Kilpirauhasen vajaatoiminta: Arvot kohdallaan

Olen kirjoittanut aiemmin sairastumisestani kilpirauhasen vajaatoimintaan täällä ja täällä. Menin lääkäriin tammikuun lopulla pahan väsymyksen ja alakuloisuuden vuoksi, ja minut lähetettiin verikokeisiin. Vain toinen arvoista oli yli viiterajan. TSH oli 4,63 ja T4V 15,6. Viiterajat olivat TSH:lle 0,3 - 4,2 ja T4V:lle 11 - 22. Monet pitävät TSH:n ylärajaa Suomessa liian korkeana, ja moni oireilee, vaikka arvot ovat viiterajoissa. Kaksi vuotta sitten oma TSH-arvoni oli jo yli 3, ja uskon, että olen oireillut lievästi jo ainakin pari vuotta.

Tyroksiinilääkitys päätettiin aloittaa kokeilumielessä, sillä oireet viittasivat vajaatoimintaan ja niitä oli ollut jo pitkään. Lisäksi TSH oli huonontunut selvästi kahden vuoden takaisesta mittauksesta. Kiitos vieläkin lääkärilleni, joka otti minut tosissaan.

Kuukausi diagnoosin jälkeen, maaliskuussa, TSH oli jo hiukan pudonnut (3,24) ja T4V oli hieman kohonnut (16,0), niin kuin kuuluukin. Arvot olivat jo viiterajojen sisällä mutta eivät vielä ihanteelliset, joten lääkitystä nostettiin. Vointi oli kuitenkin jo kohentunut alkuvuoteen verrattuna. Olin päässyt eroon pahimmasta aivosumusta enkä enää palellut jatkuvasti iltaisin.

Toukokuussa oli seuraava kontrolli, ja yllätyksekseni arvot olivat oikein mainiot: TSH 0,86 ja T4V 19,4. Lääkäri suositteli, että pidämme lääkityksen ennallaan, ja seuraava kontrolli on marraskuussa, ellei jotain outoa ilmene ennen sitä.

Toipumiseni on toistaiseksi sujunut kuin oppikirjassa. Olen muuttunut kolmessa kuukaudessa ihmisrauniosta suhteellisen hyvinvoivaksi. Olen saanut nukuttua hyvin, sydämentykytykset ovat hävinneet eikä alakuloisuus valtaa mieltä. Henkistä muutosta on ollut kuitenkin vaikea arvioida, sillä mennyt lukuvuosi töissä on ollut aika raskas. Olen kuitenkin jaksanut henkistä painetta huomattavasti paremmin kuin vuodenvaihteessa.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy usein aineenvaihdunnan hidastuminen, mikä saattaa aiheuttaa painonnousua. Kun tähän yhdistetään se, että on niin väsynyt, ettei jaksa liikkua, ei ole ihme, että housut alkavat kiristää. Päätin, että en edes yritä laihduttaa, ennen kuin saan arvot kohdalleen ja voinnin kohenemaan. Nyt olisi kai sitten ryhdyttävä lunastamaan lupauksia. :)

Tässä sairaudessa ei voi tuudittautua siihen, että nyt voin sitten hyvin loppuelämäni, kun lääkitys on tällä erää kohdallaan. Arvot saattavat lähteä heittelemään ja lääkitystä täytyy säätää. Nyt olen kuitenkin iloinen siitä, että sain aloittaa kesäloman hyvissä voimissa. (Mitä nyt vähän muuten sairastellen, kuten tunnollisen työntekijän kuuluu.) Tsemppiä kaikille kilpirauhasvaivojen kanssa painiskeleville!

- Karoliina

1. kuvan lähde

2. kuvan lähde