Sisustuskurssilla, osa 1: Sommittelun perusasioita

 

Pieni sisustaja työn touhussa. Tämä vanha nukkekoti kaipaisi kipeästi remonttia.


Olin eilen Sisustuksen kulmakivet -kurssin ensimmäisessä tapaamisessa. Nyt uskon ymmärtäväni ainakin hiukan paremmin sisustamisen perusasioita. Olipa muuten kivaa näin opettajana olla itse istumassa ja kuuntelemassa ja kirjoittamassa muistiinpanoja. Osa kurssilla käydyistä asioista oli tuttuja, mutta uuttakin tietoa tuli. Nyt tiedän, mitä tekemistä pisteellä ja viivalla ja horisontaalisella peruslinjalla on sisustamisen kanssa. En ala tässä postauksessa referoida koko parituntisen tapaamisen sisältöä, vaan ajattelin keskittyä joihinkin kiinnostaviin asioihin.

Aloitimme kurssin siten, että mietimme yhdessä sisustamiseen liittyviä mukavia asioita ja tavoitteita. Samalla pohdimme myös sisustamisen ongelmakohtia. Oli mukavaa huomata, että muilla on samantyyppisiä hankaluuksia ja kaikkia yhdistää innostus ja kiinnostus  sisustamista kohtaan. Ilmapiiri oli oikein mukava, ja opettajakin vaikutti innostuneelta. Lopetimmekin ensimmäisen tapaamisen vasta kymmenen minuuttia päättymisajan jälkeen. Opettaja rönsyilikin välillä puheissaan, mutta sain aika hyvin kiinni siitä, mikä liittyy mihinkin. (Eli oikeastaan kaikki liittyy kaikkeen.)

1. Hyvässä tilasommittelussa otetaan huomioon hyvin monenlaisia asioita, kuten tilan mitoitus, materiaalivalinnat, näkymät, esineet ja muodot. Kurssin opettaja korosti kuitenkin sitä, että sommittelussa on muistettava ottaa huomioon talon asukkaat ja heidän tarpeensa. On mietittävä asukkaiden lukumäärää, ikää ja kokoa. On myös ajateltava, mitä asukkaat tarvitsevat ja haluavat tässä elämänvaiheessa. Usein kotia saatetaan remontoida sillä periaatteella, että se on toimiva joskus myöhemmin tai että se on helppo myydä tarvittaessa. Päädytään esimerkiksi joihinkin liian neutraaleihin ratkaisuihin, vaikka itse haluttaisiin jotain räväkämpää. Jokaisen on kuitenkin tarkoitus viihtyä kodissaan, joten kodista on tehtävä itseä miellyttävä.
 

Meidän mielestä bändikämppä oli meille kiva ja hyödyllinen. Ehkä se voisi olla myyntivalttikin.


 2. Kurssin ensimmäisellä tapaamiskerralla painotettiin kokeilujen merkitystä. Esimerkiksi edelleen on vallalla tapa sijoitella kalusteet seinien vierustoille. Huonekaluja kannattaa siirrellä ja käännellä vinoittainkin. Huoneeseen saattaa saada aivan erilaisen ilmeen. Myös esineiden välisiä etäisyyksiä kannattaa testata. Tähän liittyi jotenkin käsite volyymi. Luulen ymmärtäväni sen idean, mutta se on minulle liian vaikea selitettävä. :)

3. Sommittelun perustekijät ovat piste ja viiva. Pistemäiset muodot kiinnittävät ihmisen huomion ensimmäisenä. (Tämä liittyy kuulemma siihen, että piste muistuttaa ihmisen silmää, johon katse kiinnittyy usein ensimmäisenä kohdatessamme toisen ihmisen.) Jos haluaa esimerkiksi korostaa jotakin esinettä, sen voi asettaa pyöreän liinan tai pöydän päälle. Pistemäisillä ratkaisuilla voi myös viedä huomiota pois joistakin kohdista, jotka eivät itseä miellytä sisustuksessa. Tämä täytyykin pistää mieleen. Niitä ongelmakohtiahan riittää.

Esineet muodostavat myös viivoja: näkyviä ja näkymättömiä. Viiva johdattelee katsetta, ja tätä voi sisustuksessa hyödyntää vaikkapa siten, että suorilla linjoilla saa aikaan järjestelmällisyyttä ja symmetrisyyttä ja vinoittain menevillä linjoilla vauhdikkuutta. Esimerkiksi sohvatyynyjen reunat muodostavat viivoja. Jokaisella on varmaan mielipide siitä, miten ne tyynyt on aseteltava. :)

Taulujen väliin muodostuu näkymättömiä viivoja. Jos taulu on vinossa, viiva rikkoutuu ja sehän sattuu silmiin...

 4. Sommittelun perusmuodot ovat ympyrä, neliö ja kolmio. Kolmiomaisia muotoja ihminen pitää usein epämiellyttävinä ja uhkaavina. (Tämäkin liittyy jotenkin biologiaan.) Neliömäiset muodot koetaan aika neutraaleiksi. Esimerkiksi virallisissa julkisissa tiloissa kalusteet koostuvat usein neliömäisistä muodoista. Ympyrä taas antaa vaikutelman pehmeydestä ja myös leikkisyydestä. Pyöreisiin muotoihin liittyy kotoisuus. Huomasin, että meillä ei ole sisustuksessa oikeastaan lainkaan pyöreitä muotoja. Paitsi että pyöreä keittiönpöytä on kyllä toiveissa.

5. Sommittelun peruslinjat ovat horisontaali, vertikaali ja diagonaali. Horisontaalinen sisustaja suosii ratkaisuja, jotka korostavat vaakatasoa. Tunnistan itse suosivani tällaista ajattelua. Silmääni miellyttävät matalat sohvat ja matalat keittiökaapit (tai jopa yläkaapittomuus). Horisontaali linja luo levollisuuden ja ehkä myös kotoisuuden vaikutelmaa. Vertikaali peruslinja korostaa pystylinjoja, mikä luo vaikutelmaa juhlavuudesta ja ylevyydestä. Vertikaalinen sisustaja luultavasti suosii korkeita keittiönkaappeja, pitkää hormia, pylväitä ja pitkiä, katosta lattiaan ulottuvia verhoja. Diagonaali eli vino peruslinja saa aikaan vauhdikkaamman vaikutelman, ja tästä syystä se on erikoisempi tapa sisustuksessa. Peruslinjat eivät tietenkään ole riippuvaisia pelkästään sisustajan mieltymyksistä vaan myös tilasta. Pieneen mutta korkeaan tilaan (kuten vaikkapa meidän alakerran vesssaamme) voi luoda tilan tuntua laittamalla isot kaakelit vaakasuuntaan.

 

Kaakelit ja lankut vaakatasoon ladottuna leveysvaikutelman luomiseksi. Ja kun horisontaalit linjat vain ovat miellyttävämpiä.


6. Keskustelimme aika pitkään rakennusten sisäänkäynneistä. Opettaja kertoi Alvar Aallon ajatusmaailmasta, jonka mukaan lähestyttäessä rakennuksen sisäänkäyntiä sisä- ja ulkotilan pitäisi jotenkin yhdistyä. Ovea lähestyttäessä esimerkiksi asfaltti voi vaihtua laatoitukseksi ja siitä taas pienemmäksi laatoitukseksi. Ovella voi olla katos ja viherkasveja, jotka kutsuvat sisään. Astuttaessa sisään ensivaikutelma on tärkeä. Näkyykö ovelta ensimmäisenä kenkäröykkiö tai avoin näkymä vessaan? Katselimme ulkomailta otettuja kuvia kauppojen ja kotien sisäänkäynneistä. Otimme vertailukohdaksi erään ruokapaikan Suomesta ja mietimme, miten sisäänkäyntiä voisi muuttaa houkuttelevammaksi.

Kun tulin kotiin kurssilta, ensivaikutelma ovella ulkoa sisään katsottaessa ei ollut kovin ilahduttava. Kun ei ole jaksanut asetella ulkovaatteita naulakkoon eikä pyykkejä telineestä kaappiin eikä kenkiä siistiin riviin, näkymä kieltämättä vähän masentaa. Voisin myös ensi kesänä yrittää somistaa meidän kahta sisäänkäyntiämme ulkopuolelta. (Tähän ei tule kuvaa, ja ihan syystä.)

Tällaisia ajatuksia jäi mieleen ensimmäisestä kurssikerrasta. Allekirjoitatko näitä sisustuksen kulmakiviä vai oletko eri mieltä? Itse ainakin aloin silmäillä omaa kotia uudella silmällä ja huomasin ainakin yhden väärän ratkaisun. :) Ensi viikolla käsittelemmekin tyylejä ja värejä. Saa nähdä, löytyykö tälle meidän tyylille (tai tyylittömyydelle) jokin nimi.