Kun harrastelijabloggaaja lähti Habitareen ensimmäistä kertaa

Lähdin lauantaiaamuna kahden muun sisustustrendikurssilaisen kanssa elämäni ensimmäistä kertaa Habitare-messuille Helsinkiin. Habitare on Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma, jossa tänä vuonna vieraili yli 51 000 ihmistä. Olin onnekkaasti voittanut messuliput Valkoisen vuoren rinteillä -blogista. Kuusi tuntia messuilla ja kaksi tuntia Ikeassa hyydyttivät niin täysin, että nukuin seuraavana yönä 12 tunnin yöunet. Kulttuurihenkinen matka kävikin ihan urheilusta.

Olin jo ennakkoon katsellut blogeista Habitaren tämän vuoden antia ja lukenut bloggaajien kokemuksista, mutta silti messujen runsas tarjonta yllätti. Kurssia varten meidän piti tarkastella, mitä uutta, mielenkiintoista ja toistuvaa messuilla oli nähtävissä. Tämä postaus toimikoon siis samalla myös ajatusten kokoajana ja kurssipäiväkirjana.

Mitkä ovat sisustuksen trendejä tällä hetkellä? Messuilla nousi mielestäni esiin kaksi aika erilaista tyyliä sisustaa. Molempia tyylejä yhdistää kuitenkin se, että värisävyt ovat murrettuja ja hieman utuisia.

TUMMAT VÄRIT

Osastoilla oli näkyvissä paljon tummia, murrettuja värejä, esimerkiksi violettia, sinistä ja petroolia. Näiden värien kanssa käytettiin sekä lähivärejä että vastavärejä sekä harmaata. Näille tummasävyisille osastoille oli tyypillistä myös sävytetyt peilit, joihin itse ainakin ihastuin. Sisustusesineissä ja huonekaluissa oli kiiltävää metallia ja etenkin vaaleaa puuta.

Tähän punajuuren väriin ihastuin Tikkurilan osastolla.

VAALEUS, PASTELLIT JA PUU

Vaalea valloittaa edelleen, mutta se ei ole kokovalkoisuutta. Valkoiseen yhdistetään vaaleaa harmaata, maanläheistä beigeä, pastellivärejä sekä etenkin vaaleaa puuta. Koivupuiset kalusteet ja sisustusesineet sekä vaneri ovat pinnalla.

Matrin palkittu osasto oli harmoninen kokonaisuus.
Punottua tuohta muistuttava sohva oli raikas ilmestys.

Nämä molemmat tyylit vetosivat minuun. Paljon näkyi omia tummia suosikkivärejäni, ja Tikkurilan osastolla ihastuin Punajuuri-sävyyn. Makuuhuoneeseen voisin hyvin kuvitellakin tuon tummemman tyylin, mutta koko kotia en voisi kuvitella sisustavani samaan tyyliin. Esimerkiksi meidän olohuoneeseemme se ei varmaankaan istuisi, sillä valon vähäisyys on jo nyt pieni ongelma.

Mitä muuta messuilta jäi mieleen?

ITÄMAISUUS

Itämainen tyyli (tarkoitan sillä marokkolaishenkistä) näkyi messuilla esimerkiksi laatoissa, matoissa ja tekstiileissä.

Näyttävän taustan sängylle saa vaikkapa nostamalla maton seinälle.

UUDET SEINÄMATERIAALIT

Akustiikkaan panostaminen on ollut nousussa, ja se on synnyttänyt uudenlaisia, sisustukseen sopivia ratkaisuja seinämateriaaleiksi. Käytännöllisissä akustiikkalevyissä on huomioitu myös estetiikka. Myös erilaisia puisia, kolmiulotteisia seinäpintoja oli useammalla osastolla.

Jukola valmistaa asiakkaan toiveiden mukaisia, näyttäviä seinäratkaisuja puusta.

VIHERKASVIT

Nyt sisustetaan myös kasveilla, ja se näkyi messuillakin usealla osastolla. Minulle tämä on erityisen haastava sisustustrendi...

VALAISIMET

Messuilla oli esillä tuttujen klassikkovalaisinten rinnalla uuttakin. Paljon oli sävytettyä lasia ja pallomaisia muotoja. Puu oli myös valaisimissa esillä, esimerkiksi hyvin ohueksi, läpikuultavaksi työstettynä. Tulevia klassikoita, Himmeen palkittuja valaisimia, oli esittelemässä suunnittelija Timo Niskanen.

Vuoden sisustustuote -palkinnon voittanut Himmee.
Luontoaihe näkyi myös valaistuksessa.

KODIKKUUS

Viime vuosina suosittu minimalismi on saanut jäädä vähän sivuun, ja kodikkuus on pinnalla. Mistä kodikkuus syntyy, on varmasti makuasia, mutta mielestäni kaikki edellämainittu (maanläheiset ja syvät värit, luonnonmateriaalit, yksityiskohdat, viherkasvit) ovat niitä asioita, jotka luovat kodikasta tunnelmaa. Marimekon osasto oli minusta erityisen kutsuvaksi rakennettu, ja siinä oli jotain sopivasti retroa.

Räsymatto tyynynpäällisenä tuo modernia mummolafiilistä.
HobbyHall ja houkuttelevat taljat.

 

TULEVAISUUDEN TRENDIT?

Habitare-messuilla kurkistettiin myös jo tulevaisuuden sisustustrendeihin. Kävin kuuntelemassa trendiasiantuntija Susanna Björklundin luentoa. Björklund oli koonnut alan opiskelijoiden kanssa Signals-näyttelyn, jonka teemana oli Kuuba. Avainsanoja olivat värikkyys, yksityiskohdat, kodikkuus ja herkkyys. Osastolta ei väriä puuttunut!

Sami Sykkö ja Susanna Björklund
Hyvin erilainen lähestymistapa tapetointiin.
Kuulemma messujen kuvatuin sohva, eikä ihme.
Värillinen parketti on nouseva trendi.

Vaikka Björklund onkin trendiasiantuntija, hän korosti, ettei trendi ole koskaan mikään pakko. Jokaisella on oma tyylinsä. Jotkin ympärillämme vaikuttavat asiat ja ilmiöt vain luovat uusia tapoja ajatella ja tehdä asioita, esimerkiksi se, miten sinkkuus tai etätyö vaikuttaa asumiseen. Minusta luennon kiinnostavimpia ja ajatuksia herättävimpiä asioita oli kuitenkin kysymys, miten koti edesauttaa rakkautta ja sen osoittamista. Näitä varmasti jokaisen kannattaa miettiä:

YHTEENVETO

Isoimman näyttelyhallin anti oli runsas ja monipuolinen. Osastoja oli niin paljon, etten tiennyt, miten hallia olisin kiertänyt, kun aina tuntui jäävän jotain näkemättä. Pidin erityisesti Koti-osastosta, jossa oli sisustettu kodin kaikki huoneet hyvin aidonoloisesti. Tikkurilan osastolla oli upeita värejä, ja sieltä sai myös ilmaisen maalinäytteen. Asun-lehden osastolla oli sisustettu isoihin kuutioihin erityylisiä huoneita, jotka olivat todella kutsuvia. 

Koti-osaston olohuonetta
Asun
Tikkurila

Enimmäkseen osastojen esittelijät olivat hyvin palvelualttiita ja valmiita kertomaan tuotteistaan. Varsinkin nuoret suunnittelijat olivat hyvin esillä messuilla. Joillakin osastoilla saattoi nähdä pää kumarassa puhelinta tuijottavan esittelijän, mikä taas ei antanut oikein hyvää kuvaa. Jotkut taas markkinoivat vähän turhankin innokkaasti.

Decor-puoli oli minulle pieni pettymys, mutta voi olla, että odotin jotain ihan muuta kuin mitä se oli. Siellä oli joitakin kiinnostavia taiteilijoita, mutta  muuten osaston anti ei vakuuttanut. Antiikkihallin kiersin aika pikaisesti, mutta vain siitä syystä, että budjetti ei olisi antanut periksi ostaa kaikkia niitä ihania lasiesineitä, jotka olisin halunnut. Antiikkipuolella oli myös valloittavia vintagevaatteita, mutta niitä en jäänyt sen paremmin tutkimaan.

Antiikki ja vintage -hallin retroa

Lapset oli otettu messuilla mukavasti huomioon, sillä lapsille oli oma HabiKids-alue, jossa sai remuta esimerkiksi lapsille suunnatuilla bObles-tuotteilla. Ohjelmalavan sijoittaminen HabiKids-alueen viereen ei tosin ollut kovin hyvä ratkaisu, sillä välillä aika kovaääniseksi äitynyt kiljuminen vähän häiritsi luennon seuraamista.

ArtHelsinki-näyttelystä bongasin monia kiinnostavia teoksia, ja halu saada oikea maalaus omaan kotiin on edelleen olemassa. Hinta oli ainakin toistaiseksi vielä esteenä. Kiertelyn lomassa tuli nautittua myös lasillinen kuohuviiniä.

Ensikertalaiselle Habitare oli hieno kokemus, ja oli mukava jakaa se muiden sisustamisesta kiinnostuneiden kanssa. Kiitos matkakumppaneilleni kiinnostavista ja hauskoista keskusteluista automatkalla ja messuilla. Mieleen jäi monta asiaa hautumaan tulevaa varten.

Millaisia ajatuksia nykyiset ja tulevat trendit sinussa herättävät?

- Karoliina