Blogin alkupiste ja nippu neuvoja

Sain mukavan blogihaasteen ja tunnustuksen Starbox-kollegaltani Saijalta Lähti lapasesta -blogista. Minun tulisi kertoa, miksi ja kuinka aloitin bloggaamisen, sekä antaa 10 hyvää vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle. Haaste tulisi antaa vielä eteenpäin kymmenelle bloggaajalle. Oma blogitaipaleeni ei ole vielä kovin pitkä, mutta jotakin on tullut matkan varrella opittua.

Otetaanpa ensi alkuun vinkit, ja niiden jälkeen kerron, miten itse päädyin kirjoittamaan blogia.

Kirjoitin viime lokakuussa postauksen 8 kirjoittamisvinkkiä bloggaajalle, ja tuolloin keskityin nimenomaan kirjoittamisprosessiin ja postauksen kirjalliseen muotoon. Tähän postaukseen mietinkin neuvoja hieman laajemmin.

1. Blogin etusivulla olisi hyvä olla tietoa kirjoittajasta, sillä blogiin ensi kertaa tulevat haluavat tietää, kuka tekstien takana on. Bloggaajan persoona on tärkeä osa blogia.

2. Kun itse päädyn johonkin minulle uuteen blogiin, haluan tietää kirjoittajan lisäksi aiheista, joita blogissa käsitellään. Jonkinlainen selitys blogin aihepiireistä olisi hyvä löytyä etusivulta. Mielestäni tässäkin lyhyt ja ytimekäs toimii paremmin kuin pitkä ja yksityiskohtainen.

3. Lukijat ovat yleensä kiinnostuneita bloggaajan persoonasta ja haluavat tutustua häneen. On hyvä antaa itsestään jotain henkilökohtaista, jotta lukija voi samaistua kirjoittajaan, mutta liika yksityiselämän paljastelu taas voi olla kiusallista tai jopa vaarallista. Jokainen vetää itse rajat yksityisyydelleen.

4. Jos haluaa kasvattaa lukijakuntaa, kannattaa miettiä, mitä lukija saa blogista. Sen sijaan, että kertoo vain itsestään, voikin miettiä, mitä voisi antaa lukijalle: neuvoja, inspiraatiota, pohtimisen aiheita?

5. Lukijoiden hankkimisessa auttaa aktiivisuus sosiaalisessa mediassa. Kannattaa hyödyntää ainakin blogin omaa Facebook-sivua ja Instagramia.

6. Blogin ulkoasun kannattaa olla selkeä ja fontin helposti luettava. Sekavuus on tehokas tapa karkottaa lukijoita.

7. Vuorovaikutus lukijoiden kanssa on tärkeää. Vastaa jokaiseen kommenttiin, vaikka vain kiittämällä kommentista.

8. Google Analyticsin liittäminen blogiin auttaa pysymään perillä, kuinka paljon blogilla on lukijoita, mistä he tulevat blogiin ja millaiset postaukset kiinnostavat heitä.

9. Ihmiset ovat usein kiireisiä, ja nykyään pitkäjännitteisyyskin alkaa käydä harvinaiseksi. Tekstit ja kappaleet on hyvä pitää kohtuullisen pituisina. Pohtiviakin tekstejä kirjoittaessa on hyvä huolehtia siitä, ettei postaus ole liikaa tajunnanvirtaa, josta lukijan on vaikea saada kiinni.

10. Ole ylpeä itsestäsi ja blogistasi. Älä vähättele itseäsi. Bloggaaja voi ottaa oppia muilta bloggaajilta, mutta itseään on turha verrata liikaa toisiin. Jokainen blogi ja bloggaaja on omanlaisensa.

Miksi sitten itse aloin kirjoittaa blogia? Ensimmäisen postaukseni kirjoitin päivälleen puolitoista vuotta sitten Bloggeriin. Olin miettinyt blogin aloittamista jo pitkään, mutta vasta kesäkuussa 2015 päätin aloittaa. Tärkein syy aloittamiseen oli halu kirjoittaa, sillä kirjoittaminen on ollut minulle luontevin tapa ilmaista itseäni. Olin epäröinyt aloittamista siksi, etten tiennyt, miten rajaisin kirjoittamisaiheita. Kun päätin kirjoittaa pääasiassa kodista ja asumisesta, blogi sai vihdoin alkunsa.

Jos kiinnostaa tietää, mistä blogi on saanut nimensä, käy lukemassa postaus Blogin nimen taustaa.

Maaliskuun alussa 2016 näin Länsi-Savossa ilmoituksen, jossa haettiin bloggaajia uuteen Starbox-portaaliin. Laitoin hakemuksen, koska minulla oli kova into kehittyä bloggaajana, ja minut hyväksyttiin mukaan joukkoon 31.3.2016 alkaen.

Kirjoitin lokakuussa postauksen siitä, mitä blogin kirjoittaminen on antanut ja miten se on vaikuttanut minuun. On vaikea enää kuvitella, että en kirjoittaisi. :)

Haluaisin antaa tämän haasteen seuraaville bloggaajille. Jos olet jo osallistunut haasteeseen, en tietenkään odota uusintaa. :)

Oman kodin onnea

Railan kotona

Ruudun takaa

Tea's and Coffee

Vuonon kimallus

Tuulentupa

Life Time Story

Ohjeet pähkinänkuoressa:

1. Kirjoita postaus saamastasi tunnustuksesta / haasteesta.

2. Mainitse ja linkitä postaukseen se blogi, josta sait haasteen.

3. Kerro, miksi aloitit bloggaamisen. Anna 10 vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle.

4. Anna haaste eteenpäin mielellään 10 bloggaajalle.

Mukavia välipäiviä toivotellen,

- Karoliina

Kuvalähteet:

Kansikuva ja ensimmäinen kuva

Toinen kuva