MAD Week 2016: Hullunhyvä ohjelma julkistettu

Jesse Talsi / AieDesign Osk

MAD Weekin eli Mikkeli Art & Design Weekin käynnistymiseen on aikaa kuukausi. Viikon ohjelma julkaistiin tällä viikolla, ja hetihän sitä piti päästä tutkimaan. On ihan mahtavaa, että Mikkelistä löytyy innokkaita ja lahjakkaita taiteen ja kulttuurin osaajia, jotka ovat valmiita järjestämään tapahtuman jo kolmatta kertaa.

Tapahtuman nettisivuilla madmikkeli.com ovat nähtävissä kaikki viikon tapahtumat, ja niitä pääsee selailemaan sekä päivämäärän että aihepiirin mukaan. Aihepiirejä on laidasta laitaan kulttuurin saralta, ja tapahtumassa on otettu huomioon myös lapset ja nuoret.

Viikon aikana kaupunkiin levittäytyy noin 50 erilaista tapahtumaa, enkä tässä voi esitellä kaikkia, mutta joitakin omia kiinnostuksenkohteita ja teitä lukijoitakin kiinnostavia tapahtumia voisin mainita.

Koko viikon aloittaa MAD Design Outlet, joka kokoaa Mikaeliin suomalaisen muotoilun ja käsityön osaajia. Outletin näytteilleasettajat on myös julkistettu, ja tästä tapahtumasta ajattelin tehdä ihan oman ennakkopostauksensa. Sen verran voin jo sanoa, että kannattaa tulla paikalle ja rahaakin kannattaa varata mukaan. ;)

Outletin aikana voi myös kuvauttaa itsestään vanhanaikaisen valokuvan aidolla 1800-luvun tekniikalla. Valokuvaajana toimii Heikki Hyttinen, ja kuvan hinta on 45 euroa. Valokuvauspuolella esiin pääsee viikon aikana myös 9.-luokkalainen oman kouluni oppilas Jessica Järvinen, jonka luontokuvia on nähtävillä Ristiinan kirjastossa. Pisteet järjestäjille siitä, että myös nuoret taiteilijat pääsevät esille.

Erilaisia näyttelyjä on ympäri kaupunkia sekä näyttelytiloissa että arkipäiväisemmässä ympäristössä, kuten Stellan ja toriparkin yhdyskäytävässä. Kannattaa siis pitää kaupungilla liikkuessaan silmänsä auki, sillä taidetta löytyy yllättävistäkin paikoista...

Musiikkia yhdistellään viikon aikana eri taidemuotoihin kuten runoihin ja tanssiin, ja mielenkiintoisimmalta poikkitaiteelliselta tapahtumalta vaikuttaa Mad Walk & Mayhem, joka yhdistää live-bändit ja trash fashionin. Muodin ystäviä saattaa kiinnostaa myös pop up -putiikki Hieno pieni, joka lupaa tarjota "hulvattomia naisten vaatteita ja monenmoisia asusteita".

Kynäniekat pääsevät tositoimiin esimerkiksi Storylab-kirjoituspajassa tai esittämällä omia runojaan tai laulujaan Teatteriklubin Open Mic -illassa. Kaupunkilaisia osallistetaan myös esimerkiksi Mikkeli myötätuulissa -taideteoksessa, jonka ideointiin kuka tahansa voi osallistua, ja taiteilijan kanssa on mahdollista päästä töihinkin 17.9. kauppakeskus Akselissa. Myös itsensä voi asettaa taiteen kohteeksi Color me MAD -työpajassa, jossa luodaan kaverin tai puolison kanssa persoonallinen taideteos toisen kasvoille, ja valokuvaaja ikuistaa sen. Jos itse ei uskalla altistaa kasvojaan taideteokseksi, voi työpajaa tulla seuraamaan yleisönä.

Lapsille viikko tarjoaa esimerkiksi taidetyöpajan, piirustuspiirin, miniatyyrinäyttelyn, teatterileikin ja Taikametsä-aiheisen valo- ja tilataideteoksen luolassa, Viestikeskus Lokissa. Luvassa on siis kulttuuria koko perheelle. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tiensä tapahtumiin ja kaupunkiin saadaan lisää väriä ja eloa. Sitä varmaan jokainen tarvitsee pimeän syksyn kynnyksellä.

- Karoliina