Näin stailaat itse kotisi

Näin syksyisin monia alkaa vaivata sisustuskuume. Pimeinä iltoina on mukava viettää aikaa kotona, ja omassa kodissa alkaa huomata kohtia, jotka kaipaisivat kohennusta tai uutta ilmettä. Ehkä mielessä siintää jopa ihan uusi koti. Jos asunnon myyminen on ajankohtaista, myös silloin on hyvä miettiä, millä keinoilla asunnosta saisi mahdollisimman houkuttelevan.

Yhteistyössä Suur-Savon OP-Kiinteistökeskuksen kanssa syntyi tämä postaus, jota varten pääsin stailaamaan kotiamme. En ole minkään sortin sisustusammattilainen vaan sisustamisesta kiinnostunut harrastelijabloggaaja. Tästä syntyikin jutun näkökulma: Miten tavallinen ihminen voi stailata itse kotiaan joko asunnon myyntiä varten tai omaksi ilokseen?

Stailaus päätettiin toteuttaa kevyesti ilman remonttia. Lähdin miettimään, millä keinoin kodista saisi luotua siistin, seesteisen ja viihtyisän. Siis sellaisen, jossa tuntee olonsa mukavaksi, olipa sitten talon tyytyväinen asukas tai mahdollinen ostaja.

Oman kokemukseni mukaan asunnossa on kolme ratkaisevaa tilaa: eteinen, olohuone ja keittiö. Eteisessä, kun astutaan sisään, syntyy ensivaikutelma asunnosta. Olohuoneessa taas vietetään paljon aikaa, ja keittiötä kutsutaan oikeutetusti kodin sydämeksi. Siksi päätinkin lähteä tekemään pientä muutosta juuri näihin tiloihin. Sain avukseni mikkeliläisiä yrittäjiä, Pauliina Rundgrenin ja Elisa Hillgenin, jotka lainasivat tuotteitaan projektia varten. (Lainatut tuotteet on merkitty tähdellä * kuvateksteissä.)

Kyselin ensin OP-Kiinteistökeskuksen myyntipäälliköltä Anne Järvisalolta, miten heidän kiinteistönvälittäjänsä neuvovat asunnon myyjää, kun on aika kuvata ja esitellä asuntoa. OPKK:n välittäjienkin ohjeissa korostuu ensivaikutelman merkitys. Ensivaikutelmaan voi vaikuttaa esimerkiksi siistillä eteisellä ja turhien huonekalujen karsimisella. Asunto vaikuttaa miellyttävämmältä, kun pikkutavaran määrää on vähennetty, valaistus on hyvä, sängyt on pedattu ja huoneilma on raikas.

Eteinen: Hyvän mielen kotiinpaluu

Millainen näky sinua odottaa, kun avaat kotioven? Meillä on kaksi sisäänkäyntiä, ja näissä kuvissa näkyvässä, pienemmässä eteisessä ovat yleensä ulkovaatteemme ja kenkämme lähes aina muulloin paitsi talvella, jolloin paksut ulkovaatteet säilytetään alakerran komerossa. Ongelmana on, kuten varmaan muillakin, se, että naulakko on aina täysi ja kenkiä on sikin sokin lattialla. Eteisessä on myös suuri peili (joka moninkertaistaa sotkun) ja sen edessä lipasto, jonka päälle kerääntyy paljon tavaraa laukuista ja avaimista legopalikoihin. Tämä sisäänkäynti on meillä se, josta vieraat tulevat meille, joten eteisen olisi senkin vuoksi hyvä näyttää siistiltä.

Näin sen toteutin: Jotta asuntoon tullessa tuntisi mieluummin rauhaa kuin ahdistusta, kannattaa eteisestä karsia turhat sotkun lähteet. Eteisen naulakkoon kannattaa jättää vain tarpeellisimmat, päivittäin käytössä olevat vaatteet, ja kenkävalikoimastakin voi yleensä ison osan siirtää syrjemmälle. Naulakkoon jätinkin vain minun ja mieheni takit, ja yksi koukku jäi laukkua varten. Lapset saivat takeilleen oman naulakon, johon he ylettävät itse laittamaan vaatteensa. Yläkerran eteiseen jäivät vain käytetyimmät kengät.

ENNEN: eteisen naulakko on täpötäysi ja lasten ulottumattomissa. Kenkiä on näkyvillä ihan liikaa.
JÄLKEEN: Vaatteiden ja kenkien määrää on karsittu.
ENNEN: Tästä kulmasta näky oli vielä pahempi.
JÄLKEEN: Vaatteiden ja kenkien määrää on karsittu, ja lapsilla on oma naulakko: Pauliina Rundgren HandiCraftsin sarvipäänaulakko*.
Sarvipäänaulakko* on myös kaunis sisustusesine (Pauliina Rundgren HandiCrafts)

Eteiskalusteiden päällekin kannattaa jättää vain tarpeellinen, kuten avaimet, ja muun voi laittaa katseilta piiloon. Tavararykelmä lipaston päällä sai siis lähteä. Epämääräiset pikkutavarat laitoin lipastoon, avainten säilytykseen käy vaikkapa vanha teepurkki ja sisään astuvaa ilahduttavat pihalta kerätyt syyshortensiat kirppismaljakossa.

ENNEN: Lipaston päällä on lompakoita, koruja, laukkuja, deodoranttia ja sekalaista pikkutavaraa.
JÄLKEEN: Avaimet löytyvät teepurkista, käytetyimpien korujen säilytykseen sopii syksyinen lehtialunen* (Pauliina Rundgren HandiCrafts).

 

Keittiö: Arjen kauneutta

Keittiö on usein kodin toiminnallisin huone: siellä laitetaan ruokaa, tiskataan, syödään, luetaan lehtiä ja tehdään ehkä läksyjäkin. Tavaraa on paljon, ja se on usein liikkeessä. Keittiön ilmettä saa toki siistittyä paljonkin ihan tavallisella siivouksella, mutta mitä muuta voisi tehdä? Keittiön stailauksessa tavoitteenani oli tehdä arkisista asioista kauniimpia.

Näin sen toteutin: Meillä on kohtalaisen paljon kaappitilaa, ja pienellä järjestelyllä saan esimerkiksi vedenkeittimen ja leivänpaahtimen pöytätason alle kaappiin. Mieluummin annankin olla esillä kauniin teepannun ja astiat. Astioilla, esimerkiksi kupeilla ja tarjottimilla, voikin hyvin sisustaa ja muuttaa keittiön ilmettä.

Sen sijaan, että salaatit ovat jääkaapissa, ne voivat olla ruukuissa piristämässä keittiön ilmettä. Niitä tulee ehkä käytettyäkin enemmän, kun ne ovat käden ulottuvilla voileipää tehdessä.

Meillä on keittiössä ns. tärkeiden paperien kasa. (Eli sellaisten paperien, joille emme ole keksineet tai jaksaneet keksiä parempaa paikkaa.) Hankin näitä papereita varten korin, joka saa tuon yleensä sotkuisen nurkkauksen näyttämään siistimmältä. Jääkaapin ovikin sai pienen siivouksen.

ENNEN: Näkymä keittiöön olohuoneen suunnalta. Aika levotonta ja vähän tylsää, vai mitä?
JÄLKEEN
JÄLKEEN: Sotkuinen nurkka muuttui siistiksi.
Teepannu, mukit, teesiivilät, aluset ja tarjotin Pauliina Rundgren Handicrafts*
Mihin laskea käytetyt teepussit? Ongelman voi ratkaista näinkin kauniisti emalisilla Lehti-alusilla*.

 

Tabletit ja Iittalan teekupit ovat löytöjä pikkurahalla.

Pieni mutta näkyvä asia ovat erilaiset pesuaineet. Tiskiaine- ja saippuapullot eivät ole yleensä kauneimpia sisustuselementtejä, mutta niissäkin on nykyään valinnanvaraa. (Vinkki: Jos ei raaski ostaa aina uutta designpulloa, voi entisen täyttää toisella pesuaineella.) Tiskipuuhia piristävät myös kauniit keittiöpyyhkeet.

ENNEN: Pesuaineet on kätevää pitää helposti saatavilla, mutta niiden ulkomuoto ei aina herätä ihastusta.
JÄLKEEN: Tyylikkäät pullot ja purnukat ovat ystävällisiä sisustajan silmille.
JÄLKEEN: Sarvipää löytyy myös keittiöpyyhkeestä* (Pauliina Rundgren Handicrafts).

 

Olohuone: Kodikasta tunnelmaa

Meillä olohuoneeseen levittäytyy usein leluja ja vaatteita. En ole mikään supersiivooja, mutta minua tavarapaljous häiritsee. Ainakin minulla on levollisempi olo, kun ympäristö on mahdollisimman seesteinen. Meillä tosin on välillä liiankin levollista, sillä olen kokenut olohuoneemme turhankin pelkistetyksi. Se on kaivannut jotakin piristävää ja kodikasta. En ole panostanut tarpeeksi esimerkiksi valaistukseen, ja lasten mielestä kotona saisi olla enemmän väriä.

Näin sen toteutin: Tumma sohva ja nojatuoli saivat kaivattua väriä pirteillä sohvatyynyillä. Pimeää nurkkaa valaisevat tyynyihin sointuvat pallovalot. Myös olohuoneessa voi käyttää tarjottimia sisustuselementteinä. Niille voi tehdä asetelmia, tai ne voi asettaa vaikkapa hyllylle taulun tavoin. Toin olohuoneeseen talven ajaksi terassilta lasikantisen rottinkipöydän, jolle voi asetella esimerkiksi kukkia tai kynttilöitä. Kirjoillakin voi sisustaa.

ENNEN: Olohuone eteisen suunnalta katsottuna. Siistiä on mutta turhan väritöntä ja pelkistettyä.
JÄLKEEN: Olohuoneen värimaailma sai piristystä, ja huoneesta tuli kodikkaampi pienillä muutoksilla.
ENNEN
JÄLKEEN: Sisustustyynyt, tarjottimet ja pallovalot Elisa Hillgen*

 

ENNEN: Olohuone keittiön suunnalta
JÄLKEEN: Pallovalot ja tarjotin Elisa Hillgen*. Violetti maljakko on kirppikseltä, kukat omalta pihalta.
JÄLKEEN: Olohuoneen ilmettä on helppo muunnella sisustustyynyillä* (Elisa Hillgen).
Rahi toimii myös pöytänä, kun sille asettaa tarjottimen* (Elisa Hillgen).

Viherkasvit ovat yksi tämän hetken sisustustrendeistä, ja päätin hankkia vihreää meidänkin olohuoneeseemme. Kasvit luovat kodikasta tunnelmaa, ja tavoitteena onkin pitää tämä yksilö hengissä mahdollisimman pitkään. MAD Design Outletista ostamani lampunjalka sai varjostimen, ja tunnelmavalaistus tuo lämmintä valoa pimeään syksyyn. Sisustustavaroiden määrä kannattaa mielestäni pitää maltillisena. Muutama, ehkä muunneltavakin, esine toimii paremmin kuin sekalainen joukko sitä sun tätä.

ENNEN: Siistiä ja seesteistä mutta ei kovin kodikasta
JÄLKEEN: Tunnelmavalaistusta, vihreää ja sisustustuotteita.
Lampunjalka ja varjostin* Elisa Hillgen, maljakko Ikeasta. Onko jo käynyt selväksi, mikä on lempivärini?
Magneettipuuhun* voi kiinnittää esimerkiksi tärkeitä valokuvia tai pelkkiä kauniita magneetteja*. Lumihiutale-tuikkualuset* tuovat talvitunnelmaa. (Pauliina Rundgren Handicrafts) Valokuva ostettu valokuvanäyttelystä, kuvaaja Jessica Järvinen.

Toivottavasti sait postauksestani vinkkejä kodin ilmeen kohentamiseen. Jos olet mikkeliläinen ja aikeissa myydä kotisi, voit ottaa yhteyttä Suur-Savon OP-Kiinteistökeskukseen, jonka internetsivulle pääset tästä. Sivulta tavoitat kiinteistönvälittäjät, jotka voit kutsua kotiisi arviontikäynnille ja joilta voit kysyä neuvoa asunnon myynti- ja ostoasioissa.

Jos tekemäni muutokset ovat mielestäsi onnistuneita, klikkaa tähteä postauksen lopussa. Kommenttikentässä sana on vapaa. Voit vaikka jakaa omat stailausvinkkisi.

- Karoliina