Ensimmäinen päivä lokakuuta

Olen kirjoittanut tätä tekstiä torstaista asti joka päivä vähän kerrallaan. Kirjoittanut ja poistanut tekstiä. Minulla oli olevinaan paljon sanottavaa, mutta sitten huomasin, että oikeastaan minulla ei ole mitään sanottavaa. Minulla oli näkökulmia, jotka hukkasin, ja lopulta päätin julkaista tämän, tulipa tästä mitä tahansa.

Syyskuu on vaihtunut lokakuuksi. Syksy on vielä kauneimmillaan, mutta lokakuun alkaminen tarkoittaa vääjäämättömiä hyvästejä ruskalle ja kuulaille syysaamuille. Lokakuu on aina tuntunut jotenkin lohduttomalta kuukaudelta: pimeys, sade, kylmyys, lehtensä pudottaneet puut. Maailma kadottaa värinsä.

Luonto on lepotilassa, ja pimeyden keskellä tekisi itsekin mieli hidastaa. Aamuisin on vaikea saada itseään hereille ja liikkeelle, ja kun koittaa töistä kotiin lähtemisen aika, on taas pimeää. Valitettavasti arjen rattaat pyörivät entisellään vuodenajasta huolimatta. Ne eivät hidastu, päinvastoin.

Olisipa mahdollista päästä itsekin lepotilaan, jossa voisi odottaa jotakin uutta alkavaksi. Syksyisin tulee jotenkin tarve uudistua, aloittaa uusi harrastus tai kehittää itseään. Alkaa piirtää tai opiskella uutta kieltä. Uuden syntymistä ei voi kuitenkaan pakottaa, se ei synny ilman lepoa. Kovassa vauhdissa on vaikea tarkentaa katsettaan. Jos haluaa nähdä tarkasti, on pysähdyttävä.

Jos on onnekas ja osaa hetkessä elämisen taidon, voi vain hyväksyä pimeyden ja loskan ja värittömyyden ja kääntää ne positiivisiksi. Niitä vastaan voi taistella esimerkiksi tekemällä kodistaan sellaisen, joka saa unohtamaan karun ulkomaailman.

Jos ei ole hetkessäeläjä, syksy on myös otollista aikaa haaveilla. Vuoden pimeimpänä aikana voi suunnata katseensa tunnelmalliseen jouluun, häikäisevän kirkkaisiin pakkaspäiviin, lämpimään rantalomaan tai seuraavan kesän suunnitelmiin. Voi leikitellä mielessään ajatuksella, että pakkaisikin elämänsä matkalaukkuihin ja kokeilisi elää jossakin toisessa kulttuurissa. Isot tai pienet haaveet lämmittävät lähes siinä missä takkatulen lämpökin.

Tänä iltana on tarkoitus laittaa ensimmäistä kertaa tulet takkaan tänä syksynä. Villasukkiahan käytän ympäri vuoden. Ensimmäinen päivä lokakuuta, tästä se lähtee.

- Karoliina

P.S. Viime vuonna asetin itselleni positiivisuushaasteen lokakuuksi. Kirjasin päivittäin ylös asioita, jotka tuottivat iloa. Se auttoi huomaamaan arjen pieniä, ilahduttavia yksityiskohtia ja olemaan kiitollisempi niistä asioista, jotka ovat elämässä hyvin.