8 kirjoittamisvinkkiä bloggaajalle

Haluatko kehittyä kirjoittajana? Niin minäkin!

Kun olen nyt itse kirjoittanut suht säännöllisesti reilun vuoden ajan, olen oppinut itsestäni kirjoittajana yhtä jos toista. Haluan kehittyä paremmaksi, ja siksi aloinkin miettiä, että varmasti joku muukin haluaa kehittyä. Koska kirjoittaminen on harrastukseni ja kirjoittamisen opettaminen työtäni, ajattelin tehdä postauksen, johon kerään kirjoittamiseen liittyviä vinkkejä etenkin bloggaajille.

1. Pidä huoli, että tekstin kappaleet ovat tiiviitä ja tarpeeksi lyhyitä. Tekstiä on hankalaa lukea ja sen sisältöä työlästä hahmottaa, jos kappaleet ovat liian pitkiä. Yhteen kappaleeseen tulee yksi selkeä asiakokonaisuus, ja yleensä sopiva pituus on 3–5 virkettä. Tekstin jäsentelyssä ja kappalejaon tekemisessä auttaa suunnittelu: Mieti ensin postauksesi sisältö ja sen jälkeen suunnittele esitysjärjestys.

Lisävinkki: Ota huomioon, että suuri osa lukijoistasi lukee blogiasi puhelimen näytöltä. Kappale, joka näyttää tietokoneen näytöllä hyvältä, voi olla liian pitkä puhelimelta luettuna.

2. Tasaa tekstisi joko vasempaan reunaan tai molempiin reunoihin. Jotkut pitävät keskitettyä tekstiä kauniimpana tai taiteellisempana, mutta todellisuudessa keskitetyn tekstin lukeminen on silmille työläämpää. Kun jokainen rivi alkaa samasta kohdasta, lukeminen on automaattisempaa ja nopeampaa, eikä silmien tarvitse jokaisen rivin alussa hakea, mistä teksti jatkuu.

3. Houkuttele otsikolla mutta älä johda harhaan. Otsikoinnissa on hyvä muistaa kaksi asiaa. Ensiksi otsikon pitäisi kertoa lukijalle, mitä aihetta postaus käsittelee. Toiseksi otsikon olisi hyvä olla kiinnostava, jotta saat lukijoita blogiisi. Koska otsikon pitäisi kuitenkin vastata tekstin sisältöä, kannattaa olla varovainen, ettei johda lukijaa harhaan turhalla dramaattisuudella. Jos lukija odottaa otsikon perusteella jotakin todella mullistavaa, mutta sisältö ei vastaakaan odotuksia, lukija saattaa tuntea itsensä petetyksi eikä palaa enää blogiin.

Otetaan esimerkki. Jos haluat kirjoittaa blogiisi siitä, mitä puuhastelit lauantaina perheesi kanssa, voisit otsikoida kolmella eri tavalla:

Meidän lauantai   Otsikko on ihan kiva mutta aika tylsä eikä anna lukijalle juuri mitään vihjettä sisällöstä.

Lapsiperheen lauantain puuhavinkit   Lukija tietää, mitä aihetta postaus käsittelee, ja arvelee, että hän saattaa hyötyä postauksen lukemisesta.

Ette ikinä arvaa...   Lukija luultavasti odottaa jotain jännittäviä uutisia bloggaajalta ja mahdollisesti pettyy, kun postaus käsittelee leffassa tai ravintolassa käyntiä.

4. Vältä sanatoistoa. Tämä on oma kompastuskiveni kirjoittamisessa. Kun luen postaustani kirjoittamisvaiheessa, huomaan todella usein, että toistan samoja sanoja. Kun seulot tekstistäsi yhdyssana- ja pilkkuvirheitä, tarkista myös, ettet käytä jatkuvasti samoja sanoja, ainakaan liian tiheästi. Jos toistoa on liikaa, keksi muita tapoja ilmaista sama asia. Tällöin tekstistä ei tule puuduttavaa luettavaa.

5. Havainnollista kirjoittamaasi. Jos ravintolan tunnelma oli kodikas, uusi talvitakki ihana tai reseptikokeilu epäonnistunut, kerro lukijalle konkreettisia esimerkkejä, omia kokemuksia ja tuntemuksia. Perustele mielipiteitäsi. Näin saat lukijan samaistumaan ajatuksiisi, ja tekstikin saa eloa ja persoonallisuutta.

6. Pyydä palautetta teksteistäsi. Jos sinun on mahdollista joskus näyttää postauksesi jollakulle toiselle ennen julkaisemista, tee se. Kirjoittaja on usein sokea omille puutteilleen ja onnistumisilleen, ja siksi onkin hyvä joskus pyytää palautetta muilta. Palautteen antajan on tietysti hyvä olla sellainen henkilö, joka osaa antaa palautteen rakentavasti.

Jos kaverisikin kirjoittaa blogia, voitte joskus keskittyä lukemaan toistenne vanhoja postauksia ja miettiä, mikä toisen teksteissä on hyvää ja mitä parannettavaa niissä olisi.

7. Pidä taukoja ja muokkaa tekstiäsi. En oikeastaan koskaan kirjoita ja julkaise postausta yhdeltä istumalta. Joskus kirjoitan jotakin postausta kolmenakin eri päivänä, joskus jokin teksti on vain pakko saada nopeasti ulos. Kirjoittamisen aikana on kuitenkin hyvä pitää ainakin pieni tauko, käydä välillä lenkillä tai juoda kahvit.

Tauon jälkeen saattaa nimittäin huomata tekstistään asioita, joita ei aiemman kirjoitusflow'n aikana huomannut. Olen itse havainnut, että kun tekstiä joskus kypsyttelee ja pyörittelee mielessään pidempään, saattaa keksiä jotakin uutta sisältöä tai toisenlaisen näkökulman. Anna siis itsellesi aikaa ja muokkaa tekstiäsi.

8. Käytä luotettavia apuvälineitä kirjoitusasun tarkistamiseen. Uskon, että suurin osa bloggaajista haluaa kirjoittaa mahdollisimman hyvää kieltä, koska lukijat arvostavat sujuvaa tekstiä ja oikeinkirjoitusta. Joskus on vaikea tietää, miten jokin sana kirjoitetaan, ja silloin asia kannattaa tarkistaa luotettavasta lähteestä. Vaikka Google onkin ystävämme, ei sen oikeinkirjoitusapuun kannata liiemmin luottaa. Kielitoimiston sanakirja on helppo, nopea ja luotettava apuväline sanojen oikeinkirjoituksen tarkistamiseen.

Tässä on kaksi esimerkkiä, kuinka voisi tarkistaa, kirjoitetaanko sana designtuote yhteen vai erikseen. Voit kirjoittaa sanat design ja tuote Googleen tai Kielitoimiston sanakirjan hakuun. Suosittelen vahvasti jälkimmäistä.

Designtuote on siis yhdyssana.

Apua voi olla myös Kielitoimiston ohjepankista sekä suomen kielen lautakunnan suosituksista.

Lainattujen kuvien lähteet: kuva 1, kuva 3

Jos vinkit olivat mielestäsi hyödyllisiä, klikkaa tähteä postauksen lopussa tai käy tykkäämässä Facebookissa. :)

Kirjoitusintoa!

- Karoliina

P.S. Luin tämän postauksen kolme kertaa läpi sen jälkeen, kun olin saanut sen mielestäni valmiiksi. Jokaisella kerralla löysin ainakin yhden kirjoitusvirheen, jota en ollut aiemmin huomannut. Eli 9. vinkki: Tarkista tekstisi, mielellään useampaankin kertaan. :)