Retrohelmiä: Miranda

Aloitin Retrohelmiä-postaussarjan esittelemällä Arabian Aurinko-lautasia. Tälläkin kertaa esittelyssä on kotimaista tuotantoa. Aloin kuitenkin miettiä, mitä käsite retro oikeastaan tarkoittaa. Googlettelin vähän asiaa ja huomasin, ettei retron määrittely ole mitenkään yksiselitteistä. Yleensä retroksi kuitenkin mielletään 1970-luvun tai sen henkiset tuotteet, joille on tyypillistä sen ajan värimaailma ja suuret, selkeät kuviot. Joillekin taas retro on melkeinpä kaikkea 1950-1980-luvuilta. Minulle se on tuota ensimmäistä, 70-lukulaista. Retro voi olla oikeasti vanhaa tai uustuotantoa.

Nämä Heikki Orvolan Nuutajärven lasille suunnittelemat sokerikko ja kermakko ovat Miranda-sarjaa ja peräisin lapsuudenkodistani. Orvola suunnitteli sarjan vuonna 1970, ja ajan henki näkyy astioiden kuvioinnissa ja ruskeassa värissä. Sarjaa on saatavilla muissakin väreissä, ja esimerkiksi kirkas väri ei ole lainkaan niin retrohenkinen.

Tyyliltään nämä(kään) astiat eivät istu oikein mitenkään omaan pelkistettyyn astiamakuuni, mutta niin ne vain löytyvät melkein aina kahvipöydän kattauksesta, ihan nostalgiasyistä. Ja ovathan nämä jotenkin sympaattisia. :) Astioiden takana terassilla muuten häämöttää kaksi kappaletta toisenlaisia retroklassikoita: Martelan Kilta-tuolit. Niiden retrovärit ovat liikaa minullekin, ja ne saanevat jossakin vaiheessa uuden verhoilun.

Harrastaako joku muukin teistä eri tyylien ja aikakausien sekoittelua?

- Karoliina