Sisustuskurssilla, osa 3: Tyylejä ja valaistusta

Elämä alkaa palata normaaleihin uomiinsa viime viikon säpinän jälkeen. Nyt voisi olla aikaa kirjoitella hieman viimeisestä sisustuskurssin tapaamisesta. Aiheita oli taas useita, kuten trendit, valaistus, materiaalivalinnat ja tyylit.Yritän nyt tiivistää tähän tekstiin joitakin pääasioita.

Materiaalivalinnat aiheuttavat monelle päänvaivaa rakentamisessa, remontoimisessa ja sisustamisessa. Materiaaleja valitessa pitäisi ottaa huomioon paljon asioita, joita en ole aina tullut ajatelleeksi ainakaan tietoisesti. Ulkonäkö on tietysti tärkeä, mutta turvallisuuteen liittyvät asiat, kuten palon- ja kosteudenkesto, ovat käytännössä vielä tärkeämpiä. Kulutuksenkestoa mietitään varmasti tiloissa, joissa liikutaan paljon, samoin materiaalin puhdistusta ja huoltoa. Joillakin esimerkiksi valkoinen sohva pysyy valkoisena, meillä ei pysyisi. Harvemmalle tulee kuitenkaan ehkä mieleen miettiä valonkestoa. Hyvin aurinkoiseen paikkaan ei kannata sijoittaa ainakaan arvotaidetta. 

Itseäni jäi mietityttämään eniten materiaalin ja äänen merkitys. Toki olen tiennyt, että tekstiilit vähentävät kaikua. Vaikka tilassa ei varsinaisesti kaikuisikaan, kolkkous saattaa tehdä normaalitkin äänet epämiellyttäviksi. Tulin ajatelleeksi omaa luokkaani, joka on väliaikainen ja keskeneräinen luokkatila remontin aikana. Iso tila, laattalattiat, betoniseinät ja verhottomuus saavat aikaan epämiellyttävän äänimaailman. Tämä on taas sarjassamme niitä asioita, joihin itse ei voi vaikuttaa. 

Meillä oli tarkoitus laittaa alakertaan remontin yhteydessä liukuovet sähkökaapin eteen. Aika meni liian tiukille emmekä olisi ehtineet saada ovia ajoissa. Laitoimme väliaikaisesti kattoon verhokiskon, ja laitoin yläkerrassa olleet verhot alakertaan peittämään sähkökaapin. Totesimme sitten, että verhot tuovat tilaan kodikkuutta ja vaimentavat ääniä. Lisäksi niiden avulla on helppo vaihtaa huoneen ilmettä. Voi siis olla, että verhosysteemi saa jäädä.

Valaistusasiat ovat minulle vaikeita, koska niissä on aivan liian monta muuttujaa. Valon pitää tulla oikeasta suunnasta, sen pitää jakautua sopusuhtaisesti, siinä ja sen heijastuksessa on oltava hyvät värit, sitä on oltava tarpeeksi mutta se ei saa häikäistä. Varjojenkin pitää olla sopivia! Vähemmästäkin menee sekaisin. Valaistus jaetaan neljään tyyppiin: yleisvaloon, kohdevaloon, tunnelmavaloon ja työvaloon. Meillä ei ole juuri muuta kuin yleisvaloa ja vähän työvaloja. Olen jo kauan haaveillut valaisimien uusimisesta ja uusien (tunnelma)valojen hankkimisesta, mutta aina on muka jotain tärkeämpää ostettavaa. Ehkäpä otan valaistuksen seuraavaksi käsittelyyn. Seuraavissa kuvissa on sama kangaskori kuvattuna erilaisessa valossa. Värit näyttävät aika erilaisilta. (Ja väreissä on kyseessä hallittu disharmonia, jolloin toista väriä on oltava vähemmän kuin toista.)


Lopuksi käsittelimme sisustustyylejä. Tyylit olivat minulle tuttuja, mutta kaikkia en olisi osannut nimetä. Kouluttaja korosti kyllä, että tyyleillä on hyvinkin kirjavia nimityksiä. Ensimmäisenä katselimme kuvia klassisesta eli ajattomasta tyylistä, johon kuuluu neutraalit värit, selkeälinjaisuus ja usein klassikkohuonekaluja ja -esineitä. Moderni tyyli taas on vielä pelkistetympi ja siihen kuuluu graafisuus, mustavalkoisuus ja usein teolliset pinnat. Minimalismi vie tämän vielä pidemmälle, ja jokaisella esineellä on oltava funktio, kaikki turha on karsittu pois. 

Talonpoikaistyylissä on useita suuntauksia, esimerkiksi suomalainen ja ranskalainen. Suomalaiseen talonpoikaistyyliin kuuluvat usein pirttipöydät ja lankkulattiat. Pidän itse tästä tyylistä, mutta en ehkä välttämättä haluaisi sitä omaan kotiini. Saaristolaistyylin raikkaat ja puhtaat värit, puu ja merihenkiset materiaalitkin kolahtavat, ainakin sisustuslehdissä.

Historiallinen tyyli taas ei viehätä minua, eikä monikaan  kaipaa kyseistä tyyliä kotiinsa nykyään. Historiallisen tyylin taustalla on jokin historian tyylikausi, kuten barokki tai rokokoo. Taitaa olla liian koristeellista ja pröystäilevää ainakin meille suomalaisille. Maalaisromantiikka taitaa olla klassisen ja modernin rinnalla aika suosittua mutta monelle myös liian koristeellista. Tyyliin kuuluvat vanhat esineet, vaaleat ja pastelliset sävyt ja ainakin brittiläisessä versiossa tietysti kukkakuosit. Tuttua ainakin Pokka pitää -faneille. :)

Siirtomaatyyli oli minulle kaikista vierain. Luulen kuitenkin ymmärtäväni, mitä sillä tarkoitetaan. Muhkeat sohvat, suuri takka ja tummasävyiset seinät  ovat tuttuja ainakin joistakin televisiosarjoista. Minulle tuli näistä kotikuvista mieleen enemmän kuitenkin hotelli, enkä varmaankaan sisustaisi omaa kotiani tähän tyyliin.

Aloin kurssilla miettiä omaa sisustustyyliämme, mutta en osaa luokitella sitä selvästi. Ehkä siinä on eniten piirteitä klassisesta tyylistä (ilman klassikoita...). Monella muullakin on varmasti kotonaan tyylisekoituksia, ja minusta ne ovatkin kivoja, kun ne on tehty hyvin. Millainen on sinun tyylisi?Siirsin sinisävyiset verhot pois olohuoneesta, koska näin kylmällä en kaipaa enää kylmiä sävyjä näkyviin.