Miten meillä vältetään ruokahävikkiä, kerro sinäkin mielipiteesi.

Hei vaan! Täällä taas. Viime aikoina kierrätys ja säästäminen on ollut paljon puheen aiheena. Ajattelin tehdä muutamat päivitykset meidän elämästä ja siitä miten meillä kierrätetään ja säästetään. Kirjoituksia tulee kaksi. Tämä ensimmäinen on ruokaan liittyvä ja seuraava kirjoitus onkin sitten sisustus painoitteinen, meidän kierrätykodista.

Meidän taloudessa asuu kaksi aikuista, kaksi lasta ja kaksi koiraa. Jo tämän kokoisessa perheessa ruokaostosten hinnat ovat jo aika kovia. Tykkäämme syödä hyvää ruokaa ja emme yleensä tingi ruokailussa. Toisaalta, emme käy ulkona syömässä kovin usein, joten "parempaa" ruokaa laitetaan kotonakin. Meille, tämä "parempi" ruoka on kuitenkin ihan tavallisista raaka-aineista tehtyä kotiruokaa, mutta pienellä twistillä kokattuna.

Tykkään kuitenkin, että ruuassa on paljon erilaisia makuja. Jos teen makaroonilaatikkoa, siihen lisätään usein sieniä, porkkanaa ja paprikaa. Jauhelikastikettakin syödään myös perinteisessä muodossa, mutta teemme usein myös chili con carnea, ns. jauhelihakastiketta twistillä. 

Syömme yleensä aika vahvoja makuja ja varsinkin Thaimaalainen ruoka on meidän lempparia. Thaimaalaista syömme 3-4 kertaa viikossa, joten riisiä tässä talossa syödään aika paljon :D

Sushiakin tehdään vähintään kerran viikossa.

No mites sitten se ruokahävikki? Suomessa ruoka on kalllista, siinä asiassa moni muukin on varmasti samaa mieltä. En tykkää, että ruokaa heitettään pois ja aina yritän pelastaa kaiken mitä vain voi. Joinakin päivinä tehdään ruokaa kahdeksi päiväksi ja toisinaan teen vain sen päivän aterian. Olen tarkka siinä, kuinka paljon ruokaa tehdään, ettei sitä menisi hukkaan. Mutta kaikille täytyy olla myös mahdollisuus ottaa lisää ruokaa niin paljon kuin jaksaa ja maistuu. Jos ruokaa jää yli, sitä "kierrätetään" seuraavalle aterialle. No mitä tämä sitten tarkoittaa? Jos jauhelihakastiketta jää reilusti, niin muokkaan sen seuraavana päivänä vaikka chili con carneksi. Ruskeakastike saa lisäkseen tomaattia, chiliä ja paljon papuja.

Jos riisiä tuli keitettyä yli tarpeen, teen tonnikalasalaattia. Ihan mahtavaa herkkua. Siihen lisään vain tonnikalan, suolakurkkua, sipulia, paljon tilliä ja muita yrttejä, turkkilaista jogurttia sekä maustan pippurilla, valkosipulilla ja etikalla. Namskis. Salaatti menee lisukkeena vaikka leivän kanssa. Tai ihan muuten vain ;) Tämä toimii myös makaroonin kanssa. Makrut ja pastat voi lisätä myös tuoresaalaattien joukkoon, ja niin saat maukkaan täyteläisen salaatin.

Joskus ruokaa jää vain yhdelle, jolloin pakastan sen ja teini osaa tyhjentää pakastinta aina tarpeen tullen jos aikataulut ovat sellaisia, että hän tarvitsee hätävara-aterian. Valmisruokia meillä ei koskaan ole. Eikä niissäkään mitää vikaa ole, sillä suomestahan saa todella maukkaita valmisruokia, mutta en ole vain kokenut niitä tarpeellisiksi, sillä ruokaa valmistetaan yleensä koko perheelle.

Thaimaalaisen tom yum talay keiton joukkoon voi heittää vaikka edellisen päivän kalat.

Vaikka joskus suunnittelenkin etukäteen tulevan viikon ruokia, niin ne kuitenkin elävät päiväyksien, ruokatarpeiden ja jämäruokien mukaan. Mitä muuta sitä voisi vielä tehdä, ettei ikinä tarvitsisi heittää mitään ruokaa pois?

Välillä täytyy olla oikein kekseliäs, että saa kaikki ruokatarpeet kaapista käytettyä, varsinkin ne jämät. Olen kuitenkin iloinen, että meillä ei heitetä ruokia pois. Tämä toimii ainakin meillä. Onko sinulla vinkkejä ruuan "uusiokäyttöön" tai siihen miten ruokahävikkiä voisi vähentää? Vielä kun saisi jotakin tehtyä ruokakauppojen inhottavalle hävikkimäärälle :/ Laita ideasi ja mielipiteesi kommenttikenttään ja kerro mitä ajatuksia nämä herrättävät. 

Mukavaa keskiviikkoa. P.s. täytyykin kipaista postilaatikolle, Keskviikko-lehti on tullut. ;)