Ihana, ahdistava joulunalusaika

Joulu on ihana juhla, mutta tunnustan: Epäonnistun sen valmistelussa joka vuosi. Kun seuraan blogeja ja muuta sosiaalista mediaa, saan sellaisen vaikutelman, että monissa kodeissa parhaillaan askarrellaan joulukortteja ja -koristeita, väsätään piparitaloa, ostetaan joululahjoja ja ripustellaan jouluvaloja. Alkaa ahdistaa. Miksi?

On kauhean vaikea saada kiinni leppoisasta joulufiiliksestä, koska työt kasaantuvat aina joulukuussa ja kalenteri on täpötäynnä. Isänmaan toivot tarvitsevat numerot joulutodistukseensa ja minä lähden kotiin koe- ja esseeniput laukussani. Lähestyvä loma ja väsymys alkaa aiheuttaa koululaisissa levottomuutta ja kaikenlaista säpinää, ja opellakin alkaa olla tarve ladata akkuja. Olen hirveän hyvä ahdistumaan kasaantuvista töistä, vaikka ei välttämättä olisi aihettakaan, koska se taitaa kuulua perusluonteeseeni.

Tänä vuonna oman lisänsä jouluangstiin tuo talon saaminen myyntikuntoon. Joka paikka tuntuu pursuavan tavaraa, josta pitäisi päästä eroon.

Toivottelen joka joulu Facebookissa hyvää joulua, koska kortit jäävät aina lähettämättä. Päätän joka syksy, että ostan joululahjat ajoissa, mutta aina käy niin, että teen viime hetken paniikkiostoksia. Ja löydän netistä kaikkea kivaa siinä vaiheessa, kun ne eivät enää ehdi saapua jouluksi.

Mutta kaikesta huolimatta joulumieli kyllä löytää toisinaan minunkin luokseni. Viime torstaina oli esikoisen koulun joulumyyjäiset, jonne olin lupautunut myyjäksi. Kävelin lasten kanssa koululle mahtavan talvisessa säässä. Välillä piti pysähtyä katselemaan maisemaa ympärillä. Myyjäisissä oli iloinen tunnelma, ja jouluiset tuotteet tekivät hyvin kauppansa.

Kotona ripustettiin joulutähti ikkunaan, ja lupasin lapsille, että viikonloppuna etsitään loputkin joulukoristeet. Onnistuin viime tipassa postittamaan kaksi joulukalenteriakin kahdelle ihmiselle, jotka osaavat arvostaa tällaista kieroutunutta jouluhuumoria. Ostin piparitaikinaa ja sokerikuorrutetta, jotta päästään lasten kanssa tekemään omia luomuksia. Yritetään olla polttamatta viimeisiä pipareita tällä kertaa... Lapset ovat intoilleet joulukalentereistaan ja kirjoittaneet toivelistojaan.

Mukavaa ja leppoisaa joulun odotusta! Siihen pyrin itsekin. :)

- Karoliina