Älä murehdi yksin

Heissan!

Meidän jokaisen elämässä on varmasti joskus tilanteita, jotka valvottavat meitä öisin. On ongelmia töissä tai parisuhteessa, kokee itsensä yksinäiseksi ja surulliseksi tai työttömäksi joutuminen saa maailman mullistumaan täysin. Silti sitä yrittää jaksaa ja tehdä kaikkensa saadakseen asiat rullaamaan ja selvitettyä. Ja kuinka monesti sitä vain itse yksikseen miettii syitä tapahtuneeseen ja aina jostain syystä näkee syyllisen kaikkeen ikävään katsovan itseään peilistä.

Vaikka aina sanotaan, että puhuminen auttaa, miksi se puhuminen ikävistä asioista vaikka ihan parhaalle ystävälle voi olla joskus niin vaikeaa? Sitä ei kai haluaisi myöntää edes itselleen, ettei aina vaan jaksa. Ei halua myöntää olevansa heikko ja huono, vaan helposti nostetaan suunpielet ylöspäin ja sanotaan vaan "hyvää kuuluu". Toki se, että ei halua puhua ongelmistaan läheisilleen, voi johtua myös siitä, että ei halua vaivata muita omilla ongelmillaan. Tai sitten halutaan vaan pitää kulissit mahdollisimman hyvin pystyssä ja selvitä salaa yksin. Voihan se olla myös se, että ei haluta puhua omista ongelmista ja mieltä ahdistavista asioista edes läheisille, koska kokee häpeää omasta toiminnastaan ja ongelmastaan. Sitä vain painii yksin oman päänsä sisällä, kunnes tuntee olevansa umpikujassa.

Miksi se avun pyytäminen on niin vaikeaa? Tämä kysymys voi olla vähän turhan yleistävä, mutta jotenkin mielikuvani on se, että mahdollisimman pitkään on selvittävä yksin. Ei haluta myöntää omaa heikkouttaan, vaan vaaditaan itseltä mahdottomuuksia. ON VAIN PAKKO SELVITÄ ITSE. 

Ei, ei se niin ole. Älä murehdi yksin! Jos tuntuu, että omat voimat alkavat ehtyä arjen keskellä ja läheisille puhuminen omasta jaksamisesta on vaikeaa, kannattaa kääntyä silloin ammattilaisen puoleen. Ulkopuolinen ammatti-ihminen osaa katsoa asiaa objektiivisesti, kuuntelee ja antaa apua. Silloin ei kuormita läheisiään asioillaan ja saa heti tarvittavaa apua. Itselläni on esimerkiksi paljon ystäviä, jotka ovat avoimesti kertoneet hakeneensa apua terapiasta vaikka erotilanteissa, työttömyyden osuessa kohdalle tai ihan arjen haasteiden keskellä, mutta hekin vasta silloin, kun omat voimat ovat jo ihan lopussa.

Nykyään apuja omiin ahdistuksiin ja kriiseihin on kuitenkin onneksi saatavilla. Toki lääkäreiden diagnoosit ja lähetteen saaminen avun saamiseen kestää, ja sitten voi olla jo liian myöhäistä. Ihmisen voimat ovat jo täysin lopussa. Miksi pitäisi odottaa niin pitkään, kun voisi saada työkaluja selvitä orastavista haasteista jo alkumetreillä? Ihminen tarvitsee apua jo silloin, kun tuntee kaiken menevän umpisolmuun, eikä vasta, kun on jo täysin hukassa!

Tiedän ainakin yhden paikan, joka auttaa heti! Psykoterapiakeskus Vastaamossa ajan psykoterapeutille saa yleensä jo samalle päivälle, kun ottaa sinne yhteyttä. Vastaamoon ei tarvitse odotella lähetettä lääkäriltä, vaan sinne voi olla itse yhteydessä, kun tuntee päänsä sisällä ahdistusta, pahaa oloa tai stressiä. Oli se syy sitten mikä tahansa, niin Vastaamon ammattipsykiatrit ja -psykologit kuuntelevat ja auttavat apua tarvitsevaa.

Psykoterapiakeskus Vastaamo on täysin suomalainen, perheomistuksessa oleva yhteiskunnallinen yritys. Psykoterapiakaeskus Vastaamo toimii jo kymmenellä paikkakunnalla, mm. Lappeenrannassa, Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä. Lisäksi Vastaamolla on palveluna myös videovastaanotto, jolloin avun hakijan ei tarvitse olla vastaanotolla fyysisesti läsnä, vaan pelkkä tietokone ja toimiva internet riittää.

Tavoita psykoterapeutti paikasta riippumatta

Videovastaanoton voi varata ilman lähetettä ja aikaisempaa kontaktia psykoterapeuttiin. Videovastaanottojen lisäksi psykoterapeuttimme tarjoavat yleisen tason nimetöntä verkkoneuvontaa sekä vastaanottoja psykoterapiakeskuksissamme. Vaikeampien mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden hoito on suositeltavaa aloittaa psykiatrian erikoislääkäreidemme tutkimuskäynnillä.

Joskushan sitä miettii omassa päässään, onko mahdollisesti masentunut tai ahdistunut, lomien jälkeen saattaa joku miettiä omaa alkoholin käyttöään tai ehkä vaan oman itsetunnon kanssa on kovia kamppailuja. Silloin Vastaamo.fi:n sivuilla voi käydä tekemässä testin. Vastaamon sivuilla on maksuttomia testejä, jotka voivat auttaa ihmistä ymmärtämään mahdollisia oireitaan. 

Mielenterveys- ja käytöshäiriöiden verkkotestit

Testit voivat auttaa ymmärtämään omaa ajattelu- ja toimintatapaasi paremmin. Testien perusteella ei voi tehdä diagnoosia, mutta ne auttavat kiinnittämään huomiota tekijöihin, jotka liittyvät erilaisiin psyykkisiin häiriöihin ja ohjaavat ehkä hakemaan apua ajoissa ja oikeasta paikasta. Kaikkien testien käyttö on maksutonta.

Itsetuntotesti

 

Voitteko kuvitella, että joka toinen suomalainen sairastuu elinaikanansa mielenterveyshäiriöön? Mielenterveysongelmista aiheutuu vuosittain noin 3,6 miljoonaa sairaslomapäivää. Yhä useammin työuupumus, masennus ja mielenterveydelliset syyt ovat syinä ihmisten poissaoloille. Mistä tämä voi johtua? Voimmeko me suomalaiset niin huonosti? 

Jos me ihmiset uskaltautuisimme helpommin pyytämään apua psykoterapeuteilta, olisiko mielenterveysongelmien vuoksi vähemmän sairaspoissaoloja? Uskoisin näin, koska:

“Psykoterapialla hoidettujen potilaiden tilanne hoidon jälkeen on parempi kuin 80 %:lla hoidotta jääneistä. Psykoterapia helpottaa toipumista oireilusta, parantaa toimintakykyä ja antaa potilaalle välineitä selviytyä myöhemmistä ongelmista.“


Vastaamo on Valviran hyväksymä mielenterveyspalveluiden tuottaja, ja Vastaamon psykoterapiapalveluista voi saada myös kelakorvausta. Normaalisti 45 minuuttia maksaa 80€, mutta Kela-korvaus on 57,60 euroa, jolloin esimerkiksi 80 euron hinnasta jää maksettavaa itselle 22,40 euroa. Mielestäni ei ole rahan tuhlausta panostaa omaan terveyteensä. Niin kuntosalien personal traineritkin auttavat ihmisiä voimaan paremmin, miksi emme panostaisi myös pään sisäisiin asioihin? Sieltähän se hyvinvointi kuitenkin kaiken kaikkiaan lähtee. 

Pidetään huolta itsestämme. Lopetetaan häpeän tunne väsymyksen, masennuksen tai työuupumuksen vuoksi, ja haetaan apua tarvittaessa, mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Se on varmasti meille itsellemme ja läheisimmille parhaaksi. Apua saa, kun sitä osaa ajoissa pyytää. 

Love life

Kiti