Paheettoman herkullinen banaanivuoka

Taas näitä reseptejä, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta. Tämä banaanin kosteuteen ja pehmeyteen perustuva mehevä leipä, kakku, vuoka, miksi ikinä sitä kutsuisikaan, on tehty jokaisen maistettavaksi. Valmistus on helppoa ja mittavirheille on jätetty hieman varaa, eli leipomaan ryhtyessä ei tarvitse pipon paljoa kiristää. Banaanivuoan maku muistuttaa hieman perinteistä banaanikakkua, ainakin niin kuulin eräältä, jolla tätä leipomusta maistatutin. Tiedä siitä, mutta siitä tuli niin hyvää, että 11 cm irtopohjavuokaan valmistamani leipä on jo seuraavaan päivään mennessä lähes kokonaan tuhottu... Tää mehevä herkku on myös sokeriton ja maidoton, eikä ainakaan makeutusaineen puutetta huomaa kun mustapilkulliset banaanit tuovat niin vahvaa ja täyteläistä makeutta peliin.

Ainesosat:

  • 3 erittäin kypsää banaania
  • 1 tl sitruunan mehua
  • 3 dl spelttijauhoa
  • 1 dl ruisjauhoa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 tl kanelia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hienonnettuja auringonkukan siemeniä
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl vaniljauutetta

Valmistusohje:

  1. Lämmitä uuni 170 asteeseen.
  2. Muussaa tummuneet ja pehmentyneet banaanit haarukalla ja lisää sitruunan mehu.
  3. Miksaa kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Siirrä kulho sivuun odottamaan.
  4. Hienonna auringonkukansiemenet monitoimikoneessa ja sekoita ne yhteen oliiviöljyn kanssa. Lisää öljy-siemenseokseen kananmunat hyvin sekoittaen. Lisää sitten sivussa ollut banaanimössö ja sen jälkeen vaniljauute. Hämmennä hyvin. Tässä vaiheessa seokseen voi lisätä esim. rusinoita tai murskattuja pekaani- tai saksanpähkinöitä haluamansa määrän.
  5. Sekoita kuivat aineet kosteisiin. Tässä saa olla tarkkana, että sekoittaa seosta ainoastaan niin kauan kunnes jauhot ovat sotkeutuneet täysin. Liian kauan sekoittaessa taikinasta voi tulla liian paksua ja kuivaa!
  6. Kaada seos tarttumattomaan irtopohjavuokaan ja tyrkkää uuniin. Anna paistua noin tunti. Leivonnainen on valmis kun puiseen coktailtikkuun ei jää taikinaa sitä pistäessä.
  7. Kun leipä on paistunut, ota se uunista ja jäähdytä viiden minuutin ajan, jonka jälkeen siirrä se ritilän päälle viilenemään. Kun tuntuu, että leipomus ei ole liian kuumaa, leikkaa siitä pala ja nauti luomuksestasi.

Huomioita:

Eri jauhoja voi varioida mielensä mukaan jos kyseisiä ei esim. kaapista löydy, seoksesta täytyy saada vain mukavan tuhti, mutta kuitenkin kostea ja pehmyt. 

Banaanileivän maku vain vahvistuu seuraavana päivänä.

Paistoaika ja -lämpö voi ehkä vähän vaihdella uunista riippuen. Kannattaa siis kurkkia leipomusta aika ajoin, ettei vaan satu pahanhajuisia tai kovaäänisiä yllätyksiä.

Herkkuhetkiä :)