveyden kanssa. Ongelmien luultiin olevan nyt enemmän taustalla, vaan eihän meistä kukaan voi tietää mitä toisen sisällä liikkuu.

Pitäkää huolta itsestä sekä kanssakulkijoista. Älä lisää toisen taakkaa omilla teoillasi tai sanoillasi, sillä koskaan et voi tietää mikä kenellekin on liikaa ja minkälaista taakkaa kukakin hartioillaan kantaa.

"Oh, if the sky comes falling down, for you
There's nothing in this world I wouldn't do"

Kirjoitin tämän tekstin juuri tänään, koska olin valmistautunut kuuntelemaan erään radiokanavan Aviciin musiikille omistettua iltaa. Sieltä mitään tullut... Ihmettelin jälkikasvulle, kun hänkin mainoksen silloin autossa kuuli. Kyseinen ilta oli ollut kuulemma jo viikko sitten. Joopa joo. Ei ole ensimmäinen kerta, kun minä olen väärään aikaan liikeellä. Onneksi Spotify on tehnyt täydellisen soittolistan.

"I tried carrying the weight of the world
But I only have two hands
Hope I get the chance to travel the world
But I don't have any plans
Wish that I could stay forever this young
Not afraid to close my eyes

Musiikki elää ikuisesti. Kiitos siitä.

Katariina <3

Kuvituskuvina otoksia Weekend Festivaleilta vuodelta 2016. Sitaatit Aviciin kappaleista Wake Me Up, Hey Brother  ja The Nights