Meidän sauna

Isänpäivän kunniaksi laitan blogiin lasteni isän ja oman isäni projektin, saunan. Sauna oli kotimme ensimmäinen varsinainen remontointikohde, tapetointeja lukuun ottamatta. Sauna oli muuttaessamme (2011) aika kamala. Siitä oli viihtyisyys kaukana. Siellä oli myös melko vähän tilaa kahdelle aikuiselle (minä vielä viimeisilläni raskaana) ja yhdelle taaperolle. Toinenkin lapsi oli siis tulossa, ja ajattelimme, että jos hänestä tulisi yhtä innokas saunoja kuin veljestään (ja niin muuten tulikin!), tilaa pitäisi olla enemmän.

Saunassa oli seinälle taitettavat lauteet ja seinillä kulahtaneet pystypaneelit. (Ennen-kuvia meillä piti olla jossakin, mutta niitä en valitettavasti löytänyt.) Halusimme saada ensimmäiseksi jouluksi mukavamman ja tilavamman saunan, ja aluksi tarkoituksena olikin vain uusia lauteet. Mutta kuten aina, remontointi karkasi käsistä. Loppujen lopuksi uudistimme koko saunan, lattiaa lukuun ottamatta. 

Halusimme molemmat tummasävyisen ja tunnelmallisen saunan. Minä haluan saunoessani rauhaa, enkä siksi oikein pidä lasiovista enkä lasiseinistä, joista näkee kylpyhuoneeseen. Pidimme paikallaan talon alkuperäisen oven, mutta se paneloitiin uudestaan. Toinen kriteeri uudistetulle saunalle oli lapsiystävällisyys. Lapsilla piti olla tilaa puuhata omia vesileikkejään turvallisesti. Siksi päädyimme isoon, tasomaiseen alalauteeseen. Halusimme muutenkin maksimoida tilankäytön, jotta aikuisiakin saunojia mahtuisi useampi. Siksi saunaan tulikin L:n muotoinen ylälaude. Tässä siis saunamme, jonka ovat suunnitelleet ja toteuttaneet mieheni ja isäni. Onnea molemmille isänpäivänä!

Lauteet jätettiin vaaleiksi, jottei saunasta tulisi liian tumma.
Seinät käsiteltiin tummalla saunasuojalla, jossa on hieman hopean hohtoa. Käsittely pitäisi uusia, sillä puun kutistuminen on tuonut esiin vaaleaa paneelia.
Lapsille on tilaa alatasolla. Oma löylyastiakin on tietysti oltava.
Saunan ovi jätettiin sisäpuolelta vaaleaksi.
Ensimmäinen askelma on tukeva ja kookas jakkara, joka ei varmasti keikkaa.