Sisustuskurssilla, osa 2: Värien harmoniaa

Sisustuskurssin toisella tapaamiskerralla käsittelimme pääasiassa värejä. Kävimme läpi myös vielä hieman sommitteluun liittyviä asioita, sillä viime kerralla aika loppui kesken. Väreistä ehdimme käsitellä pääasiassa teoriapuolta, ja ensi kerralla tutkimme enemmän sisustuskuvia. Kouluttajan värioppiin liittyvä materiaali oli kalvoilla, joten luokkaan oli tuotu piirtoheitin. Olipa nostalginen hetki nähdä vanha tuttu Demostar. :D

Kouluttaja otti puheeksi myös taulujen asettelun seinille. Tämä oli minulle aika tuttua asiaa, ja tähän liittyviä hyviä ohjekuvia löytyy Pinterestistä. Taulujen asettelussa perusasiat ovat: 1) Laita taulut tarpeeksi matalalle. Yleensä niitä katsellaan istuma-asennosta sohvalta. 2) Usean taulun asetelmissa kannattaa olla jokin logiikka: jokin yhtenäinen reuna tai viiva tai taulujen väliin jäävän tyhjän tilan koko. 

Se, mikä oli minulle uutta, oli rytmin käsite. En ollut aiemmin kuullut, että sisustuksessakin on rytmi, joka muodostuu toistuvista samankaltaisista elementeistä, kuten esineistä tai väreistä. Kun selkeää rytmiä aletaan vähän rikkoa, esimerkiksi muuntelemalla esineiden kokoa, väriä tai tiheyttä, syntyy kontrastia, mikä taas luo sisustukseen kiinnostavuutta. Jos muuntelua on liikaa (ns. vapaa rytmi), mennään helposti kaaoksen puolelle. 

Myös symmetria tuli puheeksi. Ihminen näkee huonenäkymässä näkymättömän keskilinjan. Jos keskilinjan molemmat puolet ovat tasapainossa, on kyse symmetriasta. Ihmiset yleensä pitävät symmetriasta, koska se on levollista ja rauhoittavaa. Epäsymmetria taas on jännitteistä.

Väriasioista jäi parhaiten mieleen se, että valo on ratkaiseva. Monille onkin varmaan tuttua se, että tuotetta, vaikkapa verhoja tai maalinäytettä, kannattaa katsoa myös luonnonvalossa ja mieluiten vielä kotona, sillä keinovalo vääristää väriä. Violetti väri on kuulemma kaikista herkin muuttumaan valon vaihtelusta. Se oli minulle uutta (vaikka kylläkin ihan maalaisjärjellä mietittynä ymmärrettävää), että luonnonvalo on erilaista eri vuorokaudenaikoina. Aamuvalo on erilaista kuin iltavalo, ja sama tapetti voi näyttää erisävyiseltä eri aikoina. 

Värisävyjä valitessa kannattaa miettiä myös, mikä väri on taustalla tai vieressä. Esimerkiksi maljakon värisävyn havaitsemiseen vaikuttaa maljakon taustalla olevan seinän väri. Värin havaitsemiseen vaikuttaa myös esineen materiaali: sama väri näyttää erilaiselta riippuen siitä, onko sen pinta sileä vai karhea, matta vai kiiltävä tai kovera vai kupera. Alkoi jo tuntua siltä, että värisävyjen valitseminen on mahdoton tehtävä...

Kun päästiin erilaisiin väriyhdistelmiin, alkoi mielessä vilistä kaikki kotoa löytyvät väriyhdistelmät ja mahdolliset virheratkaisut, varsinkin tuolla juuri remontoitavalla alueella alakerrassa. Oli kuitenkin helpottavaa kuulla ihan asiantuntijalta, että musta, valkoinen ja harmaa sopivat yhteen kaikkien värien kanssa. 

Väriyhdistelmiä on viittä eri tyyppiä. Ensimmäinen on yksiväriharmonia, eli kaikki sisustuksessa käytettävät sävyt ovat yhden värin, esimerkiksi vihreän, eri sävyjä. Lähiväriharmoniassa yhden värin rinnalle otetaan sävyjä lähiväristä, esimerkiksi yhdistetään sinisen ja violetin sävyt. Vastaväriharmonia tarkoittaa sitä, että sisustuksessa käytetään vastavärejä, kuten sinisen ja oranssin sävyjä. Varsinkin vastaväriharmoniassa pitää muistaa, että määräsuhde on ratkaiseva. Toista väriä täytyy olla selkeästi vähemmän kuin toista. Vastavärejä voi käyttääkin hyvin korostamiseen. Esimerkiksi keltaisen valoisuutta voi korostaa jollakin pienellä violetilla yksityiskohdalla.

Neljäs väriyhdistelmätyyppi on hallittu disharmonia, joka tarkoittaa sitä, että valitut sävyt eivät ole lähi- eivätkä vastavärejä. Esimerkki disharmoniasta voisi olla esimerkiksi violetti ja vihreä. Jos käyttää tällaisia väriyhdistelmiä, on kuulemma hyvä suosia murrettuja sävyjä. Muuten vaikutelma voi olla häiritsevä. Viides väriyhdistelmä onkin sitten tyyppiä "kaikki sekaisin", mikä ei ymmärrettävästä syystä ole kovin suosittu. 

Värithän jaetaan kylmiin (sini-vihreät) ja lämpimiin (puna-keltaiset). Samassa värissäkin voi kuitenkin olla kylmempiä ja lämpimämpiä sävyjä, kuten tästä kuvasta näkyy. Aika huikea määrä esimerkiksi noita harmaan sävyjä.

Sellaista tällä kertaa! Ensi viikolla päästään (jos aika riittää) tyyliasioihin ja valaistukseen.