(Tuskan)hikinen iltapäivä

Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, lämpömittari oli kohonnut yli hellerajan, minulla oli järjetön hiki, tuskan hiki. Olin kävelemässä kohti autokoulu Drive Centeriä Lappeenrannassa. Päässäni soi laulu "moottoripyörä on moottoripyörä, skootteri on lälläripyörä..." No ei ollut! Kuulkaas, elämäni ensimmäinen mopoajelu skootterilla oli edessä, eikä se ollut mikään lälläripyörä! Koskaan ennen en ollut ajanut mopoa, skootteria tai moottoripyörää, en edes polkupyörää varmaan viiteen vuoteen! Jaa, että miksi nyt sitten olin menossa mopoilemaan? Ai miten se meni? Noooo...

Minä ja mopo, vaarallinen yhdistelmä!

Olen useasti kesän alussa miettinyt, että olisi kyllä kätevää omistaa skootteri, ja vielä kätevämpää olisi, jos osaisi ajaakin sillä. En koskaan ole ollut mikään "mopotyttö", en ole halunnut ajaa moottoripyöräkorttia, B-ajokortinkin ajoin vasta 24 -vuotiaana, joten tämä skootterin ajaminen on jo ajatuksissani ollut täysi mahdottomuus. Se olisi vain niin älyttömän kätevä tapa liikkua! Tämä ajatus oli taas kerran tänä kesänä mielessä, mutten uskonut sen edelleenkään toteutuvan. Toisin kävi! En siis edelleenkään omista skootteria, enkä ole kyllä ihan varma, osaanko ajaakaan sillä, mutta siis tavallaan tämä toteutui.

Ystäväni Mirka Hostikka on Drive Center -autokouluyrittäjä, ja hänen kanssaan kesän alussa kahvitellessa kerroin tästä mopoiluhalustani ja myös kamalasta pelosta kokeilla ajaa sellaista. Jotain pahaa kävisi kuitenkin, joko mopolle tai minulle.. Mirka oli selvästi laittanut höpinäni korvan taakse, koska heinäkuun alussa sain puhelinsoiton ja minulla oli mahdollisuus päästä mopoilemaan!

Mirka ehdotti, että hänen puolisonsa, liikenneopettaja ja toinen Drive Center -yrittäjä, Toni Laakso voisi opettaa minua ajamaan. En osannut todellakaan sanoa heti joo, vaikka mopoilu olikin ollut ajatuksissani useasti. Minua alkoi oikeasti pelottaa! Eihän minua voi laittaa mopon ohjaksiin! En ole koskaan ajanut mopoa! Siinä kävisi ihan varmasti tosi huonosti! Minulla on pieni lapsikin, se ei saa jäädä äidittömäksi! No, Mirka onneksi sai minut rauhoitettua ja puhuttua ympäri, ja ei muuta kuin kalenterit esiin ja sopimaan päivää.

Sitten se päivä tuli. Tuskanhikisenä kävelin kohti autokoulua. Mirka otti minut iloisesti vastaan, ja oli ihanan rento. Hän rohkaisi ja kannusti. Lupasi itsekin tulla katsomaan ajoani, liikenteen sekaan ei tarvitsisi mennä, ellen sitten välttämättä haluaisi. NO EN NYT IHAN VÄLTTÄMÄTTÄ HALUNNUT MENNÄ AUTOJEN JA REKKOJEN SEKAAN, mutta kiitos vain kysymästä. Lähdimme etsimään minulle sopivaa ajopukua Drive Centerin varastosta. Sieltä löytyi päälleni ajohousut, ajotakki, ajokengät, ajohanskat ja tietysti kypärä. Sitten se hiki vasta tulikin! Mutta ai vitsit, olin jo ihan uskottavan mopoilijan näköinen! Ehkä sitä osaisi ajaa mopoa, kun oli jo ihan kuskin näköinenkin!

Ja kypärä päähän. Uskottavaa, eikö totta?

Toni hurautti moottoripyörällä paikalle, pyysi minut kyytiin, ja sitten lähdettäisiin kohti ajopaikkaa. Mirka ajoi autolla perässä, mopo odotti minua jo kentällä. Wow, pääsin moottoripyörän kyytiinkin! Sekin oli siistiä! Siinä hurautimme kaupungin läpi moottoripyörällä, eikä pelottanut yhtään. Pian olimmekin ajopaikalla.

Ensimmäisenä kävimme läpi skootterin tekniset asiat. Missä on vilkut? Missä jarru? Miten skootteri käynnistetään? Onko peilit oikeassa asennossa? Ensimmäinen haaste tuli vastaan siinä vaiheessa, kun piti saada mopo pois jalalta..Muutaman tönäisyn jälkeen se kuitenkin onnistui.

Tästä näin..
Ai missä on vilkut?
Peilit on, voi siis laittaa huulipunaa!
Sit fleda kuntoon!
Mopo pois jalalta ja kyytiin!

Sitten kyytiin, käynnistys ja liikkeelle. Huuuuuu....niin sitä mentiin, hiiiitaaaastiiiii, nyt-käh-del-len, vähän nopeampaa ja sitten käännös. "Ei tää käänny!" Laajan kaaren tehtyäni mopo oli taas paluusuunnassaan. Ihmettelin Tonille ja Mirkalle, että miten tämä voi olla niin vaikea kääntää. Ei se kääntynyt, meinasin ajaa seinää päin. Onneksi lopulta kääntyi.. Tekniikassani oli selvästi vikaa. Toni neuvoikin minua kokeilemaan kääntymistä siten, että käännän koko kroppaani. Annan kropan painon kääntää mopon.

Toni antaa neuvoja.

Kokeilin siis uudestaan. Ja uudestaan, Ja uudestaan. Mutta sitten se löytyi! Aloin hallita kääntymisen! Jee, menin kovempaa ja kääntyminen onnistui! Hei, täähän on kivaa! Ei enää yhtään niin pelottavaa.

Täältä tullaan! Kääntyy, kääntyy!
Pystyssä pysyy!

Sitten harjoittelimme jarrutuksia. Vauhtia piti olla n 30-35km/h ja siitä sitten piti tehdä äkkipysäytys. Huih, ai niin kovaa pitäis mennä?! Juu... Ja taas rohkeasti liikkeelle. Ja kyllä, sain vauhdin jopa 32km/h! Ja jarrutuksetkin onnistui hyvin.

Pysähty!

Sitten oli vuorossa "rataosuus", eli piti ajaa keilojen välistä mutkitellen. Joo, se oli aika jännää. Mutta en osunut kertaakaan yhteenkään keilaan, vaan ajoin tosi hyvin! Olin jopa ylpeä itsestäni!

Radalla mennään ja kovaa!

Ja sitten Toni kysyi, jos lähdettäisiin vähän liikenteen sekaan. Hän ajaisi edelläni moottoripyörällä ja minä tulisin mopolla perässä. JOO! MENNÄÄN! KIVAA! Olipa muuttunut ääni kellossa :D. Itseluottamusta oli tullut, hallitsin skootterin jo melko hyvin, ja olisihan Toni koko ajan ihan lähellä. Ei muuta kuin matkaan vaan!

Huih! Siellä mennään!

Ajoimme muutaman korttelin verran, ja oli kivaa. Kyllä vähän jännitti taas. Mutta hyvin meni! Pääsimme takaisin Mirkan luokse turvallisesti, ehjinä sekä mopo että minä. Mahtavaa!

Jee, onnistuin!

 

Note to myself: kypärä pois päästä, jos meinaat juoda jotain.
Kypärä pois, ja seksikäs hiusten heilautus...
Uuuh!

Ajon jälkeen oli hyvä fiilis. Hyppäsin tällä kertaa Mirkan auton kyytiin, suuntasimme takaisin Drive Centerin tiloihin, otin ajovaatteet päältäni ja suuntasimme satamaan. Olin todellakin ansainnut hetken hyvän ystävän seurassa, ruoan ja kahvin ääressä. Hiki tuli, mutta ai että, kyllä kannatti!

Loppuposeeraus! Kiitos Mirka <3

Sen tähän loppuun vielä sanon, että jos teillä on haaveena päästä ajamaan mopolla, suosittelen ottamaan pari ajotuntia ennen sitä. Ja nuori, jos olet 15 -vuotias, on mopokortti pakollinen! Vaikka minä olen ajanut autolla jo 12 vuotta, niin mopolla ajaminen on ihan eri asia. Sain ammattitaitoista opetusta, jokaiseen kysymykseeni tuli vastaus kuin apteekin hyllyltä, opin käsittelemään mopoa, opin myös, miten mopoilijan pitää ajaa liikenteen seassa ym. todella tärkeitä ja huomioitavia asioita.

Jos ajokortti/mopokortti/moottoripyöräkortti on ajankohtainen asia elämässänne, tutustukaa ja ottakaa rohkeasti yhteyttä Drive Centeriin. Suosittelen lämpimästi.

Kiitokset vielä Mirka ja Toni (tuskan)hikisestä iltapäivästä!

Love life

Kiti