Luopumisen lauluja

Polkua kuljimme yhtä matkaa, vaikea tästä on taivalta jatkaa.

Vai onko hän kulkenut ennen meitä, kohdannut ilon ja enkeleitä.

Suru, luopuminen, menetys... Kuinka selvitä siitä, että joku on mennyt, eikä tule enää takaisin? Kai siihen auttaa vain aika. Suru helpottuu, mutta ikävä jää. Onneksi meillä on muistot, joita saamme kantaa mukanamme koko meidän lopun elämämme.

Meistä jokainen on varmaan joskus menettänyt jonkun läheisen. Surusta selviää, tai sen kanssa oppii elämään.

Minä olen menettänyt kaikki isovanhempani, viimeisen jo vuonna 1998. Silti heistä puhutaan edelleen useasti ja muistellaan lämmöllä. Varsinkin nyt kun olen itse äiti, mietin, miten paljon omilta isovanhemmiltani sain rakkautta, aikaa ja huomiota. Sitä samaa huomaan myös oman lapseni saavan omilta isovanhemmiltaan..

Vainajien muistopäivä on tänä vuonna 5.11. Silloin monet vievät läheistensä haudoille kynttilän tai kukkia, tai sytyttävät kotona kynttilän ja muistelevat edesmenneitä läheisiään.

Näkemiin rakkaani, viimeiseen aamuun
rakkaani näkemiin hiljaisille niityille.
Hautaan sinut muistojen metsiin ja peitän tähtisumuihin
kun sinä astut läpi vuosisatojen.

Kuva: Satu Ståhlberg

Kaikilla meillä on omat keinomme selviytyä surusta ja ikävästä. Minulle niitä keinoja on ollut puhuminen, laulaminen ja musiikki yleensä. Musiikilla onkin ihmeellinen voima. Musiikki on pelastanut ihmisiä, se on auttanut ihmisiä jaksamaan, se on auttanut ihmisiä jatkamaan, se on ollut ihmisille keino kertoa tunteistaan ja se on ollut keino olla yksin omien ajatustensa kanssa.

Kuva: Satu Ståhlberg

Sunnuntaina 6.11.2016 klo 18 Lemin kirkossa on Luopumisen lauluja -konsertti, jossa hiljennytään muistelemaan edesmenneitä ja saamaan musiikista lohtua. Konsertissa kuullaan runoja sekä kaunista musiikkia. Konsertin kappaleiksi on valikoitunut niitä kauniita lauluja, joita kuullaan mm. siunaustilaisuuksissa. Esiintymässä on musiikin ja esiintymisen ammattilaisia: minä (laulu), Jonna Imeläinen (laulu, piano), Antti L J Pääkkönen (laulu), Jarno Kokko (laulu) ja Toni Pussinen (piano, urut).

Vuonna 1992 kun minä olin tenavatähdessä yhdessä ystävieni Jonna Imeläisen ja Laura Hakulisen kanssa, voitti sen vuoden kilpailun söpö, pieni, silmälasipäinen poika kappaleella Vanha holvikirkko. Tämä pieni poika oli Antti LJ Pääkkönen. Hän on valmistunut Turun Taideakatemian elokuvalinjalta 2005 ja nykyään Antti laulaa, näyttelee, ääninäyttelee ja ohjaa työkseen. Hän on toiminut ääninäyttelijänä ja -ohjaajana useiden lastenelokuvien ja tv-sarjojen suomenkielisissä toteutuksissa. Monelle Antin ääni saattaa olla tuttu piirretyistä mm. animaatioelokuvista Ice Age Sid -laiskiaisen roolista tai Paavo Pesusienen nimiroolista. Teatterinäyttelijänä hänet on nähty mm. Samppalinnan kesäteatterissa ja Disneyn Aladdinin Henkenä. Antti on aivan älyttömän taitava, hauska ja sanavalmis tyyppi! Ihana päästä taas laulamaan hänen kanssaan.

Jarno Kokko taas on tämän vuoden Iskelmämestari-kilpailun voittaja sekä vuoden 2014 Seinäjoen Tangomarkkinoiden finalisti. Jarno on opiskellut klassista laulua Oulun konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Jarnon tumma lauluääni saa karvat nousemaan käsistä pystyyn, niin upea se on!

Toni Pussinen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi pääaineenaan urut, ja nykyään hän työskentelee Joutsenon seurakunnan kanttorina.

Jonna Imeläinen on tuttu varmaan kaikille Lappeenrannassa. Jonna on paitsi paras ystäväni, myös erittäin taitava muusikko. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Tuntuu, että musiikin saralla hän osaa kaiken. Hän on loistava kanttorina, laulunopettajana, kuoronjohtajana, pianistina ja laulajana. Laulajana hän onkin ilahduttanut kuulijoitaan kauniilla sopraanollaan niin musikaaleissa kuin konserttilavoillakin. Jonna on tämänkin konsertin idean ja toteutumisen takana. Tämä monitoimi-ihme kun ideoi, suunnittelee, harjoituttaa, tuottaa ja vielä esiintyykin itse. Jos olisin kateuteen taipuvaista sorttia, niin nyt olisi oiva kateuden kohde.. Mutta onneksi en ole, vaan haluan aina oppia niiltä, jotka osaavat!

Kuva: Satu Ståhlberg

Rauhoittukaamme, hiljentykäämme, muistelkaamme edesmenneitä läheisiämme ja olkaamme kiitollisia niistä, joiden seurasta saamme vielä nauttia.

Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi konserttiin.

Love life

Kiti

Ps. Muistakaa nenäliinat. Itse en ole selvinnyt edes laulujen harjoittelemisesta ilman kyyneliä... Yritän tsempata konsertissa :)