herkkuruokaa

Yks piiienen pieni varotus heti tähän alkuun: älä lue tätä postausta nälkäsenä. Mulla melkein valuu kuola suupielistä, VAIKKA ei oo tippaakaan nälkä. Että sillälailla. Olkaa siis varovaisia.

Jepulis. En oikein tiedä mitä tähän nyt kirjottaisin joten long story short: tein eilen ihan törkeen hyvää ruokaa ja ajattelin jakaa sen ohjeen myös teidän kanssa, koska se on vaan niin herrrkkua ja vaadin haluun että kokeilette sitä. 



Porkkanasämpylät

7 dl vehnäjauhoja (mä laitan yleensä 4 dl vehnäjauhoja+3 dl sämpyläjauhoja)

1½ tl suolaa

3 dl vettä

25 g hiivaa

1 rkl hunajaa

1 porkkana raastettuna


Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Ota toinen kulho, liuota siinä hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää joukkoon hunaja ja kaada seos jauhojen sekaan. Lisää porkkanaraaste ja sekota hyvin. Alusta taikina k u n n o l l a (I mean it, tää on ratkaseva vaihe sämpyjen pehmeyden kannalta) ja laita lämpimään paikkaan (esim. mikroon) kohoomaan puoleks tunniks.

Muotoile taikinasta sämpylöitä (tulee 9 kpl) ja kohota niitä vielä hetki liinan alla. Voitele öljyllä ja paista 250 asteessa n. 10 minuuttia.


Kvinoa-porkkanapihvit

1 dl kvinoaa keitettynä

1 porkkana raastettuna

1 kananmuna

1 valkosipulinkynsi murskattuna

3 rkl vehnäjauhoja

½ sipuli kuutioituna

oman maun mukaan mausteita


Sekota kaikki ainekset kulhossa sekasin ja anna taikinan vetäytyy hetki. Kyhää taikinasta kasaan minkälaisia pihvejä tykkäät (kannattaa tehdä kaikki kerralla valmiiks odottelemaan) ja paista sen jälkeen molemmin puolin pannulla öljyn kanssa.


Avokadomössö

1 kypsä avokado

½ valkosipulinkynsi murskattuna

ripaus suolaa

loraus kylmää vettä


Kaikki vaan blenderissä sekasin, tsädäm.

Ja sit vielä summa summarum:


Herkkuhamppari

1 porkkanasämpylä

lehtikaalia

punasipulia

1 kvinoa-porkkanapihvi

avokadomössöä



Bataattiranskikset

1 bataatti suikaloituna

öljyä

mausteita


Bataattipuikuloita kannattaa liottaa vedessä vähintään tunti ennen niiden valmistamista - sillä tavoin niistä tulee himpun verran rapeempia, koska liottaminen käsittääkseni irrottaa jotain tärkkelystä bataatin pinnalta. Liottamisen jälkeen anna bataattien kuivuu talouspaperin päällä hetki ja vasta sit kaada ne kulhoon ja lisää tilkka öljyä sekä haluamas mausteet sinne sekaan. Mä meen aina ihan mututuntumalla noiden mausteiden kanssa eli siihen mulla ei oo mitään vinkkivitosia, oman maun ja fiiliksen mukaan vaan. 

Ennen paistamista ranskikset kantsii asetella vuokaan (tai missä ikinä paistaakaan) mahdollisuuksien mukaan niin että ne ei oo ihan kiinni toisissaan, sit niistä ei tuu semmosia ällölöllöjä. Sit vaan tosiaan uuniin ja 200 asteessa n. 30-40 minuuttia. Mä aina about puolvälissä kääntelen bataatteja vähän että ne paistuis mahdollisimman tasasesti. 

Semmosta! Lupaatteko kokeilla? Suosittelen meinaan aiiika lämpösesti.

Heitän tähän loppuun vielä yhden visasen kysymyksen: voiko noita bataattijuttuja sanoo bataattiranskiksiks? Eihän normiranskalaisistakaan sanota että perunaranskikset. Perunaranskalaisetperunat. Bataattiranskalaisetperunat. Vai bataatit? Hömmm.