Sosiaalisesti kömpelö vai introvertti?

Lapsena olin se, jota jännitti puhua vieraille ihmisille. Olin hiljainen, ujo ja kiltti. Minulla oli kavereita, mutta en ole koskaan ollut kovin aloitteellinen rakentamaan uusia ystävyyssuhteita. Teini-iässä minulla oli pari hyvää ystävää, mutta en oikein koskaan tuntenut kuuluvani mihinkään joukkoon. Lapsuus- ja nuoruusvuosina viihdyin oikein hyvin omassa rauhassa, lukien tai kirjoittaen. Tapahtumat, joissa joutui juttelemaan vapaamuotoisesti vieraampien ihmisen kanssa, saivat sydämen hakkaamaan. Mitä ihmeen sanottavaa keksisin?

Sosiaaliset tilanteet siis aiheuttivat minulle päänvaivaa. Siitä huolimatta minulla oli harrastuksia, joissa piti olla esillä: tanssi, laulaminen, soittaminen ja näytteleminen. Esiintyminen olikin minulle yleensä mieluista. Miten ihmeessä niin ujo ihminen sai itsensä lavalle, jopa ihan vapaaehtoisesti?

Jokunen vuosi sitten, kun käsitteet introvertti ja ekstrovertti nousivat yleiseen keskusteluun, aloin ymmärtää itseäni paremmin. En ole ujo, en ole sosiaalisten tilanteiden törppö vaan introvertti.

Introversio on persoonallisuuden piirre, jossa korostuu sisäänpäinkääntyneisyys ja oman rauhan tarve. Introvertti ihminen viihtyy hyvin yksin ja väsyy helposti sosiaalisissa tilanteissa, vaikka niissä viihtyisikin. Introvertti kuuntelee ja tarkkailee, harkitsee, ennen kuin avaa suunsa.

Ekstrovertti ihminen on ulospäin suuntautunut ja pärjää sujuvasti sosiaalisissa tilanteissa. Siinä missä introvertti saa energiaa rauhasta ja hiljaisuudesta, ekstrovertti saa sitä muiden ihmisten seurasta. Ekstrovertti on puhelias ja spontaani ja sietää helpommin muuttuvia tilanteita.

Kaikki ihmiset eivät ole selvästi joko introvertteja tai ekstrovertteja. Useimmissa on piirteitä molemmista. Työelämässä arvostetaan usein juuri ekstroverttien ominaisuuksia, kuten sosiaalisuutta ja stressinsietokykyä vaihtelevissa tilanteissa. Viime aikoina on kuitenkin alettu nähdä myös introversion hyvät puolet.

Miten introvertti persoonani sitten näkyy minun elämässäni? Voiko introvertti olla opettaja?

En osaa small talkia, ja keskellä vieraiden ihmisten joukkoa minun tekisi välillä mieli haihtua näkymättömiin, etten nolaisi itseäni. Kun ei saa tikusta asiaa, niin ei saa. Mutta kunhan tutustun ympärillä oleviin ihmisiin, juttelen oikein mielelläni, kuitenkin mieluiten pienessä porukassa. Minun on ollut aina helppo sopeutua työyhteisöön. Kuuntelen, tarkkailen ja pikku hiljaa pääsen itsekin mukaan keskusteluihin. En ole koskaan joutunut tuntemaan itseäni ulkopuoliseksi.

En yleensä pidä puhelimessa puhumisesta, vaan kirjoittaminen on minulle paljon luontevampi tapa viestiä. Silloin voin miettiä rauhassa sanottavani. Varsinkaan tuntemattomille ihmisille soittaminen ei ole suosikkipuuhiani.

En koe opetustilanteita ongelmallisiksi ja viihdynkin oikein hyvin luokkahuoneessa. Keskustelen oppilaiden kanssa useankin tunnin päivässä, enkä koe sitä vaikeaksi, sillä minulla on silloin selkeä rooli, tavoite ja suunnitelma. Tästä samasta syystä esiintyminen on ollut minulle helppoa: minulla on ollut tietty tanssi tai laulu esitettävänä. Minulla on ollut suunnitelma ja rooli. Iän ja kokemuksen myötä olen sitten oppinut luovimaan myös niissä tilanteissa, joissa kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan.

Opettajan työ on sosiaalista, ja vaikka luokassa olenkin kuin kotonani, työpäivän jälkeen saatan olla ihan puhki, vaikka päivä ei olisi ollutkaan erityisen rankka. Sosiaaliset tilanteet saavat aivot käymään kierroksilla, ja toipuminen siitä kestää vähän aikaa. Sen takia parinkymmenen minuutin työmatka auton ratissa ei harmita minua yhtään. Ehdin rauhoittumaan ja tuulettamaan ajatuksiani ennen kotiin saapumista. Koulussa päivään mahtuu kaikenlaista hässäkkää, ja kaipaankin iltaisin kotona rauhallisia hetkiä. (Lapsiperheessä, mitä ne ovat? :D)

En ole enää syyllistänyt itseäni siitä, etten saa aina suutani auki tai että jännitän uusia kohtaamisia tai hiljaisia hetkiä. Omaa persoonaansa on vaikea muuttaa, enkä näe siihen tarvettakaan. Olen siis päättänyt hyväksyä itseni tällaisena kuin olen. 

Oletko sinä introvertti vai ekstrovertti vai jotain siltä väliltä?

- Karoliina

Tekstin lähteet:

Yle, Akuutti: Oletko introvertti vai ekstrovertti?

Yle, Akuutti: Introvertti viihtyy itsekseen.