Vitamiinipommi

Heip!

Nyt kun on flunssakausi parhaimmillaan (tai pahimmillaan), niin on todella aika ajatella sitä, mitä suuhunsa laittaa. Monissa marjoissa ja hedelmissä on paljon c-vtamiinia, joten niitä varsinkin kannattaa syödä. Itselleni on tämän syksyn hitiksi noussut tyrni. Ja mikä ihmeellisintä ja ehkä hienointa, niitä kasvaa meidän kerrostalon pihalla Helsingin kantakaupunkialueella! Kyllä, pihasuunnittelija on ollut fiksu, koska pihallemme on istutettu paljon tyrni- ja aroniamarjapensaita, ja niitä jokainen asukas saa halunsa mukaan sitten keräillä. Muutamien naapureideni kanssa olen asiasta jo jutellutkin, ja yksi teki aronioista mehua ja toinen tyrneistä sekä mehua, että kuivatti niistä rouhetta. Rouhetta voi sitten heittää vaikka aamupuuron tai viilin sekaan, ja vitamiinien saatavuus on taattua!

Tyrnimarjoja riittää!

Itsekin kävin vähän niitä jo keräämässä. Mutta se kerääminen ei ollutkaan ihan niin sujuvaa ja helppoa, kuten olin kuvitellut. Vaikka marjoja on paljon, ne ovat tiukasti kiinni oksistossa ja siellä on piikkejä! Puolisen tuntia keräsin yksi päivä tytön leikkiessä vieressä hiekkalaatikolla, niin jo sain käden kirveleväksi, ämpärin hätäisesti puolilleen ja ärsytyksen himpusti nousemaan. Joo, marjastus ei oo ihan minun juttuni... Mutta keräsin kuitenkin. Käyn tosin keräämässä uhallanikin vielä vähän lisää.. Aion laittaa vähäiset marjani minigrip-pusseihin ja pakkaseen. Sieltä niitä voi sitten talven mittaan heitellä vaikka smoothien sekaan.

Jep, vähäiseksipä jäi...

Sitten vähän faktaa tyrnin terveellisyydestä. Lähde: http://puutarha.net/artikkelit/266/tyrni_vitamiinipommi.htm

Marjat sisältävät poikkeuksellisen paljon C-vitamiinia; sadassa grammassa marjoja on noin 200 - 450 mg. Lisäksi tyrnissä on A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja.

Tyrnin kirpeät marjat keitetään mehuksi tai niistä valmistetaan marmeladia - tai likööriä. Tyrnimehun maku peittää hyvin alkoholin maun. Marjoilla on limakalvoja supistava ja antiseptinen vaikutus, mistä syystä niillä on hoidettu ripulia. Erityisesti kiinalaisessa ja venäläisessä kansanlääkinnässä tyrnimehulla on tärkeä merkitys mm. ihotulehdusten, palovammojen ja silmäsairauksien hoidossa.

Arvokkain marjoista saatava aine on kuitenkin tyrniöljy, joka erottuu mehun pinnalle. Siementen öljyssä on runsaasti E-vitamiinia. Kun marjat kylmäkuivataan ja hienonnetaan jauheeksi tai puristeiksi kuoria ja siemeniä myöten, saadaan koko marja hyödynnettyä. Siemenistä puristettu öljy alentaa kokonaiskolesterolia ja haitallista LDL-kolesterolia. Samalla tyrniöljy lisää hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta. Tyrniöljy on hyväksi iholle, limakalvoille, sydämelle, verisuonistolle, verenkierrolle ja elimistön puolustusjärjestelmälle.

Molly ja tyttökin tykkäävät näistä marjoista ihan suoraan puskista kerättynä, joten joka päivä meistä jokainen saa hyvän satsin vitamiineja. Pitää siis ottaa ilo irti näistä marjoista niin kauan kun ne siellä puskissa ovat ja vielä syöntikelpoisia. Maku on tosin vähän kitkerä, mutta minä tykkään! Ja ihme kyllä tyttökin. Mollysta nyt puhumattakaan, se nyt tykkää kaikesta vähänkään syötäväksi kelpaavasta...

Nam, suoraan puskasta!

Ihanaa viikonloppua kaikille ja pysykäähän terveinä!

Love life

Kiti