Hyvästi kesä, tervetuloa arki ja 33

Jostakin se taas yllättäen hiipi: tunne lähestyvästä syksystä. Sen huomaa erilaisesta tuoksusta ilmassa ja pihlajaan ilmestyneistä marjoista. Jostain muustakin sen huomaa, en vain keksinyt mistä. Työkaverini sen tiesi: luonnon vihreä ei ole niin vihreää kuin aiemmin kesällä. Siinä on jo häivähdys keltaista.

Tässä ammatissa elokuu on merkittävämpi etappi vuosien kierrossa kuin tammikuu. Elokuusta alkaa uusi lukuvuosi. Uusia oppilaita, työkavereita, suunnitelmia, kokeiluja ja haasteita. Tänä vuonna yksi uusi juttu on esimerkiksi oma valvontaluokka. Lukuvuosi pyörähtikin vauhdikkaasti käyntiin muutaman leppoisan suunnittelupäivän jälkeen.

Kesäloman jälkeen pirteänä töissä vielä ilman oppilaita.

Oma syntymäpäiväni sattuu myös koulujen alun tienoille. Lukuvuoden lisäksi vaihtuu aina myös ikävuosi, ja niitähän on kertynyt 33. (Ihanan symmetrinen luku!) Yleensä näin aikuisiällä omia synttäreitä ei tule juuri juhlittua, lukuun ottamatta pyöreitä vuosia, mutta tällä kertaa mieheni oli järjestänyt minulle pienet juhlat. Samalla juhlistettiin vakinaista työpaikkaani. Hän hoiti ruokapuolen ja hyvin hoitikin. Äitini teki valtavan mansikkakakun, jonka viimeiset rippeet syötiin sunnuntaina. Vanhemmiltani sain hyvin käytännöllisen lahjan: valmiiksi siivottuja ja pussitettuja mansikoita ja mustikoita. Jäi nimittäin itseltäni tänä vuonna marjat hankkimatta...

Mies oli pitänyt huolen siitä, että ope pysyy hyvin ajan hermolla ja että työskentelyvälineet ovat kunnossa. Kai minussa asuu pieni materialisti, kun innoissani silittelin uutta iPadiani.

Joitakin vuosia sitten (eli ennen lapsia) meillä oli perinteenä pitää kesänlopettajaisbileet näihin aikoihin. Vaikka kesän päättyminen on aina vähän haikeaa, niin kuitenkin nyt tuntuu ihan hyvältä sanoa kesälle hyvästit. Saa tulla viileys, villasukat ja pimeät illat. Saa tulla arjen rutiinit: työ, koulu, päiväkoti, harrastukset. Voi kiinnittää enemmän huomiota kotiin ja nauttia syksyn tunnelmasta. Kesän aikana on ladattu uutta virtaa, ja sen säilyttämiseksi yritän taas noudattaa näitä viimevuotisia ohjeitani: Ope, pysy järjissäsi!

Ihanaa syksyä (vai loppukesää?)!

- Karoliina