Arjen sankarit: äidit ja isit ovat rautaa!

Keittiössä istuu nainen, ja kädessään hänellä on kahvikuppi. Tiskipöydällä, olohuoneessa ja melko varmasti eteisen piirongillakin on myös kupillinen kylmentynyttä kahvia. Nuttura repsottaa hieman. Paidan hän on pukenut nurinpäin, mutta ei epähuomiossa, vaan piilottaakseen omatekoisen bataattisoseen tahran.

Kahvi on taas kylmää, mutta keittimessä porisee tuore pannullinen. Kattilassa kiehuvat tutit ja pullot ovat valmiit kolmen ja puolen minuutin kuluttua. Pyykkikone surisee ja rumpukuivaaja piippaa ohjelman loppua. Pinnasängyssä on tuhiseva vauva ja yläkerrassa nukkuva tyttö.

Kun muu talo herää, ei naisen nuttura enää repsota, ja hänellä on puhdas paita yllään. Hän on nauttinut kupillisen kuumaa kahvia ja tutitkin ovat jo kuivuneet. Pyykit on viikattu, astiat tiskattu, bataattisoseet pakastettu ja jossakin välissä hän on myös imuroinut sekä lenkittänyt koiran. Arki on alkanut. Naisen päivä alkaa näin lähes joka päivä, sillä hän on äiti. Hän olen minä. Hän on superäiti. Sinäkin olet.

Äiti-sanalla on varmastikin yksi laajin määritelmä, jonka tiedän. Äiti on parantaja, tietäjä, siivooja, korjaaja, kokki, hoitaja, viihdyttäjä, kasvattaja ja kaikkea muuta, mitä lapset tarvitsevat. Moni meistä vanhemmista ei osaa ajatella itsestään niin, mutta me olemme lapsiemme ja oman kodin sankareita – myös isit.

No mistä nämä supervoimat sitten tulevat? Uskon, että meidän vanhempien voimanlähde on rakkaus. Se antaa meille yliluonnolliset kyvyt ja taidot jaksamaan, vaikka univajetta olisi kertynyt jo vuosia. Syy hymyyn löytyy lasten ilosta ja naurusta. Ja vaikka et aina ehdi nauttia täyttä kupillista kahvia, tai edes sitä toista, niin ehkä se kylmä kahvi kaunistaa, ja juuri siksi osaat olla kaunis ja energinen, vaikka valvoit koko yön sairastavan lapsen vierellä.

Ja kuitenkin kaiken tämän rinnalla, ei haittaa vaikka joskus vähän romahtaisit, tai sanoisit, että nyt ei jaksa. Ei haittaa vaikka se nuttura vähän repsottaisi tai bataattisoseet jäivät rinnuksille. Olitpa sitten yksin taikka kaksin kodinhoitaja, yhden tai viiden lapsen vanhempana, niin sinulla on paras syy tähän kaikkeen.

❤