Habitare 2017: Värien hehkua ja pieniä pettymyksiä

Habitare-messujen antia on ehditty hehkuttaa jo monessa blogissa. Itse suuntasin messuille tällä kertaa mieheni kanssa, ja päätimme lähteä reissuun Länsi-Savon tilausmatkakuljetuksella. Se nimittäin osoittautui kaikista edullisimmaksi ja helpoimmaksi ratkaisuksi.

Lauantai ei ollut paras mahdollinen messuilupäivä väentungoksen takia, mutta arkisin työssä käyvänä muitakaan mahdollisuuksia ei juuri ollut. Joitakin osastoja ei tullut tutkittua niin tarkkaan, kun en viitsinyt lähteä änkeämään tungokseen. Jos on mahdollisuus käydä messuilla arkipäivänä, kannattaa mennä silloin.

Kävin Habitaressa ensimmäisen kerran viime vuonna. Olin silloin todella iloisesti yllättynyt. Pitkästä aikaa trendeiksi alkoivat muodostua voimakkaat ja aika tummat värit. Samalla linjalla jatkettiin tänä vuonna. Murrettuja, puuterisia sävyjä näkyi monella osastolla, ehkä nyt vielä enemmän huonekaluissakin kuin viime vuonna. Vaaleaa puuta oli esillä huomattavasti vähemmän kuin vuosi sitten.

Monipuolinen värien käyttö ilahdutti tänäkin vuonna. Sekin oli hienoa, että messuilla olivat mukana myös edullisempien merkkien edustajat Ikea ja uudelleen lanseerattu Anno. Myös HobbyHall oli mukana, ja se toimiikin Annon jälleenmyyjänä. Pidin Annon kauniista osastosta ja tuotteiden seesteisestä värimaailmasta, mutta mitään kovin säväyttävää Anno ei tarjonnut. Ikean osasto sen sijaan oli värikylläinen ja leikittelevä.

Sametti oli suosittu materiaali, ja sitä on mm. tässä Ikean sohvassa.

Annon paluuta hehkutettiin ennakkoon kovasti, samoin japanilaisen Mujin tuloa Suomeen. Menin kiinnostuneena tutkimaan Mujin pop up -storea, mutta en kyllä millään keksinyt, mitä erikoista tuotteissa mahtoi olla. Ihan tavallisilta kodintarvikkeilta ne minusta vaikuttivat, tai sitten maallikko ei vain tajua.

Mies harmitteli vähän sitä, että messut eivät tarjonneet ns. perusäijälle juuri mitään. Jonkinlaista mancave-osastoa siis selkeästi kaivattiin. Ehkäpä joku ottaa siitä kopin ensi vuotta varten. Antiikin ja vintagen myyntiosasto taisi olla houkuttelevin.

Valaisimet

Katseeni kääntyy usein valaistukseen, koska meillä kotona se puoli on jäänyt liian vähälle huomiolle. Habitare tarjosi kiinnostavia valaisimia niin vanhoilta tutuilta kuin uusiltakin suunnittelijoilta.

Makuuhuone

Kauniit petaukset saavat pohtimaan, pitäisikö vuodevaatteisiinkin joskus panostaa. On vain niin paljon helpompi sulkea makuuhuoneen ovi...

Värit

Väriskaala tuntui laajentuneen viime vuodesta, ja monet ovat ottaneetkin värit ilolla vastaan sisustuksessa.

Nuoret suunnittelijat

Habitare on mahtava tilaisuus nuorille suunnittelijoille, jotka pääsevät näyttämään osaamistaan suurelle yleisölle. Ehkä joistakin prototyypeistä tulee vielä tulevaisuuden klassikoita.

Signals 2017

Signals on näyttely, joka vuosittain ennakoi tulevaisuuden trendejä. Signalsin väripaletit olivat aika räväköitä, ja näyttelyn värimaailma oli hiukan kirkkaampi ja "karkkimaisempi" kuin muilla osastoilla.

Asuntomessuilta tuttu Netta Avikaisen suunnittelema löhölavetti pääsi Signals-näyttelyyn.

Pidän Habitare-messuista sen takia, että se laajentaa ajattelua sisustamisen suhteen ja saa kiinnittämään huomion sellaisiinkin asioihin, joita ei ole tajunnutkaan miettiä. Kenenkään ei tarvitse seurata trendejä, jos ei halua, kunhan löytää oman kotiinsa sellaisen tunnelman, josta itse pitää. Kunhan vain keksii, mistä pitää, ja siihen Habitare tarjoaa avaimet.

- Karoliina