Oikeat lääkkeet

Auringonvalo, lähestyvä kevät ja oikeat lääkkeet, siinäpä tehokas yhdistelmä hyvään elämään. Kuin huomaamatta ollaan jo maaliskuun jälkipuoliskolla. Aloitin kuusi viikkoa sitten tyroksiinilääkityksen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Jo ensimmäisen viikon aikana huomasin, että aivosumu alkoi hävitä ja mieliala kohentua. Pikku hiljaa sain nukuttua paremmin ja ahdistavia sydämentykytyksiä oli harvemmin. Kontrolliverikokeesta selvisi kuukauden jälkeen, että arvot olivat kohentuneet mutta eivät vielä riittävän hyvät. Lääkitystä lisättiin.

Olen todella onnellinen, että sain lääkityksen ja että lääke on alkanut tehota. Elämä alkaa näyttää huomattavasti kirkkaammalta! Työt ehtivät kasaantua alkuvuonna väsymyksen takia, mutta olen pikku hiljaa saanut selätettyä koe- ja tekstipinoja. Mitään ylimääräistä en ole saanut tehtyä, varsinkaan mitään blogiin liittyvää. Se on kuitenkin oma tarinansa. On tullut mietittyä blogin tulevaisuutta. Nykyisyyttähän tällä ei juuri olekaan. :D

Diagnoosi ei ollut kovin suuri yllätys. Naissukupuoli ja lähisuvun kilpirauhassairaudet lisäävät riskiä sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan. Olen miettinyt muutakin syytä: sisäilmaa. Olen ollut opettajan työssä kuusi vuotta, joista ainakin viisi vuotta sisäilmaongelmaisissa kouluissa. Joidenkin tutkimusten mukaan sisäilmaongelmat saattavat vaikuttaa autoimmuunisairauksien puhkeamiseen. Pitääkö olla huolissaan?

Moni työtoveri kärsii perinteisistä sisäilmaoireista, kuten hengitystieoireista, poskiontelotulehduksista, pitkittyneestä flunssasta, äänen lähtemisestä ja ihottumasta. Minä olen välttynyt noilta kaikilta. En ole juuri koskaan kuumeessa, ja flunssaakin sairastan harvoin. Tietyissä tiloissa oleskelun olen huomannut aiheuttavan päänsärkyä ja väsymystä.

En voi tietää, onko sisäilmaongelmilla ja sairaudella yhteyttä, mutta se pistää miettimään. Millaista ilmaa hengitän viitenä päivänä viikossa? Millainen terveyteni on vaikkapa kymmenen vuoden päästä? Kuinka moni uhraa terveytensä työn takia? Millainen tulevaisuus on niillä oppilailla, jotka käyvät koulunsa näissä rakennuksissa?

Lopetetaan kuitenkin johonkin positiiviseen. Lupaan, että seuraavassa postauksessa kirjoitan vain kivoista ja mukavista asioista. :) Aurinkoista maaliskuuta!

- Karoliina

p.s. Meidän talo on muuten vielä myytävänä. :)

kansikuva:  Nick Youngson