Kuinka annetaan hyvä ensivaikutelma?

Heissan!

Olen tässä taas rakentanut yhtä koulutusta, jota olen menossa pitämään, ja yksi puhumistani aiheista on ensivaikutelma. Miksi ensivaikutelma on niin tärkeä? Millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa vaikka treffeillä tai työhaastattelussa? Mitä kaikkea niissä muutamassa sekunnissa ehtii havainnoida, kun ensivaikutelma on jo syntynyt?

Ensivaikutelma on aika jännä asia. Kun tapaat jonkun ihmisen ensimmäistä kertaa, teet päässäsi heti havaintoja tästä uudesta ihmisestä. Ensimmäisenä kiinnität huomiota ulkoiseen olemukseen. millainen ryhti, miten hän seisoo tai istuu, millaiset vaatteet ja millaiset eleet ja ilmeet. Tämä tapahtuu sekunnissa, ja aivosi ovat jo tehneet päähäsi tietyn kuvan ihmisestä. Kun pääset tervehtimään, kiinnität huomiota ilmeisiin, katsekontaktiin, mahdolliseen kättelyyn, hermostuneisuuteen tai rauhallisuuteen, äänensävyyn, äänenväriin ja puheen nopeuteen. Tässä vaiheessa on mennyt ehkä 5-10 sekuntia, ja olet joko luottamassa ihmiseen tai sitten olet epäilevällä kannalla tämän suhteen. Loppupeleissä sinulla tai sillä toisella ihmisellä on aikaa n 90 sekuntia saada toinen luottamaan itseensä. Ja siinä se, ensivaikutelma jostain ihmisestä on valmis.

Näin..
Vai näin?

Ja ajatelkaa, kun juttelet joskus vaikka jonkun kolmannen henkilön kanssa, ja hän kysyy, millainen se toinen sinun mielestäsi oli, niin saatat kertoa pitkät pätkät tästä ihmisestä vain ensivaikutelman perusteella. Aloitat helposti näin:

En minä ole tavannut häntä kuin kerran, mutta oli minusta hyvin erikoista, että hän tulee juhliin hupparissa, farkuissa ja tennareissa, vaikka tiesi, että kyseessä on juhlat. Siellä hän pälyili nurkassa kulmiensa alta, eikä sanonut kenellekään oikein mitään. Vähän oudolta vaikutti... 

TAI

En minä ole tavannut häntä kuin kerran, mutta ensivaikutelman mukaan hän vaikutti todella kivalta tyypiltä. Hän oli pukeutunut siististi, hymyili ja oli jotenkin rennon oloinen. Kävin moikkaamassa, ja juttelemassa, tosi fiksultakin vaikutti.

Ja näin on kuva rakentunut mielessä jo seuraavalle ihmiselle. Ja ensivaikutelmaa on vaikea muuttaa. Vaikka esimerkkitapauksessa ensimmäinen olisikin seuraavan kerran pukeutunut eri tavalla ja käyttäytyisi avoimemmin, niin silti mieleen on jäänyt se ensivaikutelma vähän oudosta tyypistä, ja mietit, miten hän nyt on noin erilainen. Jotain outoa siinä on pakko olla...

Mutta kuinka sitten tehdään hyvä ensivaikutelma? 

Jos olet menossa vaikka työhaastatteluun, on hyvin tärkeää, että olet uskottavan näköinen ja oloinen työnantajan silmissä.

  • Yleisilmeen tulisi olla siisti. Siistit vaatteet, mieluummin yli- kuin alipukeutunut.
  • Hiukset kammattu ja hygienia hoidettu. Jos meikkaat, katso, että meikki on siisti.
  • Suorista ryhtisi 
  • Ajattele kivoja asioita. Myös innostuksesi, motivaatiosi ja vierystilasi näkyy heti.
  • Asentosi ja ilmeesi kertoo paljon. Älä seiso kädet puuskassa, vaan pidä asentosi avoimena.
  • Muista olla rauhallinen.
  • Kiinnitä huomiota kättelyyn, ei liian kovaa, mutta ei missään nimessä liian löysääkään kättelyä.
  • Katsekontakti ja hymy.
  • Tervehdi kunnolla ääneen ja kerro nimesi selvästi.
  • Kuuntele ja havainnoi toista ihmistä ja hänen vireystilaansa. Jos hän vaikuttaa rennolta, voit hyvin aloittaa small talkin vaikka ihanasta/kurjasta säästä. Jos taas kireältä, ole asiallinen ja tehokas. Voit vaikka kiittää, että pääsit työhaastatteluun tai sitten odottaa aloitetta hänen puoleltaan.

Näihin asioihin kun kiinnität huomiota, on hyvin todennäköistä, että annat itsestäsi hyvän ensivaikutelman.

Ja näihin asioihin on hyvä kiinnittää huomiota muutenkin kuin vain työhaastattelussa. Olet sitten myyjänä kaupassa tai menossa treffeille, yleensäkin työssä, jossa tapaat ihmisiä, olet paljon helpommin lähestyttävissä ja säteilet ympärillesi luottamusta ja hyvää yleistunnelmaa.

Ja jos joku näistä asioista tuntuu vaikealta, on hyvän ensivaikutelman antamista helppo harjoitella. Seiso peilin edessä, katso itseäsi silmiin, hymyile, puhu, kuuntele omaa ääntäsi, kokeile erilaisia äänenvoimakkuuksia, seiso suorassa, katso ilmeitäsi, havainnoi itseäsi. Naura itsellesi. Pelleile ja ole taas asiallisempi. Sinä olet hyvä, ja jos ajattelet, tiedostat ja haluat, voit olla vielä parempi!

Tänään alkoi jo helmikuu, joten mukavaa helmikuun alkua kaikille!

Love life

Kiti