Kirje 17-vuotiaalle minälle

Hei sinä 17-vuotias,

älä huoli!

Elämä ei ole vakavaa, eikä sinun tarvitse yrittää tehdä asioista vaikeampia.

Kaikki on oikeastaan todella yksinkertaista ja siksi voisit olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on. Älä turhaan lähde tavoittelemaan asioita, jotka aiheuttavat mieleesi huolta ja stressiä.

Ole itsellesi armollinen. Tarkoitan sitä.

Kun katsot peiliin, näe juuresi ja ole ylpeä siitä, mistä tulet. Ole tyytyväinen vähän erimuotoisiin kasvonpuoliskoihisi, luonnostaan kauniin ruskeaan tukkaasi ja vartaloon, joka liikuttaa sinua paikasta ja seikkailusta toiseen. 

Älä nypi kulmakarvojasi liikaa. Uskalla tehdä hiuksillesi erilaisia asioita ja pue päällesi vaatteita, jotka saavat olosi mukavaksi.

Arvosta kotia, jossa olet saanut kasvaa ja asua. Ole kiitollinen vanhemmista, jotka ovat parhaat vanhemmat juuri sinulle. He ovat opettaneet sinulle paljon, ja tulevat yhä opettamaan. Kuuntele heitä ja elä oikeudenmukaisesti.

Panosta kouluun, mutta älä ota siitä liikaa pulttia. Älä vertaile itseäsi toisiin - sinä suoriudut omantasoisesti kaikesta ja vain sillä on väliä. Kilpaile ennen kaikkea itsesi kanssa, älä muiden. Tulet menestymään opinnoissasi, kun löydät tasapainon harrastamisen, ystävien sekä opiskelun kanssa.

Älä murehdi teinirakkaudesta, jotta saisit jonkun silittämään selkääsi kun olosi on yksinäinen. Sinun täytyy itse kasvaa, ennen kuin voit rakastaa toista ihmistä. Parisuhteesta ei tule mitään, jos haet yhä omia rajojasi, etkä tiedä mitä haluat. Anna itsellesi aikaa.

Pidä hauskaa ja naura paljon. Jää ystävien kanssa kahville koulun jälkeen ja hyppää mopon kyytiin, jos joku tarjoaa sinulle paikkaa. Muista laittaa aina kypärä päähän. 

Tee virheitä ja mokaile. Niistä oppii eikä pienistä mokista kukaan sinua muista. Luo ympärillesi hyvää oloa, mukava ilmapiiri ja ole helposti lähestyttävä ja joku, jonka kanssa on helppo olla. Siitä sinut muistetaan.

Ole ystävällinen ja reilu toisia kohtaan. Nauti luonnosta, lenkkeile aamuisin ennen töitä metsässä ja kuuntele paljon musiikkia, josta tulet hyvälle tuulelle. Ui järvissä ja laita ystäville viestiä. Syö jäätelöä ja pastaa ilman huonoa omatuntoa, äläkä stressaa siitä, että kehosi epätasapaino järkkyy. Se kyllä kertoo, kun tottumukset ovat oikeasti pilalla.

17-vuotias minä, 

sinä opit vielä

etkä tiedäkään mitä kaikkea jännittävää sinulle on vielä tiedossa.

Mitä sinä kertoisit 17-vuotiaalle itsellesi?