Meidän perheen Praha-vinkit

Lupasin tehdä tarkemman postauksen Prahan-matkastamme ja päätin jakaa kokemuksemme aihealueittain, jotta postauksesta tulisi mahdollisimman selkeä. En siis ole kirjoitellut tarkkaa matkakertomusta vaan lähinnä vinkkilistan, jos siellä on muitakin Prahasta kiinnostuneita, jotka kaipailevat matkavinkkejä. Suosittelen kaupunkia lämpimästi kaikille, paitsi heille, jotka kaipaavat rantalomailua. Prahalla on monenlaiset kasvot, ja tässä tekstissä yritän tuoda niitä parhaani mukaan esiin. Me vietimme kaupungissa hiukan vajaan viikon, ja se oli oikein sopiva aika nähdä monenlaista rauhalliseen tahtiin.

Liikkuminen Prahassa

Lentokentältä hotellille

Lento Helsingistä Prahaan kesti noin kaksi tuntia. Olimme varanneet netistä etukäteen kuljetuksen lentokentältä hotellille Prague Airport Transfers -firman kautta. Kuljettaja odotti lentokentällä nimikyltin kanssa ja vei meidät hotellille ennalta sovittuun hintaan. Hintaa tuli kuudelle hengelle yhteensä noin 30 euroa, ja matkan pystyi maksamaan euroina tai korunoina. Yksi matkalaukuistamme ei tullut lainkaan Prahaan, ja jouduimme odottelemaan kentällä jonkin aikaa, mutta kuljettaja odotti meitä, että asia saatiin selvitettyä. Käytimme saman yrityksen palvelua myös lähtöpäivänämme ja olimme erittäin tyytyväisiä hintaan ja palveluun. Saimme kuljettajalta englanninkielisen Praha-oppaan sekä kartan, mikä osoittautuikin hyödylliseksi, sillä siinä näkyivät raitiovaunulinjat.

Raitiovaunu

Raitiovaunulla liikkuminen oli Prahassa halpaa ja helppoa. Hotellimme lähellä oli raitiovaunupysäkki, ja ajelimme ratikalla päivittäin. Aikuisen lippu yhdeksi vuorokaudeksi maksoi noin 4,5 euroa ja 7-vuotiaan puolet siitä. Alle kuusivuotiaat ja yli 70-vuotiaat matkustivat ilmaiseksi. 30 minuutin kertalipun sai alle eurolla. Raitiovaunulippu ostetaan keltaisesta automaatista kolikoilla tai kortilla ja leimataan ratikassa.

Käytimme pääasiassa raitiovaunulinjaa 9, koska sillä pääsee keskustan keskeisille paikoille. Linjalla 22 pääsee näkemään mukavasti Prahan maisemia, ja se vie myös Prahan linnalle, jos käveleminen sinne ei nappaa. Raitiovaunuissa näytetään seuraavan pysäkin nimi, mikä helpotti liikkumista huomattavasti. Joskus ratikat olivat hyvin täysiä (varsinkin linja 9), mutta välillä oli mukavan väljääkin. Aikatauluja ei tarvitse etukäteen selvittää, sillä raitiovaunut pysähtyvät pysäkillä 5 - 10 minuutin välein.

Ajelimme eräänä päivänä "kartan ulkopuolelle", jossa kävimme syömässä ja katsomassa elämää turistipaikkojen ulkopuolella. Ratikkapysäkit ovat usein vastakkaisilla puolilla tietä, joten paluukyytiin oli helppo hypätä. Kävimme syömässä todella edulliset ja hyvät ateriat, kyllä kannatti!

Taksi

Taksista ei tullut tältä reissulta paljon kokemuksia. Eläkeläismatkaajamme käyttivät taksia yhtenä päivänä, ja he ottivat taksin keskustan taksitolpalta, jossa on keltaisia, virallisia takseja. Kuljettaja arvioi hinnan etukäteen, ja arvio piti melko hyvin paikkansa. Parin kilometrin matkalle tuli hintaa noin 12 euroa.

Hotelli

Majoituimme Hotel Aristonissa, joka sijaitsee Praha 3 -alueella, parin kilometrin päässä ydinkeskustasta. Hotellin sijainti oli loistava, sillä raitiovaunulla pääsi keskustaan nopeasti ja olimme hieman syrjässä pahimmasta vilinästä. Hotellin ympäristössä oli hyviä ja edullisia ravintoloita, mikä selittääkin varmaan sen, ettei hotellissa ollut omaa ravintolaa. Palvelu oli ystävällistä ja huone viihtyisä ja joka päivä hyvin siivottu. Aamiainen oli runsas ja monipuolinen. Ainoa miinuspuoli oli ilmastoinnin puuttuminen, minkä vuoksi en suosittele hotellia heinäkuun helteillä. Keväällä tai syksyllä voisin majoittuakin samaan hotelliin uudestaan.

 

 

Aamiainen katettuna vanhaan tanssiaissaliin.

Ruoka ja juoma

Kun mietimme matkakohdetta, yksi tärkeimmistä kriteereistä oli edullinen hintataso. Syöminen ravintolassa on Prahassa edullista. Turistialueilla hintataso on tietysti korkeampi kuin syrjemmässä, mutta suomalaiseen hintatasoon tottuneelle silti ihan mukava. Yhden kerran käännyimme ravintolan ovelta hintojen takia, ja tuo paikka oli Hard Rock Cafe lähellä vanhankaupungin aukiota. Ruokailimme pääasiassa hotellimme lähellä tai muuten kauempana keskustasta. Ravintolan kuitissa luki lähes aina "Service not included", joten silloin asiakkaan odotetaan jättävän tippiä. Me jätimme tippiä noin 10 %, mutta on hyvä ainakin pyöristää loppusummaa ylöspäin. 

Ruoka-annokset olivat kookkaita, ja jokaisessa ravintolassa saimme maistuvaa ruokaa. Palvelukin oli ystävällistä, vaikka olin etukäteen kuullut päinvastaista. Perinneruuista söin gulassia eli keittoa, joka tarjoillaan leivän sisällä, sekä perunapannukakkua, jossa oli hyvä kasvis- ja lihatäyte. Juomana maistui sekä lapsille että aikuisille ravintolan homemade lemonade, joka oli kuumalla säällä hyvä janojuoma. Tsekki tunnetaan oluistaan, ja niitä saakin edullisesti, noin eurolla tuoppi. Siideriä oli tarjolla joissakin ravintoloissa.

Jos ravintolassa tuodaan pöytään jotain, mitä ei itse ole tilannut, esimerkiksi leipää, se on maksullista. Ruuan tilaamisessa ei sinänsä ollut ongelmia, sillä jokaisessa ravintolassa oli myös englanninkielinen lista, mutta henkilökunnan ja myös meidän kielitaidon puutteemme aiheutti pari sekaannusta.

U Sadu -oluttuvan persoonallista sisustusta. Ruokakin maistui.

Lasten Praha

Kun kyselimme lapsilta, mikä reissussa oli kivointa, kärkikastiin pääsi hotellin kylpyamme. :D Lapsille riitti kyllä kaupungissakin tekemistä ja nähtävää. Ensimmäisenä matkapäivänä päät menivät pyörälle isossa Hamley's-lelukaupassa ostoskatu Na Prikopella. Kaupassa oli kaksi (vai kolme?) kerrosta, karuselli, liukumäki, pelialue ja muuta oheisohjelmaa. Lapset olivat haltioissaan, meistä vanhemmista paikka oli lähinnä pahasta painajaisesta. Jos haluaa ostaa leluja, niin suosittelisin käymään mieluummin ostoskadun sivukadulta löytyvässä Sparkys-liikkeessä, jossa on edullisempi hintataso ja vähemmän ihmisiä ja melua. Hamley's menee kuitenkin ihan nähtävyydestä lapsille.

Narodni-kadulta löytyy Legomuseo, jonka yhteydessä on tietysti myös kauppa. Sisäänpääsy museoon perhelipulla oli noin 20 euroa, eli suhteellisen kallis museon tarjontaan nähden. Lapsille kuitenkin riitti tutkittavaa ja ihmeteltävää, ja leikkialueella pääsi rakentelemaankin. Legomuseosta löytyy muuten legoista rakennettu Kaarlensilta. Kuvia museosta meiltä ei löydy, sillä valokuvaamisesta olisi pitänyt maksaa vielä erikseen.

Kaupungin aukioilla on erilaisia katutaiteilijoita ja temppuilijoita, joita lapset seurasivat mielellään. Aukioilla on aika paljon vilinää, joten piti olla tarkkana, kun lapset yrittivät lähteä jahtamaan saippuakuplia. Vilkkaimmilla paikoilla kuljettiinkin käsi kädessä, ettemme eksyneet toisistamme.

Prahassa on mukavasti puistoja ja viheralueita, joilla voi käydä vaikka piknikillä. Puistoissa oli lähes aina myös joitakin laitapuolen kulkijoita, jotka nukkuivat penkeillä tai nurmikolla. Joissakin paikoissa olikin jonkin verran roskia, mutta yleisilme oli siisti. Saipa tyttömme hankittua itselleen punkinkin heti ensimmäisenä päivänä.

Paras puistoalue löytyi hotellimme läheltä. Rajska Zahradan alueella oli pieni leikkipuisto ja sen yhteydessä kahvila. Kun kiipesimme ylöspäin, vastaan tuli ensin lampi, jossa oli kaloja ja kilpikonnia. Puisto jatkui pitkälle ja vaihtui Riegrovy Sadyksi. Löysimme isomman leilkkipuiston, jonka vieressä oli myös kahvila ja ravintola. Myös ainakin päärautatieaseman vierestä huomasin leikkipuiston, mutta siinä emme käyneet. Piknikalueeksi sopii myös Petrinin kukkula, josta on hienot näkymät kaupunkiin.

Bongaa kilpparit

Prahassa on myös eläintarha, mutta tällä kertaa jätimme sen väliin. Helteisiä kesäpäiviä varten saimme vinkin myös Podolin maauimalasta, mutta loppuviikolla sää oli niin epävakainen, että uintireissu jäi tekemättä. Eräänä iltapäivänä tosin olimme kuin uitetut, kun ukkoskuuro iski ja kadut lainehtivat.

Lapsista oli mukavaa niinkin yksinkertainen asia kuin valokuvaaminen. Annoimme lapsille välillä puhelimen tai järkkärikameran käteen, ja lapset saivat kuvailla kaupunkia omasta näkökulmastaan. Kameralle tallentui vähän erilaisia kuvia kuin meiltä aikuisilta.

Jäätelöauto tyttären kuvaamana
Poika kameran takana

Ostokset

Shoppailijan kannattaa suunnata Vaclavin aukion ympäristöön ja Na Prikope -kadulle. Tältä alueelta löytyy kansainvälisten ketjujen liikkeitä ja kauppakeskuksia. Ostoskeskuksia löytyy muualtakin, esimerkiksi Namesti Republikylta, jossa sijaitsee iso Palladium-ostoskeskus. Jos lompakko on paksumpaa sorttia, voi korttia vingutella Parizská-kadun luksusliikkeissä.

Yritin bongailla sisustusliikkeitä, mutta niitä ei juuri tullut vastaan. Vanhankaupungin pikkukatuja en päässyt kovin tarkasti tutkailemaan, joten en tiedä, mitä aarteita sieltä jäi huomaamatta. Joitakin antiikkikauppoja löysin, mutta lasten kanssa ne oli parempi jättää käymättä.

Mieheni ostostaivas löytyi Na Prikopelta, josta pääsi suureen levykauppaan, jossa myytiin myös elokuva- ja tv-sarja-aiheista tavaraa ja vaatteita Star Warsista Game of Thronesiin. Kaupasta löytääkin kivoja tuliaisia monesta hintaluokasta sekä lapsille että aikuisille. Kaupan yksi nurkkaus oli pyhitetty Harley Davidson -tuotemerkille.

Prahassa on tiheästi minimarketeja, joista voi ostaa juotavaa ja pientä syötävää, esimerkiksi keksejä, karkkeja ja hedelmiä. Isompia ruokakauppojakin löytyy ainakin keskustan ostosalueilta. Hotellimme läheisyydessä oli useampikin minimarket, joista oli hyvä täydentää vesivarastoja ja ostaa välipalaa.

Matkamuistomyymälöitä on myös vähän joka nurkalla. Itsekin tuli ostettua pakollinen jääkaappimagneetti, mutta muuten noissa kaupoissa ei tullut juuri käytyä. Kun on nähnyt yhden, on nähnyt kaikki. Yhdellä turistikrääsäkojulla anoppi joutui huijatuksi, kun hän sai vaihtorahana Unkarin valuuttaa. Harmi, että asia huomattiin liian myöhään.

Nähtävyydet

Perinteisesti turistit suuntaavat Prahan linnan alueelle ja Kaarlensillalle. Mekin ehdimme hyvin kiertää nämä. Lähdimme liikenteeseen heti aamiaisen jälkeen, ja silloin turistimääräkin oli vielä maltillinen. Prahan linnan alueella voi kierrellä muuten vain katselemassa tai ostaa lipun, jolla pääsee tutkimaan kirkkoja ja palatseja tarkemmin sisäpuolelta. Linna-alueen merkittävin nähtävyys taisi olla Pyhän Vituksen katedraali, joka kieltämättä oli vaikuttava. Linnan pihalla oli mahdollista seurata vartijoiden seremonioita.

Kaarlensillalta voi ihailla Vltava-jokea ja siltaa koristavia patsaita. Seuraavalla kerralla voisi lähteä jokiristeilyllekin. Joella oli mahdollista vuokrata myös polkuveneitä.

Eräänä aamuna lähdimme tutkimaan Petrinin kukkulaa, josta on hienot näkymät kaupunkiin. Jäimme raitiovaunulla pysäkille Ujezd, jonka läheltä lähtee funikulaari, joka kuljettaa ratikkalipun hinnalla ylös kukkulalle. Onneksi olimme liikkeellä hyvissä ajoin, emmekä joutuneet odottamaan kovin kauaa kyytiin pääsyä. Matkalla kukkulalle on yksi välipysäkki, mutta kannattaa matkustaa ensin ihan ylös asti. Petrinin kukkulalla on mm. viheralueita, puutarhoja, observatorio, Eiffelin tornia muistuttava näkötorni ja peililabyrintti, josta riitti huvia lapsille. Laskeuduimme alas kukkulalta kävellen funikulaarin välipysäkille ja siitä jatkoimme matkaa taas funikulaarin kyydissä. 

Praha on täynnä vanhoja, kauniita rakennuksia, ja kaupungissa on edustettuna paljon erilaisia tyylisuuntia. Vanhastakaupungista kannattaa suunnata vähän kauemmaskin, esimerkiksi Josefovin vanhaan juutalaiskortteliin tai Vinohradyn alueelle. Hotellimme lähellä oleva erikoisuus oli futuristinen televisiotorni, jossa kiipeilee kasvottomia vauvoja.

Päivämatka Kutna Horaan

Kutna Hora on pieni kaupunki noin 70 kilometrin päässä Prahasta. Kutna Horan keskiaikainen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, jos on Prahassa pidemmällä kuin viikonloppulomalla. Kutna Horaan pääsee Brnoon menevällä junalla Prahan päärautatieasemalta. Lipun saa ostettua rautatieaseman alakerrasta. Junia lähtee aamupäivisin kahden tunnin välein, ja itse hyppäsimme (juuri ja juuri ehdimme) klo 10.06 junaan.

Jos ostaa lipun Kutna Hora mestoon asti, pääsee samalla lipulla vaihtamaan junan paikallisjunaan Kutna Horan pääjuna-asemalta. Paikallisjuna lähtee melkein heti junan saavuttua Prahasta. Jos junalippu on vain Kutna Horan pääjuna-asemalle asti, kannattaa hypätä bussiin ja jäädä pois joko bussiasemalla tai ajella suoraan St. Barbaran katedraalille. Itse seikkailimme aika fiilispohjalta junilla ja busseilla, mutta ihan hyvinhän tuo sujui.

Tärkein nähtävyys Kutna Horassa on tuo mainitsemani St. Barbaran katedraali. Lipunmyyntitiskiltä oli mahdollista saada myös suomenkielinen opasteksti, jossa kerrottiin katedraalin historiasta ja eri osista. Kävelimme bussiasemalta vanhankaupungin keskustan läpi katedraalille ja ihailimme samalla kauniita taloja ja kapeita kujia. Hintataso oli Prahaan verrattuna vieläkin edullisempi, ja pikkukaupungissa oli omanlaisensa tunnelma.

 

 

Matkustimme Kutna Horaan pääasiassa Sedlecin luukirkon takia. Luukirkko ei ole vanhassakaupungissa vaan sen ja juna-aseman välillä. Lähdimme bussipysäkiltä St. Barbaran katedraalin läheltä ja jäimme pois Sedlec Tabak -pysäkillä, josta oli lyhyt matka luukirkolle.

Kirkkoa (tai paremminkin kappelia) kutsutaan luukirkoksi, koska sen sisälle on tuotu esille sodissa ja ruttoepidemioissa kuolleiden ihmisten luita. Suomenkielisessä opaslappusessa kerrottiin kirkossa olevan noin 10 000 ihmisen luita. Kirkkoa ympäröi hautausmaa, johon on aikojen saatossa haudattu varsinkin rikkaiden sukujen edustajia, sillä maahan oli ripoteltu Golgatan multaa. Kirkko on rakennettu 1500-luvulla, ja luut on aseteltu kirkkoon 1800-luvulla. Paikka oli vaikuttava ja ainakin erilainen kuin mikään muu näkemäni kirkko. Pohdimme, mitä lapset tuumaavat paikasta, mutta heitä se ei pelottanut. Tyttö sanoi, että nyt on päiväkodissa kavereille kerrottavaa. Herkempiä lapsia en kirkkoon veisi.

Päiväretkemme kesti kaikkiaan yhdeksän tuntia junamatkoineen, nähtävyyksineen ja ruokailuineen. Illalla emme muuta jaksaneetkaan kuin kävellä läheiseen ravintolaan syömään. :)

Muuta

Matkustusajankohta ei ollut meille paras mahdollinen, sillä Prahassa oli heinäkuussa hyvin kuumaa. Mieluummin lähtisin matkaan keväällä tai syksyllä, mutta miehen loma saneli tällä kertaa matka-ajankohdan.

Rahaa emme vaihtaneet lainkaan, vaan nostimme rahaa automaatilta. Jos haluaa vaihtaa rahaa, on rahanvaihtopisteitä todella tiheässä ja helposti saatavilla. Maksaminen onnistuu monessa paikassa pankki- tai luottokortillakin.

Pärjäsimme mukavasti englannin kielellä, mutta kannattaa varautua siihen, että paikalliset eivät puhu välttämättä kovin hyvää englantia. Saimme kuitenkin asiat aina selvitettyä. Palvelu oli hyvää ravintololoissa ja hotellissamme. Vaatekaupoissa ja minimarketeissa myyjiltä ei välttämättä hymyä irronnut, eikä asiakaspalvelu tuntunut olevan ykkösasia.

Eläkeläismatkaajamme käyttivät kuitenkin hotellin lähellä olevien hoitoloiden palveluja ihan hyvällä menestyksellä kielimuurista huolimatta. Hieronta ja käsi- ja jalkahoidot olivat edullisia, ja asiakkaatkin olivat oikein tyytyväisiä työn tulokseen.

Kiitos kaikille teille, jotka kerroitte matkavinkkejä blogissa, Facebookissa ja yksityisviesteillä. Praha näyttäytyi meille kauniina ja ystävällisenä kaupunkina, jossa oli hyvä päästä irtautumaan kotiympyröistä. Jälleen vahvistui se ajatus, että silloin tällöin kannattaa vaihtaa maisemaa. Nyt ollaan taas monta kokemusta rikkaampia.

- Karoliina