Mikä minua motivoi?

Heissan!

Viimeiset postaukseni ovat olleet hyvin kuvapainotteisia, ja nyt ajattelin kerrankin kirjoittaa vähän enemmän. Luin tänään Edustoryn Anne-Marin postauksen onnistumisesta ja siitä, miltä onnistuminen tuntuu. Postauksessa oli monia saman kaltaisia ajatuksia onnistumisesta, kuin minulla itsellänikin on, ja niinpä sain kimmokkeen kirjoittaa vähän samasta aiheesta.

Minä olen yksinkertainen ihminen. Siis sillä tavalla positiivisesti tietenkin. Minä motivoidun "porkkanoista" en "piiskasta". Niinpä, jos minusta halutaan saada irti hyvää, parempaa ja vieläkin parempaa, on minun koettava onnistumisen tunnetta jo siitä ensi yrittämisestä. Vaikka en olisikaan onnistunut täydellisesti, saan itsestäni enemmän irti, kun koen jonkun pienenkin asian menneen jo hyvin. Jos joku meni jo hyvin, pystyn varmasti vielä parempaan. 

Otetaan esimerkiksi vaikka laulaminen. Minulla on todella vaikea kappale työn alla, eikä siitä meinaa tulla mitään. Harjoittelen, harjoittelen ja harjoittelen, ja metsään menee! Silloin minuun iskee turhautuminen ja ärsytys. Tekee mieli heittää koko nuotti mäkeen ja vaihtaa kappaletta. Joskus niin saatan tehdäkin, jos ei ole ihan pakko opetella biisiä. Mutta, jos on ihan pakko opetella, otan asiakseni opetella vain pienen pätkän kappaletta. Hoen sitä yhtä kohtaa monta kertaa, kunnes alan päästä jyvälle. Okei, tästä siis tulee sittenkin jotain! Laajennan harjoittelemaani aluetta, mutta koska opin jo yhden osan, opin varmasti lisää, jne.

Toinen esimerkki. Aloitin toukokuussa uudessa työssä ja täysin uudella alalla. Vaikka olen avoin uudelle ja haluni kehittyä ja oppia on alusta asti ollut kova, pelkäsin silti, että miten pärjäisin. Ensimmäisten muutaman päivän jälkeen koin turhautumista ja ärsytystä, kun en vielä osannut tai ymmärtänyt asioita. Eihän siinä ajassa vielä pystyisikään suurta kokonaisuutta sisäistämään! Mutta, sitten kun niitä onnistumisia alkoi tulla, halusin tehdä yhä enemmän ja paremmin. Aloin kokeilla erilaisia keinoja saavuttaa päämääräni, vahvistin jo oppimiani asioita, halusin olla vielä parempi! Ja haluan edelleen.

Minua siis motivoi asiassa kuin asiassa onnistuminen. Laihduttaminen on mukavampaa, kun alkaa näkyä tuloksia, kuntoilu samoin, kun huomaa kunnon kasvaneen, kirjoittaminen on myös taito, jota voi kehittää, ja innostun kirjoittamisesta vieläkin enemmän, kun huomaan sen sujuvan helpommin.

Olen kuitenkin tavannut myös ihmisiä, jotka motivoituvat epäonnistumisista. Jos he eivät osaa jotain, he ärsyyntyvät, ja yrittävät kovemmin. Jos saa työpaikalla vaikka kritiikkiä omasta työstään, he motivoituvat siitä, ja haluavat tehdä kaiken paremmin,  jopa paremmin, kuin mitä heiltä odotetaankaan! Minulle saman asian tekee "porkkanat" eli kehut ja kannustavat sanat.

Yksi esimerkki vielä. Kuntosalilla personal trainerin kanssa kuntoillessa (silloin muinoin) huomasin jaksavani paremmin ja pystyväni parempaan, kun pt sanoi: enää 10 punnerrusta! Aivojeni viesti minulle oli siis silloin se , että kuule, nuo 10 punnerrusta menee heittämällä! Jaksat vaikka 20, mutta enää ei tarvitse tehdä kuin 10! Jos pt olisi sanonut minulle: vielä 10 punnerrusta, olisi aivoni muuttaneet sen muotoon vielä niin paljon, et varmaan jaksa. Enkä olisi jaksanutkaan..

Kuten aikaisemmin sanoin, minä olen yksinkertainen ihminen, joka haluaa kokea iloa ja onnistumista pienistäkin asioista. Silloin pystyn vielä parempaan, aina siihen saakka, että ylitän omani (ja ehkä jonkun muunkin) odotukset.

Motivaatio on muutenkin todella mielenkiintoinen aihe. Olen reilu puolitoista vuotta sitten tehnyt RMP-testin, Se on ensimmäinen tieteellisesti kehitetty ja validioitu motivaatiotyökalu.

Steven Reissin kehittämä Reiss Motivaatioprofiili (RMP) on ensimmäinen tieteellisesti kehitetty ja validoitu motivaatiotyökalu. Se antaa kuvan ihmisen koko motiivi- ja perustarverakenteesta. Profiilissa kuvataan 16 elämän perusmotiivia ja niiden intensiteettiä. Reiss Motivaatioprofiilin avulla saa nopean ja luotettavan kuvan siitä, mitkä ovat henkilön tärkeimmät ja vahvimmat motivaatiot.

Testin tuloksia voi hyödyntää mm. suorituskyvyn parantamisessa, sitouttamisessa, motivoinnissa, johtamisessa ja ammatinvalinnassa ja elämänhallinnan parantamisessa; RMP-motivaatioprofiili on myös oiva itseymmärryksen työväline.

Tämän testin avulla ymmärsin itseäni huomattavasti enemmän. Samalla sain vahvistusta siihen, että olen oikealla alalla (näyttelijänä), ja nyt vahvistusta myös siihen, että olen jälleen oikealla alalla (rekrytointikonsulttina). Minua motivoi työelämässä ryhmässä tekeminen ja sosiaaliset kontaktit (tulisin hulluksi, jos joutuisin olemaan täysin yksin päivästä toiseen). Haluan tietää, mitä missäkin tapahtuu!

Monet vahvan sosiaalisen kontaktitarpeen ihmiset liittyvät järjestöihin, kerhoihin ja
tiimeihin. Heitä motivoi vahvasti tunne ryhmään kuulumisesta ja he saattavat
loukkaantua, jos heidät jätetään sen ulkopuolelle. He nauttivat toverillisuudesta ja
yhteenkuuluvuuden tunteesta muiden kanssa. Enemmän kuin muut he arvostavat
ryhmään kuulumista. 

Toinen minua motivoiva asia on järjestys. 

Ihmiset, joilla on vahva järjestyksen tarve, arvostavat rituaaleja ja rutiineja. He
hermostuvat, jos he eivät voi seurata rutiineja tai tehdä asioita, joita he aina tekevät. He
saattavat suorittaa rituaaleja välttääkseen stressiä ja pienentääkseen huolestumistaan.
Psykologisesti rituaalit ovat alitajuntaisia keinoja välttää stressiä ja pitää yllä järjestystä.

Tunnistan näistä itseni täysin! Järjestyksen ihmisenä, ärsytän varmasti helposti ihmisiä, jotka ovat suurpiirteisempiä ja spontaanimpia. 

 Joustavat ihmiset ajattelevat, että järjestelmälliset ihmiset ovat liian keskittyneitä epäolennaisiin asioihin.

Tämän motivaatiotestin avulla opin ymmärtämään myös sen, miksi minua ei välttämättä aina ymmärretä. Minulla ja jollain toisella voi olla täysin erilaiset tarpeet, ja tästä johtuen tulee sanomista puoleen ja toiseen vähän väliä. Toinen ei ymmärrä toista, eikä voi tajuta, miten ja miksi joku toimii tietyllä tapaa. Toinen taas ei voisi kuvitellakaan toimivansa toisin, koska se horjuttaisi hänen omia tarpeitaan. Tämä testi auttoi minua paitsi ymmärtämään itseäni, myös muita.

Voisin kirjoittaa motivaatiosta ja tästä RMP-testistä vaikka kuinka paljon, ja kirjoitankin lisää, jos teillä lukijoilla on kiinnostusta kuulla siitä. Jos jollain tuli tältä pohjalta kiinnostusta ymmärtää paremmin itseään ja omia tarpeitaan, ota ihmeessä yhteyttä, niin kontaktoin sinut RMP-motivaatiovalmentajan kanssa.

Tämä kirjoitukseni onnistumisen tunteesta ja itsensä motivoimisesta lähti taas rönsyilemään tuttuun tapaan, mutta eipä yllätä. Vaikka olen järjestyksen ja rutiinien ystävä, pääni sisällä on monesti kaaos. Ehkä tämä järjestelmällisyys ja rutiinit ovatkin peruja siitä, että koen onnellisuutta, kun asiat ovat järjestyksessä, ja saan asiat hoidettua "niin kuin pitää". Ja sitten siirrynkin seuraavaan asiaan..

Mikä sinua motivoi? Mistä saat onnistumisen tunteita? Millä tavalla sinä saat itsestäsi eniten irti?

Love life

Kiti